Nedolgo nazaj je veljalo, da so pogradi najboljša rešitev za otroške sobe, saj ogromno stanovanj ne razpolaga s toliko prostora, da bi vsak otrok lahko imel svojo otroško sobo. Pogradi v tem primeru na eni strani zagotavljajo udoben kotiček za spanje, na drugi strani pa imajo otroci še vedno dovolj prostora za igro, otroška soba pa še vedno izgleda dovolj prostorna.

Vendar pa pogradi niso le za otroke, ampak lahko z njimi rešite marsikatero prostorsko stisko v majhnih stanovanjih, podstrešnih stanovanjih, vikendih, apartmajih in počitniških stanovanjih ali pa študentskih domovih. Pogradi tako predstavljajo najboljšo rešitev v primerih, ko mora na manjšem prostoru prespati veliko število ljudi.

 Različni pogradi vam omogočajo ogromno različnih kombinacij

Odločitev o pravem pogradu je dandanes za marsikoga težka odločitev, saj se le ti med seboj zelo razlikujejo. Večina kompletov pogradov je sestavljena iz dveh med seboj različnih ali enakih ležišč. Možnosti postavitve je ogromno, najbolj pogosta pa je, kadar je enojna postelja nad enojno, saj le ta zavzema najmanj prostora, prav tako pa boste zanjo odšteli najmanj denarja.

Pogradi se razlikujejo tudi po tem, na kakšen način se pride na zgornjo posteljo. Možnosti sta dve, ali z lestvijo ali s stopniščem. Slednje je izjemno priljubljeno zaradi tega, ker je dostop bolj varen, različni mehanizmi pa omogočajo, da so v stopnišču lahko tudi predali za shranjevanje različnim predmetov.

Pogradi vam danes ponujajo še mnogo več možnosti, vse z namenom, da se prihrani vsak dodatni kvadratni centimeter prostora. Vse bolj pogoste so kombinacije, ko sta postelji v dveh nivojih postavljeni pravokotno druga na drugo, prostor pod zgornjo posteljo pa se izkoristi za omare, pisalne mize ali drugo odlagalno površino.

In kje vse lahko najdemo različne pograde?

• Pogradi za otroško sobo

Otroški pogradi so primerni za stanovanja v katerih se, kljub njihovi prostornosti, ne najde prostora za dodatno otroško sobo. V tem primeru je potrebno dva ali več otrok namestiti skupaj v eno sobo, pri čemer pa so pogradi idealna rešitev. Z njimi boste prihranili veliko prostora, na ta način pa otroci ne bodo prikrajšani za prostor za igro in ustvarjanje.

Za otroške pograde je pomembno, da so seveda dovolj varni, prav tako pa je potrebno biti pozoren na to, da bo soba še vedno dovolj razgibana in bo na ta način spodbujala otrokovo domišljijo in kreativnost. Nekateri pogradi imajo tudi to možnost, da lahko postanejo dve ločeni postelji, kar predstavlja odlično rešitev za takrat, ko otroci postanejo starejši.

• Pogradi za majhna ali podstrešna stanovanja

Kot smo že povedali, pa se pogradi ne nameščajo zgolj v otroške sobe, ampak postajajo vse bolj pogosta rešitev tudi za manjša ali podstrešna stanovanja. Da je bivanje v manjših stanovanjih primerljivo s kakovostjo bivanja v večjih stanovanjih, je potrebno biti pri tem tudi dovolj ustvarjalen. V takšnih situacijah pogosto vsi pozabljamo na višino prostora, ki je pogosto neizkoriščena.

Za rešitev prostorske stiske v vašem majhnem stanovanju je zato potrebno maksimalno izkoristiti višino prostora, in sicer na takšen način, da ustvarite dvignjen nivo, v katerega umestite spalnico. V tem primeru sicer ne govorimo o tipičnem pogradu, ampak o postelji, ki je dvignjena pod strop. Na ta način se pod njo ustvari dodaten prostor za shranjevanje, delovno mizo ali kakšen drug kos pohištva.


• Pogradi v počitniških stanovanjih in apartmajih

Verjetno ste že vsi kdaj počitnikovali v enem od mnogih apartmajev ali pa počitniških stanovanjih. V tem primeru je interes vsakega ponudnika tovrstnih stanovanj, da prostor omogoča namestitev čim večjega števila ljudi, saj je cena običajno določena glede na število oseb, ki jih apartma še dovoljuje. Pogradi so v tem primeru odlična rešitev za namestitev dodatnega števila oseb, pri čemer se sama prostornost apartmaja bistveno ne zmanjša.

Podobni pogradi so nameščeni tudi v številnih domovih za otroke in mladino. Običajno gre tu za velike spalnice, v katerih lahko prespi večje število otrok, tudi 20 ali več. Če si ne želimo večjih gradbenih posegov ali pa dozidave domov, potem je to edini način s katerim se lahko bistveno poveča kapaciteta tovrstnih domov.

• Pogradi v vikendih

Vikend na deželi, v hribih ali na morju je prostor, kamor se vedno radi vračamo, da zbistrimo svoje misli in se sprostimo po napornem delovnem tednu. Po svoji velikosti so vikendi bistveno manjši od običajnih hiš ali stanovanj, zato je potrebno biti pri njihovem opremljanju toliko bolj previden. Predvsem je pomembno, da prostora preveč ne natrpamo, ampak za začetek pomislimo zgolj na najbolj pomembne kose pohištva.

Med temi je tudi primerna postelja za spanje, ki pa je ni možno vedno umestiti v tako majhen prostor. Zato so pogradi zagotovo ena od možnih rešitev na katero je vredno pomisliti, ko se soočamo s prostorsko stisko v našem vikendu. Ker gre v tem primeru zgolj za občasno spanje, je zagotovo vredno razmisliti o pogradu, saj se prostornost vikenda ne bo bistveno zmanjšala, mi pa bomo imeli še vedno dovolj manevrskega prostora za nemoteno gibanje in druga opravila.

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri ustreznega pograda, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom