Otroška soba je prostor, v katerem bo vaš otrok sam svoj gospodar. V njej se bo igral, sprejemal svoje prijatelje in se kasneje tudi učil. Zato je še posebej pomembno, da otroku nudi ustvarjalno okolje, v katerem se dobro počuti in hkrati nanj deluje pomirjajoče.

Zato je za vse starše opremljanje otroške sobe izjemno pomemben korak. Otroška soba mora biti dovolj pestra in živahna, hkrati pa tudi funkcionalna. Nič ni narobe, če boste v opremljanje vključili tudi svojega otroka. Dovolite mu, da pri tem sodeluje, če ne drugega pri izbiri barv, preproge ali drugih manjših detajlov.

Udobna in funkcionalna soba naj raste z otrokom

Otroci imajo v različnih obdobjih različne potrebe in interese. Sprva so navdušeni nad gusarji ali barbikami, nato pa pridejo v ospredje kocke, ustvarjalne in družabne igre. Podobno kot raste otrok, z njim raste tudi njegova otroška soba. Vse to moramo imeti v mislih, ko opremljamo otroško sobo.

Zato se osredotočite predvsem na izbiro prilagodljivega in nevtralnega otroškega pohištva, ki bo dejansko rastlo z otrokom. Pohištvo boste v tem primeru le nadgradili in spreminjali dekorativne elemente. Pri zbiri pohištva je potrebno pomisliti tudi na njegovo funkcionalnost, s čimer lahko prihranimo ogromno prostora, ki ga namesto tega namenimo otrokovemu udobju in igri.

Osredotočite se na osnovne pohištvene elemente

Osnovni pohištveni elementi, ki morajo biti v vsaki otroški sobi, so otroška postelja, pisalna miza in večnamenska otroška omara.

• Pri izbiri otroške postelje se moramo odločiti za njeno širino ter izbiro najbolj primerne otroške vzmetnice, ki nudi otroku ustrezno oporo hrbtenice. Če se vaš otrok v spanju veliko obrača oziroma ima nemirni spanec, vam svetujemo, da mu na začetku namestite na posteljo ograjico, ki jo lahko kasneje odstranite. Pod posteljo izkoristite prostor ali za dodatno ležišče ali pa za predale, kamor bo vaš otrok shranjeval igrače, posteljnino ali druge predmete. Ob postelji ne pozabite na nočno omarico, ki je pomemben odlagalni element za številne malenkosti. V primeru, da bosta v otroški sobi kraljevala dva otroka, potem vam svetujemo, da razmislite o umestitvi pograda, ki bo zavzel bistveno manj prostora kot pa dve ločeni postelji.

• Mlajši otroci v začetku ne potrebujejo pisalne mize, je pa prav tako dobrodošel prostor za ustvarjanje. Nič ni narobe, če mlajšim otrokom namestite majhno mizico in stolček, kjer bodo imeli prostor za risanje, barvanje ali sestavljanje. To mizico boste kasneje nadomestili s pisalno mizo, ki bo vašemu otroku služila v njegovem šolskem obdobju. Pisalna miza naj gleda v prostor, pri čemer mora imeti dovolj naravne svetlobe.

• Otrok ne potrebuje ogromnih in monotonih garderobnih omar. Pri izbiri otroške omare skrbno pretehtajte, koliko jih dejansko potrebujete. Otrok potrebuje shranjevalni prostor za oblačila, igrače in kasneje za knjige ter šolske potrebščine. Pri tem bodite pozorni na globino omar, saj na primer za shranjevanje knjig ne potrebujete globokih omar. Namesto tega raje sobo popestrite z raznimi predalniki, policami in raznimi funkcionalnimi škatlami z otroškimi najljubšimi motivi.

Pri opremljanju pomislite tudi na prostor za igro

Otrok naj ima v sobi dovolj prostora za gibanje in igro, zato ne pretiravajte s količino pohištva. Prav je, da v sobi namenimo otroku poseben kotiček za igranje. Tako bo otrok natančno vedel, kje je njegov prostor za igro, kjer bo imel dodaten mir.

Igralni kotiček mu ustrezno dekorirajte z njegovimi najljubšimi risanimi junaki in mu namenite nekaj odlagalne površine za njegove igrače. Tako lahko otroka že zgodaj navajate, kje je prostor za igrače in na njihovo pospravljanje.

Osredotočite se na talne obloge, ki so manj zahtevne za vzdrževanje

Pri izbiri najbolj ustrezne talne obloge je pomembno, da izberete takšne, ki so enostavne za vzdrževanje, in da je material varen in prijeten za vašega otroka. Najpogosteje se tako v otroških sobah srečujemo s kombinacijo parketa, laminata ali preproge.

Preproga je skorajda nujen del vsake otroške sobe. S svojo mehkobo ustvarja prijeten in topel občutek ter s tem idealen prostor na tleh za igro. Poleg tega je preproga tudi izjemen dekorativen dodatek. S prijetnimi in živahnimi otroškimi motivi lahko predstavlja najboljšo poživitev otroške sobe. Če vam ni všeč, jo lahko enostavno zamenjate. Prav tako lahko to storite, ko je le ta že preveč obrabljena.

V otroških sobah nesreča nikoli ne počiva

Ko otrok naredi prve korake, nesreča dejansko nikoli ne počiva. Udarec tukaj, udarec tam in že je tu modrica. Da skušamo preprečiti ali vsaj omiliti posledice takšnih manjših nezgod, vam svetujemo, da za to ustrezno poskrbite tudi v otroški sobi.

Najbolje je, da ostre robove postelje ali omar ustrezno zaščitite. Na varnost so pomislili tudi številni ponudniki pohištva, ki vam danes v ponudbi različnih otroških sob že ponujajo pohištvo z zaobljenimi robovi ali gumiranimi ročaji.

Tudi o tej temi smo že pisali v enemu od naših člankov Kako zavarovati dom, če imate majhne otroke?

Pri izbiri barv poslušajte svoje otroke

Za otroke so najbolj primerne tople pastelne ali živahne barve. Pravilna izbira barve lahko na otroka vpliva spodbudno, zato je prav, da jih na tem koraku opremljanja tudi poslušate. Za otroško sobo so primerni zeleni barvni odtenki, ki sproščajo, pomirjajo ter blažijo stres. Poleg zelene so dobrodošli tudi rumena, oranžna ali rožnata barva.

Na drugi strani se izogibajte rdeči barvi, oziroma bodite pri njeni uporabi nadvse previdni. Prav tako otroci ne marajo rjave, sive ali črne barve, zato se jim izognite. Dobro je, da so vsaj spodnji del stene prepleskani z barvo, ki se jo lahko očistiti. Res je, da so takšni barvni premazi nekoliko dražji, vendar vam odtehtajo vsakoletno pleskanje otroške sobe.

Razni dekorativni dodatki so pika na i opremljanju otroške sobe

Pri opremljanju otroške sobe uporabite celotno zakladnico domišljije, ki jo imate. Sobo lahko tematsko opremite v stilu gusarjev ali princesk, lahko pa se odločite bolj za nevtralen stil, ki ga popestrite z raznimi dodatki za otroško sobo.

Za to lahko uporabite različne stenske nalepke ali dekorativne in hkrati funkcionalne škatle, s katerimi boste zagotovo razbili monotonost v prostoru. Poseben učinek lahko dosežete tudi s primerno izbranimi zavesami, ali pa zgolj z zanimivo nočno lučko. Pri opremljanju otroške sobe naj vam bo vodilo, da ima pravilno opremljena otroška soba lahko pomembno vlogo pri razvoju vašega otroka.

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri ustreznega otroškega pohištva, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom