Pikniki postajajo eden izmed najbolj priljubljenih načinov druženja med prijatelji, sorodniki in znanci. Poleg dobre družbe, pa je pomemben del vsakega piknika tudi okusna hrana. Če jo boste pripravili na čim bolj domiseln in zdrav način, bodo vaši gostje zagotovo navdušeni (če še nimate žara, priporočamo nakup žara Gorenc)

Za peko na plinskem žaru ali žaru na oglje je značilno, da so jedi pripravljene preprosto in hitro. Najbolj pomembno pri tem je to, da je hrana pripravljena brez dodane maščobe, zato velja tudi za bolj zdravo.

Ali polivati čevapčiče s pivom ali ne? To je verjetno najbolj pogosto zastavljeno vprašanje med mojstri žara, ki želijo pričarati čim bolj okusno hrano na žaru. Vendar pa je to le eno izmed mnogih vprašanj, ki se nanašajo na pripravo hrane na žaru. Njena priprava je odvisna od številnih različnih dejavnikov, ki bistveno vplivajo na njen končni okus. Naj vam predstavimo le nekaj nasvetov, s katerimi boste pripravili izvrstno hrano na žaru in med svojimi prijatelji prejeli naziv mojstra za žar.

Svetujemo vam, da večino hrane pečete z zaprtim pokrovom žara, razen če ste ljubitelji zrezkov z močno zapečeno skorjo. Takšen način priprave hrane zadrži vročino, dim in vlago, zato bo meso ostalo bolj sočno. Pri peki na žaru ne smete biti nestrpni. Zato ne pretiravajte s količino hrane, ki jo položite na rešetko. Za okusno in enakomerno pečeno hrano, pustite vsaj četrtino rešetke proste. S tem boste hrano tudi lažje obračali.

Pred vsako uporabo žara na oglje, se morajo rešetke temeljito segreti, tudi če recept zahteva srednjo ali nizko temperaturo. Vroče rešetke so potrebne zato, da bo meso zakrknilo in dobilo prave sledi rešetke. Kdaj je žar pripravljen za peko, si lahko pomagate s preprostim testom. Roko položite 3 do 5 cm nad rešetko in štejte koliko sekund jo lahko držite. Ena sekunda na primer pomeni, da je žar ogret nad 300°C, 6 sekund pa pomeni, da je žar ogret pod 150°C. Med samo peko je potrebno spremljati temperaturo in pravočasno dodati oglje oziroma brikete, če govorimo seveda o žaru na oglje.

Po vsaki peki je potrebno rešetke temeljito očistiti. Pogled na rešetke z ostanki hrane iz predhodnih pek bo zagotovo odbijala vaše goste. Poleg tega pa se pri vsaki naslednji peki ostanki iz predhodnih pek zlepijo s svežo hrano. Zaradi tega dobi hrana neprijeten okus. Pri čiščenju si pomagajte z raznimi pripomočki za čiščenje žara, kot je krtača za čiščenje rešetk. Na koncu rešetko še obrišite s papirnato brisačo, namočeno v rastlinsko olje. S tem odstranite ostanke morebitnega zoglenelega mesa in preprečite prijemanje sveže hrane nanje.

Na žaru danes lahko pečete zelo raznoliko hrano. Pikniki danes niso več le čevapčiči ali ajvar, ampak lahko na žaru pripravite številne zdrave dobrote. Tako lahko pečete na primer meso, ribe, morske sadeže, sir, sadje ali zelenjavo.

Pri pripravi mesa morate biti pozorni že na izbiro pravega kosa mesa. Maščoba je nosilka okusa in sočnosti mesa, zato izberite primerno masten kos mesa. Meso naj bo debeline nekje od 2 do 4 cm, maščobno tkivo pa največ pol centimetra. Maščobno tkivo na vsake 3 cm zarežite, da se zrezek med peko ne zvije. Zrezek naoljite in začinite. Najbolj pogosto se uporablja sol in sveže mleti poper, po okusu pa lahko dodamo še druge začimbe. Meso z žara je boljšega okusa, če po končani peki vsaj 5 minut počiva. Na ta način zadrži v sebi več sokov.

Peka rib na žaru je lahko zabavna naloga, predvsem zaradi strukture njihovega mesa. Najbolje je izbirati med kompaktnejšimi ribami kot so na primer brancin, orada, losos ali postrvi. Če želite pripravite najboljše ribe z žara, vam svetujemo, da očiščeno ribo naoljite in začinite. Riba ne potrebuje kompleksnih začimb, zato jo lahko samo solite, ali pa ji v trebušno votlino dodate nekaj kolesc limone, timijana, lista lovorja ali rožmarina. Ko je žar primerno ogret, naoljite rešetko in položite nanjo ribo. Ko je riba na eni strani pečena, sama odstopi od rešetke in jo obrnite.

 

 

Zelenjava predstavlja odlično in hitro pripravljeno prilogo na vsakem pikniku. Na žaru lahko pripravite praktično zelo raznoliko zelenjavo od bučk, jajčevcev, čebule, krompirja, paprike, pa še bi lahko naštevali. Pri sami pripravi zelenjave je pomembno, da jo narežete na enakomerne kose. Pred peko jo dobro naoljite, saj se na ognju hitro izsuši. Za lažjo peko si lahko pomagate z oblikovanjem nabodal, ali pa z uporabo žar posode.

Številnim specialitetam na žaru lahko izboljšate okus z mariniranjem, vtiranjem začimb in namakanjem v slanicah. Tako lahko na primer izboljšate okus perutnine z vsestransko mešanico za perutnino, ki vsebuje:

  • 2 žlici rjavega sladkorja,
  • 2 žlici grobe soli,
  • 1 žlica suhega žajblja,
  • 1 žlica suhih timijanovih listov,
  • 2 žlički suhega majarona,
  • 2 žlički suhega rožmarina,
  • 2 žlički česna v prahu,
  • 1 žlička mletega ingverja,
  • 1 žlička paprike
  • 0,5 žličke mletega muškatnega oreščka

Vse sestavine zmešajte in jih hranite v neprodušno zaprti posodi.

Za konec pa naj vam odgovorimo še na eno vprašanje, ki se v jesenskem času poraja med mnogimi nabiralci kostanja. Kako pravilno speči kostanja? Verjetno že vsi veste, da je potrebno kostanje pred peko prerezati. Najboljša je tehnika, pri kateri se kostanje prereže po dolžini na obeh straneh. To omogoča tudi lažje lupljenje, ko so pečeni. Ko so kostanji narezani, jih operite v stoječi vodi, s čimer omehčate lupine. Žar pripravite na temperaturo 200°C in na rešetko položite kostanje ali uporabite kovinske posode z luknjami. Kostanje pečemo 15 minut, pri čemer jih vsake 5 minut obrnete ali premešate. Ko so kostanji pečeni, jih odstavite, zavijte v kuhinjsko krpo in jih pustite stati vsaj 5 minut.

Upamo, da ste v zgornjem prispevku dobili dovolj svežih idej za pripravo novih jedi z žara.
Sedaj pa samo še lepo vreme, dobra družba in piknik se lahko prične!

Vir: www.kraljzara.si

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri ustreznega pohištva ali žara za vaš vrt, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom