Nekateri med vami v pisarni preživljate vse več časa. Za neredke je pisarniški prostor postal že drugi dom, zato je še toliko pomembneje, da se v njem kar se da prijetno počutite. Dobro počutje ne nazadnje močno vpliva tudi na delovno učinkovitost. Pri takšnem delu ne smemo pozabiti niti na svoje zdravje. Za zdravo pisarniško delo je ključnega pomena pravilno urejeno in organizirano delovno mesto.

Zdravo delo v pisarni je nedvomno močno povezano z ergonomijo; z drugimi besedami: s prilagajanjem dela ter opreme delavcu in njegovim zmožnostim. Pri tem ima ključno vlogo zagotovo tudi pisarniški stol.

Zaupali vam bomo najkoristnejše nasvete za pravilno njegovo pravilno uporabo ter vas povabili še v našo spletno trgovino, kjer so vam na voljo vrhunsko ergonomsko in sodobno zasnovani stoli za pisarne v številnih različicah.


Za pisalno mizo morate sedeti ergonomično

Najverjetneje ste se najprej vprašali, kaj ergonomično sedenje pravzaprav pomeni v praksi. Sedenje za pisalno mizo je ergonomično, kadar lahko ob vzravnani drži ter pravokotnem upogibu kolen stopala plosko položite na tla, obenem pa imate komolce upognjenih rok v višini tipkovnice. Pri izbiri pisarniškega stola morate tudi zato paziti, da naslonjalo ponuja dobro oporo srednjemu in spodnjemu delu hrbtenice.

 

Vir: work-fit.com

Pravilno ergonomsko zasnovan stol se vašemu telesu in gibom prilagaja tako, da je medenica pravilno podprta, drža hrbtenice pa je naravna ter popolnoma sproščena. Oblazinjeni del stola, torej sedež in hrbtni naslon, mora biti narejen iz naravnih materialov. To namreč omogoča kroženje zraka ter dovajanje toplote. Nadvse dobrodošla je uporaba mehanizma za dviganje, spuščanje in nagibanje sedeža in hrbtnega naslona.


Za sedenje uporabljajte vrtljive stole

Za dolgotrajno sedenje za pisalno mizo se najbolje in odlično obnesejo vrtljivi stoli – vrtljivi naslonjači in vrtiljaki. Takšen kos pohištva naj bo kar se da stabilen in dovolj trden; vključevati mora vsaj štiri ali pet kotalk.

Sedež naj ima nastavljivo višino z možnostjo nastavitve opore za hrbet in nagiba nazaj in naprej. Vaše podlahti se morajo upirati na delovno površino mize ali pa na ustrezna naslonjala za roke. Naslonjala vam lahko učinkovito služijo tudi za občasno sproščanje, vsekakor pa so dobrodošla pomoč pri vstajanju. Pri izbiri pazite, da so naslonjala nastavljiva po višini, da se ne zadevajo ob rob mize, če na primer stol želite pritegniti bliže.


Med sedenjem ne imejte prekrižanih nog

Sprednji rob sedeža pisalnega stola naj ima zaobljen spodnji rob oziroma primerno oblazinjen. S tem boste preprečili oviranje pretoka krvi v nogah.
Z vzmetenim vretenom pisalnega stola dosežete, da je sunek pri sedenju na stol dušen. Stol naj bo varen pred prevračanjem. Med sedenjem ne imejte prekrižanih nog.


4 nasveti za brezhibno držo med sedenjem na stolu

1. Višino pisalnega stola nastavite tako, da je kot med podlahtjo in nadlahtjo po možnosti 90 stopinj. Vaše nadlahti naj sproščeno visijo navzdol. Podlahti naj bodo v vodoravni linijo proti delovni površini.

2. Površina sedeža pisalnega stola naj bo zasnovana tako, da bo preprečevala drsenje naprej. Površina sedeža naj bo popolnoma zasedena.

3. Pri rahlo upognjenih kolenih in nogah imejte stegna trdno oprta na tla. Naj bodo približno v vodoravnem položaju.

4. Opora za hrbet vam mora služiti tako, da pri spreminjanju drže zgornjega dela telesa vedno daje oporo v ledvenem delu hrbtenice.


V naši spletni trgovini salonpohistva.si prisegamo samo na visokokakovostno pohištvo. In nič drugače ni pri izbiri stolov za pisarniško delo.

V primeru, da želite pomoč pri izbiri pisarniškega stola, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom (in pisarno).