Vaš kuhinjski prostor mora biti v prvi vrsti predvsem funkcionalen in priročen prostor. Središče druženja vse pogosteje postaja otočno zasnovana kuhinja. Ne nazadnje ima pri tem izjemno vlogo še estetika, ki mora zasedati velik del vašega bivalnega prostora.

Pri opremljanju kuhinjskega prostora vam še zdaleč ni potrebno slediti trendom. Zlasti je najvažneje, da uživate pri kuhanju, peki in najkakovostneje preživljate čas s svojimi najbližjimi. Še posebej, če tam preživite večino časa, je teh 10 nasvetov kot nalašč za vas.


1. V kuhinji vedno imejte vse na dosegu rok

Vaša kuhinja naj bo zasnovana tako, da imate vedno vse na dosegu rok. Med opravljanjem gospodinjskega dela morate narediti čim manj korakov. Najpogosteje se gibljemo med hladilnikom, pomivalnim koritom in štedilnikom oz. kuhalno ploščo. Med štedilnikom in koritom naj bo razmik vsaj 60 centimetrov. Kuhališče, hladilnik in pomivalno korito je treba povezati v pravilni delovni trikotnik. Učinkovitejše kuhanje vam bo omogočila medsebojna bližina teh treh elementov.

 

Priporočamo vam, da hladilnik, delovni pult ali pomivalno korito ter koš za smeti stojijo skupaj. Paziti morate, da je med elementi delovnega prostora še vedno dovolj prostora za uporabnost površin ter da vratca omar lahko brez težav odpirate. Pretočnost prostora je torej ključnega pomena.


2. Kuhanje naj postane priložnost za druženje

Kuhinjski otok ali polotok postaja vse bolj priljubljen element moderne kuhinje. Ta daje izjemno priložnost ne samo za kuhanje, temveč tudi za druženje. Če takšen element želite vključiti v svojo kuhinjo, pazite le, da ne boste preveč zmanjšali preostalih delovnih površin. Ohranite dovolj prostora za prehode med otokom in stenskim delom prostora.

Na otroku je praviloma postavljeno samo kuhališče, v nekaterih primerih tudi dostop do vode. Preostala površina otoka naj bo namenjena dodatni delovni površini.


3. V kuhinji si lahko omislite manjše omarice za shranjevanje živil

Če je vaše stanovanje manjše in zato nimate dovolj prostora za shrambo, rešitev lahko najdete v kuhinji. V njej si na primer lahko omisliti več kuhinjskih omaric. Z njimi poskusite učinkovito izkoristiti celotno višino prostora. Za manjše prostore so odlična rešitev tudi kuhinje po meri ali mini kuhinje.


Izjemno priljubljene so tudi izvlečne mreže. Te vam na preprost način omogočajo dostop do živil in drugih izdelkov.


4. Izbirajte med več oblikami kuhinje

Znanih je kar nekaj različnih oblik kuhinj, na primer kuhinja v nizu, kuhinja v obliki črke U, kuhinja v obliki črke L, kuhinja z otokom, kuhinja s polotokom.


Kuhinja v nizu omogoča najpreprostejšo postavitev elementov. Od leve proti desni si praviloma sledijo hladilnik, večja omara za shranjevanje, odlagalna površina, pomivalno korito, osrednja delovna površina, štedilnik, odlagalna površina. Kuhinja v obliki U je dobrodošla izbira za manjše ali večje prostore. Višji elementi so postavljeni ob steno ter so nanizani drug ob drugem.


Kuhinja v obliki L je najprimernejša za ozke ter dolge prostore. Če je prostor odprt, imate možnost za otočno kuhinjo. Elementi so nanizani eden za drugim v obliki črke L in nameščeni ob dve sosednji steni.

Kuhinja z otrokom je najboljša izbira za večje bivalne površine. Samostojni element otoka je postavljen na sredino prostora, višji elementi pa so nanizani ob steni.

Če je kvadratura kuhinje nekoliko manjša, je bolje razmisliti o polotoku.

Večino omenjenih oblik kuhinj si lahko ogledate na podstrani o kuhinjah in kuhinjskih blokih ter kuhinjah Jela.


5. Pri nakupu kuhinjskih aparatov upoštevajte energijsko nalepko

Pri izbiri vseh gospodinjskih aparatov vedno upoštevajte tudi energijsko nalepko. Najboljša izbira so razredi A++ in A+++. Cena takšnih aparatov je praviloma višja, a to se vam bo preverjeno še kako dobro obrestovalo pri mesečnih stroških.


Razmislite, ali je bolje kupiti plinski štedilnik, steklokeramično ploščo ali indukcijsko ploščo. Vsak od omenjenih aparatov ima svoje prednosti pa tudi slabosti. Te naštudirajte, še preden vstopite v specializirano prodajalno, kjer nameravate kupiti aparat.


6. Pri izbiri kuhinjske nape preverite pretok zraka

V kuhinji izjemno pomembno vlogo igra tudi napa, ki naj vam omogoča najučinkovitejše odzračevanje nad kuhališčem. Poskrbite, da bo napa hkrati tudi dovolj estetski element. Pri izbiri nape pa ima ključno vlogo pretok zraka. Ta pove, koliko zraka napa izsesa v eni uri. Ne nazadnje preverite še glasnost nape ter vrsto filtra – ogljeni ali maščobni filter?
Vse bolj so priljubljene nape, ki so integrirane v kuhalne plošče. S svetlobno hitrostjo izpodrivajo samostoječe stenske, vgradne nape z visečimi elementi ter viseče otočne mape.


7. Izberite pečico, ki se sama očisti

Za pečico je najpomembneje, da ima odlično izolirane stene ter večplastno steklo na vratih. Priporočamo vam na primer ventilacijsko pečico s pirolizo. Njena ključna prednost je, da se očisti sama.
Za priročnejšo uporabo pečice vam svetujemo izvlečna vodila. Na ta način je manjša možnost opeklin pri jemanju jedi in nje.


8. Najprimernejša velikost hladilnika

Za dvočlansko gospodinjstvo je najbolje izbrati 100 ali 120-litrski hladilnik. Za štiričlansko družino pa 200 ali 250-litrski hladilnik.

Hladilnik naj vključuje inverterski motor, saj omogoča tišje ter učinkovitejše delovanje. Prav tako je daljša tudi njegova življenjska doba.
Na voljo so hladilniki z ledomati ali brez. Nekatere vrste je treba priključiti na vodovod, druge vključujejo akumulacijsko posodo, v katero se dodaja voda v ledomat.


9. Izberite korito z najmanj 80 % naravnega bavarskega kamna

Večina korit na trgu je izdelana iz mešanice umetnih mas. Poiščite raje korito, ki vsebuje najmanj 80 % naravnega bavarskega kamna. Material ne prenaša vonjav, je neobčutljiv, na temperaturno spremembo do 180 stopinj Celzija, odporen je na udarce ter na madeže hrane.
Pri izbiri korita iz kamna kupite še čistilni set za takšna korita. Ker se približno 60% dela v kuhinji dogaja ravno okoli korita, to redko ostane povsem čisto. Ravno zato potrebujete dovolj učinkovit izdelek za nego. Zaščitni premaz korito obda s posebno plastjo, ki bo v veliki meri zmanjšala nabiranje umazanije ter vodnega kamna in mu dodala še lesk.


10. S pomivalnim strojem privarčujte vodo

Pomivalni stroj največ energije porabi za gretje vode. Na trgu so vam na voljo različne vrste strojev za pomivanje posode. Delimo jih zlasti glede na zmogljivost oziroma glede na velikost in na postavitev – vgradni ali samostoječi.


Zmogljivost stroja je treba izračunati s pomočjo števila pogrinjkov, ki jih naprava lahko opere. Stroji manjših zmogljivosti so namenjeni na primer za 8 pogrinjkov – to je za enega ali dva člana družine. Tri- ali štiričlanske družine potrebujejo v povprečju 12 pogrinjkov na dan.


Postregli smo vam s kar nekaj informacijami. Sedaj pa vas vabimo, da si vse za kuhinjo ogledate tukaj – https://www.salonpohistva.si/kuhinje – ogledate najlepše in funkcionalno najbolje zasnovane kuhinje. Vam pomagamo?

--


Za več informacij se lahko obrnete na nas, kjer vam bomo z veseljem svetovali pri postavitvi in izbiri kuhinje za vaš dom. Pišite nam preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali nas pokličite na 070 458 517.

Skupaj z vami ustvarjamo dom!

Ne spreglej tudi naslednjih novic in nasvetov o kuhinjah:

- Nasveti in ideje za opremljanje kuhinje

- Kuhinje po naročilu

- Načrtovanje kuhinje

- Popolna prenova / obnova stare kuhinje od A do Ž