Napake pri zasnovi domačih prostorov na sploh se najpogosteje pojavljajo zato, ker zadeva ni vnaprej dobro načrtovana in se ne nameni dovolj pozornosti funkcionalni razporeditvi ter maksimalnemu izkoristku prostora. Kopalniški prostor še vedno ostaja pogosto prezrt. Vse prevečkrat ima namreč status servisnega prostora in kot takšnega ga je jemljemo kot del bivalne celote.

Na funkcionalnost kopalnice je treba misliti že v fazi snovanja. V projekt je pametno vključiti strokovnjaka – notranjega oblikovalca ali arhitekta. V ospredje je treba postaviti vse prostorske značilnosti, vire svetlobe, življenjski slog uporabnikov, oblikovalski stil in še kaj. Le na takšen način lahko poskrbite, da tudi kopalnica postane funkcionalno ter estetsko dovršeni prostor.

Svoje koristne nasvete z vami z veseljem delimo tudi strokovnjaki iz salona Furnitura. Tokrat z vami delimo odlične predloge, kako kar najbolje zasnovati manjši kopalniški prostor. Pri nas so vam na voljo številni kosi pohištva za kopalnice, ki se vam jih splača preveriti v naši spletni prodajalni salonpohistva.si.

 

1. Večje udobje z ustrezno izbiro svetlobe

Ker manjše kopalnice v starejših blokih praviloma nimajo oken, je pomen umetne svetlobe še toliko večji. V takšnem prostoru lahko povsem zadošča pravilno nameščena svetilka pri umivalniku. Ogledalo naj bo osvetljeno s strani – z leve in desne, z razpršeno svetlobo. Odlična izbira je tudi ambientalna osvetlitev. To lahko vgradite v police ali niše. Vidna svetilna telesa morajo biti manjše velikosti, po možnosti naj imajo možnost regulacije moči svetlobe.


2. Pravilna razporeditev elementov

Obvezni elementi kopalniškega prostora so umivalnik, kad ali prha ter straniščna školjka. Manjše kopalnice s prho delujejo veliko bolj prostorno kot kopalnica s kadjo. Na le nekaj kvadratnih metrov naj bo čim manj omar, saj bi to prostor preveč utesnjevalo. Omare lahko nadomestite s policami. Radiatorji naj bodo čim ožji.


Pri opremi izbirajte pohištvo, ki ne bo na tleh, temveč bo viselo na steni. Na takšen način si boste zelo olajšali čiščenje in vzdrževanje prostora. Najbolje je, da je oblika kopalniške opreme polkrožna. V prostoru bo več prostora za gibanje. Funkcionalno ter estetsko pohištvo je sestavljeno iz omaric, predalov, ogledal, ki ponujajo možnost shranjevanja. Za manjše kopalnice se odlično obnese pohištvo po meri oz. manjši kopalniški blok. Izkoristek prostora bo v tem primeru najučinkovitejši.


Ne glede na velikost kopalniškega prostora je nepogrešljiv element stenski grelni radiator za brisače. Če nimate možnosti za takšno rešitev, lahko namesto tega uporabite simpatično zasnovana stenska obešala. V manjših in ozkih kopalnicah se prav tako odlično obnesejo kotni umivalniki ter omarice nizkih vgradnih globin, ki pa kljub temu omogočajo dovolj uporabnega prostora za shranjevanje.


3. Svetle stene za navidezno večji prostor

Prostor je videti bistveno večji, če so stene svetle. Enak učinek lahko dosežete s pravilnim izborom ploščic ali vzorcev. Ploščice manjših mer prostor povečajo. Pri kreiranju atmosfere v kopalnici se poslužujte le enega ali največ dveh barvnih tonov. Svetlejši odtenki so primernejši od temnejših. Najbolj priljubljena je bela barva, vendar v prostoru lahko deluje preveč hladno ter sterilno. Belo barvo lahko popestrite s kakšnim odtenkom ali borduro v kontrastni barvi.
Bel naj bo tudi strop. V nasprotnem primeru bo deloval tako, kot da pritiska na vas.

--


Če imate v zvezi z urejanjem manjše kopalnice še kakršno koli dodatno vprašanje, vam bomo nanj z veseljem odgovorili. Za pomoč in nasvete smo vam vedno na voljo preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali nas pokličite na 070 458 517.

Skupaj z vami ustvarjamo dom!