Predsobo nekateri poimenujejo tudi vetrolov, predprostor, hodnik. Ne glede na poimenovanje pa je to prostor, v katerega v hiši ali stanovanju najprej vstopimo. V njem se preoblečemo, preobujemo, odložimo ključe, torbico in podobno. Opremljanje takšnega prostora zahteva kar nekaj spretnosti in iznajdljivosti. Predsoba je manjši prostor, zato je za idealno opremljanje še toliko zahtevnejši.

Najpomembnejši kos opreme v predsobi je večja garderobna omara, ki je namenjena za shranjevanje vrhnjih oblačil, šalov, kap, rokavic in čevljev. Dobrodošli elementi so še obešalnik, na katerega praviloma obešamo oblačila gostov, veliko ogledalo, sedišče: klop/tabure za odlaganje in lažje obuvanje, stojalo za dežnike in polička za ključe.

Eno steno zapolnite z veliko garderobno omaro, na drugo obesite ogledalo

V predsobi je možnosti razporejanja pohištva veliko, veliko pa je odvisno od same oblike prostora. Najbolje pa jo boste opremili tako, da boste eno od sten zapolnili z veliko garderobno omaro, na drugo boste obesili večje ogledalo, poleg pa namestili še kakšno polico.
Ob vrata postavite stoječ ali stenski obešalnik in stojalo za dežnike. V času preobuvanja sedite lahko na premičnem manjšem tabureju ali na klopci.


V večjo predsobo namestite walk-in omaro

Praviloma je predsoba manjši prostor, kar pa seveda ni nujno. Če je vaša predsoba večja, je v njej zelo dobrodošla walk-in omara. V njej bo zadosti prostora tudi za večje predmete, kot so kovčki, otroški voziček, čelade. Tudi stojalo za dežnike in obešalnike lahko postavite kar vanjo.
Z namestitvijo walk-in omare bo vaša predsoba vedno izgledala urejeno. Četudi ne boste imeli časa za pospravljanje, boste lahko hitro prav vse predmete zbrcali v večji prostor, ki vam ga tovrstna omara ponuja. Ko bo čas, pa boste tudi v njej naredili ustrezen red.


Garderobna omara z drsnimi vrati je dobrodošla za ožjo predsobo

Če je predsoba ozka, klasična vrata na garderobni omari ovirajo prehod. V takem primeru je najprimernejša rešitev garderobna omara z drsnimi vrati. Praviloma ima omara z drsnimi vrati tudi nekoliko večjo globino v primerjavi z običajno omaro.
Paziti pa je treba na to, da krila drsnih vrat niso preširoka. Če na voljo ni vsaj 80 centimetrov za posamezno krilo, je veliko bolje izbrati omaro s klasičnim odpiranjem. Najlepša in najbolj elegantna pa so zagotovo tiste drsna vrata, ki so v zaprtem stanju v eni ravnini. Sicer pa so vrata omar lahko perforirana. S tem se izognemo ročajem. Če pa se že odločite za ročaje, potem izberite takšne, na katere boste lahko na primer obesili torbice in druge podobne predmete.


Izvlečne police za lažji dostop v garderobno omaro

Poskrbite, da bo del garderobne omare v predsobi namenjen oblačilom, del pa obutvi, ki jo lahko spravite v dve vrsti, le je globina omare povsem enotna. Če želite lažje dostopati do oblačil in čevljev, so odlična izbira izvlečne police.


Tekstilna zavesa za večjo preglednost omare

Če je predsoba izjemno majhna, namesto drsnih vrat na omari namestite tekstilno zaveso v privlačnem dizajnu. Zavesa vam ponuja številne prednosti, na primer večjo preglednost nad shranjenimi predmeti, ker jo lahko naenkrat odpremo skorajda v celoti.


Sedišče: klop ali tabure?

V predsobi je sedišče več kot pa le dobrodošel kos pohištva. V prostor ga postavimo le, če imamo zanj dovolj prostora. Sedišče nam lahko odlično koristi pri obuvanju čevljev pa tudi kot primerna odlagalna površina za torbice in druge predmete, ki jih pri vstopu v dom držimo v rokah.
Za večje predsobe je odlična rešitev klop, ki jo lahko uporabimo kot sedišče in odlagališče obenem. V spodnjem delu kakovostno zasnovane klopi je lahko nameščena še dodatna polica za odlaganje obuval in copatov. Sicer pa je klop lahko tudi del pohištvenega elementa, ki združuje steno za obešanje z ogledalom in predalnike.


Veliko manj prostora kot klop zavzame pravokotno, kvadratno ali okroglo zasnovan tabure. Za izjemno ozke predsobe pa je najboljša izbira elipsasti tabure. Odlična izbira je votel tabure, ker vanj lahko spravimo copate ali kaj podobnega. Sicer pa tabure koristno uporabite tudi v dnevnem prostoru kot dodatno sedišče.


Ogledalo v predsobi postavite tako, da bo povečalo prostor

V vse majhne prostore je treba ogledalo postaviti tako, da poveča prostor. Izbirate lahko med različnimi oblikami ogledal, odločiti pa se boste morali, ali ga boste okvirili ali ne. Ogledalo brez okvirja je lahko povsem diskreten kos opreme, ki se odlično zlije z drugo opremo v prostoru. Po drugi strani pa dobro izbrani okvir lahko ogledalo povzdigne v izjemno dekorativen kos, ki se odlično ujema s stilom opreme v celotnem stanovanju.
Če v predsobi ni dovolj prostora za ogledalo, ga lahko namestite oziroma nalepite kar na omaro ali na vrata. Na trgu so vam na voljo na primer zrcalna drsna vrata.


V predsobo namestite izvirno zasnovano osvetlitev

Ker se v predsobi praviloma ne zadržujemo dlje časa, v njej lahko poskrbite za povsem izvirno zasnovano osvetlitev. Izključite nameščanje običajnih stropnih luči in si raje zagotovite stenske. Dobrodošle so na primer vertikalno vgrajene luči s fluorescentnimi sijalkami.
Za predsobo ne priporočamo uporabo varčnih sijalk, saj potrebujejo preveč časa, da pričnejo delovati z vso svojo močjo. Pogosto prižiganje in ugašanje pa zanje pomeni krajšo življenjsko dobo in ne nazadnje večjo porabo energije.


V predsobo postavite trpežno talno oblogo

Najboljša izbira za tla v predsobi je trpežna talna obloga, ki se jo lahko preprosto očisti. Priporočamo na primer postavitev keramičnih ploščic, ki jih lahko učinkovito očistimo že z uporabo vlažne krpe. V takšnem prostoru se lahko odlično obnesejo tudi lesene talne obloge, ki so zlasti dobrodošle v predsobah, ki delujejo hladno.

V primeru, da želite pomoč pri izbiri pohištva za vašo predsobo, ali pa imate kakšno vprašanje, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.