Pri postavitvi ogledal moramo biti posebej pozorni, kam jih bomo namestili. Pri tem se moramo držati določenih pravil, ki nam bodo pomagala, da ogledal ne bomo postavljali kamor koli. Kakšna ogledala postaviti na primer v kopalnico, hodnik ali dnevni prostor, je prav tako koristen podatek, ki nam lahko pomaga pri dekoraciji prostorov z ogledali.

 Ogledala v dnevnem prostoru in jedilnici vas bodo navdušila s posebnim učinkom

Dnevni prostor in jedilnica sta osrednja bivalna prostora v vsakem domu. Tu se srečujejo družinski člani, sorodniki ali prijatelji, zato ogledala lahko v teh prostorih dodatno popestrijo in podvojijo pozitivno vzdušje.

Če imate majhno jedilnico, potem ni nobene potrebe, da jo opremljate z velikimi omarami ali kredencami. Namesto tega raje v jedilnico postavite ogledalo. Najbolje je, da ga namestite nad manjšo omarico ali predalnik, nekje na stranski steni. Tako postavljeno ogledalo bo podvojilo vzdušje v prostoru.

Dnevni prostori so običajno tisti del doma, ki imajo že v osnovi veliko naravne svetlobe. Kljub temu pa ogledala v njih naredijo poseben učinek. Lahko izbirate med manjšimi ali večjimi ogledali. Seveda morate imeti za tako velika ogledala tudi dovolj veliko prostora, sicer ne bodo prišla do izraza. V tem primeru so takšna ogledala kot kakšen kos pohištva, ki prostoru dajejo dodatno globino in svetlobo. Najbolje je, da jih namestite na steno nasproti okna, saj bodo na ta način še dodatno odsevala zunanje naravno okolje.

Z ogledali si povečajte majhne prostore

Predsobam in hodnikom običajno namenimo manjši del našega doma. To so običajno majhni prostori brez oken in naravne svetlobe, zato ti prostori kar kličejo po postavitvi ogledal. Če boste namestili ogledalo v daljši hodnik, potem se izogibajte njegovi postavitvi nasproti vhodnih vrat, ampak raje izberite eno od stranskih sten.

Ogledala v majhnih predsobah in hodnikih tako vizualno povečajo prostor, ob tem pa imajo še pomembno dodatno funkcijo in sicer, da se na hitro pogledamo na poti v službo ali šolo. Ogledala so sestavni del tudi številnih pohištvenih garnitur, ki so namenjena opremljanju predsob ali hodnikov.

Kopalnice brez ogledala si enostavno ne moremo predstavljati

Kopalnica je bivalni prostor, v kateri zagotovo ne sme manjkati ogledalo. Običajno kopalnicam odmerimo malo prostora, zato so to običajno manjši prostori. Zato je dobrodošlo, da vanjo namestite večje ogledalo, ki bo kopalnico tudi vizualno povečalo.

V kopalnici pa je ogledalo tudi izjemen funkcionalen dodatek. Celotna osebna higiena temelji na tem ogledalu v kopalnici, zato ga namestite tako, da boste v njem videli celoten svoj obraz. Najbolj običajno mesto za ogledalo v kopalnici je nad umivalnikom, ne bo pa nič narobe, če boste v kopalnico namestili tudi kakšno drugo dodatno ogledalo.


Pazite pri namestitvi ogledal v spalnici

Spalnica je edini bivalni prostor, za katerega vam svetujemo, da ogledala ne postavite. Sicer lahko danes kupite že številne garderobne omare z nameščenimi ogledali, vendar se jim raje izogibajte. Ker je spalnica namenjena izključno počitku, bi morebitna ogledala motila vaš spanec. Glavni razlog je v tem, da steklene površine odsevajo dogajanje v prostoru, kar pa je lahko za vaš spanec zelo moteče.

Če pa kljub temu le vztrajate pri ogledalu v spalnici, potem se izogibajte predelu okoli glave ali pa nasproti postelje.

Kako postaviti ogledala za njihov najboljši učinek?

Pred nakupom je potrebno vedeti vsaj približno kam boste ogledalo postavili. Niso namreč vsa ogledala namenjen obešanju. Nekatera so izdelana tako, da jih enostavno prislonimo na steno, druga pa se enostavno na steno nalepijo. Vsekakor je potrebno pred nakupom vedeti za kateri postopek montaže se boste odločili.

Za kar najboljši učinek ogledal, vam svetujemo, da se držite nekaterih načel:
- ogledal ne obešajte previsoko v prostoru, saj v tem primeru odsevajo le stropno svetilo, ne pa dogajanja v prostoru;
- za široko sobo izbirajte vertikalna ogledala, medtem, ko v dolgo sobo bolj pašejo horizontalna ogledala;
- največji učinek boste dosegli, če boste ogledala namestili nasproti oken ali pa na stene, ki so pravokotne na njih;
- velika dekorativna ogledala zgolj naslonite na steno.

Kakšna ogledala so najbolj primerna za vaše prostore?

Danes so vam na voljo številna različna ogledala. Med seboj se v prvi vrsti razlikujejo po velikosti, pri čemer lahko izbirate med večjimi ali manjšimi ogledali. Sama izbira je pri tem odvisna tudi od velikosti prostora, v katerega boste ogledalo namestili.

Velika ogledala so namenjena predvsem razbijanju monotonosti v prostoru, če pa so prostori majhni, potem jih vizualno povečajo. Z velikim ogledalom se boste zagotovo izognili občutku utesnjenosti, prav tako pa boste z njimi pripomogli k večji naravni svetlobi v domu. Za velika ogledala morate imeti tudi dovolj veliko prostora za njihovo umestitev. Teh težav pa nimate z manjšimi ogledali, s katerimi lahko dosežete identičen učinek.

Ogledala pa se med seboj razlikujejo tudi po obliki in vizualni podobi. Danes lahko dobite praktično ogledala vseh oblik. Nekatera od njih imajo nameščen dodaten okvir, druga pa so brez okvirja. Ogledala z okvirjem so predvsem dekorativne narave, pri čemer je okvir lahko odločilen dejavnik, ali bo določeno ogledalo ustrezalo vašemu slogu notranje opreme. Ogledala brez okvirja so zato bolj nevtralna, najbolj pogosto pa jih srečamo v kopalnicah.

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri primernega ogledala, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom