Leseno pohištvo je bilo in je še vedno med najbolje prodajanimi izdelki za opremljanje doma. Les je namreč material, ki v vaš dom takoj vnese občutek topline, udobja, prijetnosti in domačnosti. Če se odločate za nakup lesenega pohištva, morate vedeti, da les potrebuje tudi posebno nego in pozornost, saj v nasprotnem primeru hitro izgubi prvotni sijaj. Čez čas se namreč naravni material lahko poškoduje.

V našem salonu vam vrhunskega pohištva iz lesa ne želimo samo prodati, temveč vam ponujamo še kup koristnih nasvetov za hitro, učinkovito in varčno nego ter vzdrževanje.


Skrb za leseno pohištvo naj postane vaše vsakodnevno opravilo

Tudi če se na prvi pogled ne zdi tako, se na pohištvu čez dan nabere prah. Zaradi tega je leseno pohištvo potrebno čistiti vsa dan, če želite ohranjati njegov lep izgled.
Za čiščenje prahu lahko uporabite suho mehko krpo ali pa kupite mokre robčke, ki so posebej zasnovani za les. Čiščenje prahu vam bo vzelo le nekaj minut na dan, vendar boste tako poskrbeli, da se umazanija ne bo nabirala in s tem boste preprečili nastanek madežev in lis ter boste preprečili izgubo leska. Če se vam po lesu polije tekočina, jo takoj obrišite. Tako boste najučinkoviteje in najhitreje preprečili, da bi tekočina prodrla v les in v njem ustvarila nepopravljivo škodo.

 

Uporabljajte nevtralno milo, razpršilec in mehko krpo

Za običajno čiščenje se praviloma uporablja krpa za odstranjevanje prahu, občasno pa je dobro opraviti nekaj globljih postopkov čiščenja z izdelki, ki jih običajno hranimo doma, ne da bi posegali po kemikalijah, ki so pogosto tudi škodljive. Priporočljivo je uporabiti nevtralno ali marsejsko milo, razpršilec in mehko krpo iz mikrovlaken.

Vzemite torej kos mila in ga naribajte, dokler ne dobite tankih kosmičev. Ko končate, vzemite litrsko steklenico z razpršilom in vanjo stresite dve pesti sveže naribanega mila ter mlačno vodo. Mešanico pretresite in pustite počivati vsaj eno uro. Nato ga nanesite na leseno površino in pustite delovati približno deset minut. Ponovno ga obrišite s krpo iz mikrovlaken.

To večnamensko milo je primerno tudi za odstranjevanje trdovratnih madežev iz pisal ali markerjev. Če ste na lesu opazili trdovraten madež, vzemite košček mila in z njim podrgnite po madežu. Pustite delovati nekaj ur in nato sperite s toplo vodo, da sledi povsem izginejo.


Za poliranje lesa uporabite čebelji vosek

Po čiščenju je vedno dobro, da se pohištvo še spolira. Lesenim površinam s poliranjem povrnemo sijaj, poleg tega pa ga tudi učinkovito zaščitimo.

V ta namen je zelo primeren čebelji vosek, saj zapira pore lesa in ohranja njegovo površino popolnoma zaščiteno. Preprosto ga nanesete z mehko ščetko v smeri žil in ga nato odstranite s fino jekleno volno. Če želite po nekaj minutah odstraniti nadaljnje ostanke voska, je priporočljivo, da površino znova obrišete z mehko volneno krpo. Vosek lahko uporabite enkrat na teden in s tem poskrbite, da bo vaše pohištvo vedno v vrhunskem stanju.


Ne uporabljajte amonijaka

Čeprav večina čistil za leseno pohištvo vsebuje nekaj amonijaka, se mu je najbolje izogniti. V resnici je amonijak precej agresiven in zato bo les sčasoma izgubil svoj lesk in barvo.


Izogibajte se virom toplote

Svetujemo vam, da nikoli ne puščate vroče posode na lesenem kosu pohištva. Škoda, ki jo na tem materialu povzroči toplota, je namreč nepopravljiva.
Vročina lahko povzroči površinske poškodbe, kot so razbarvanje, madeži ali poškodbe voska; poleg tega se površina lahko zmehča ali nabrekne. Če se pojavi ena od teh težav, je edina rešitev brušenje pohištva.

Strokovnjaki pravijo, da je potrebno pohištvo zaščititi tudi pred temperaturnimi spremembami.

Pohištvo zato primerno zaščitite pred:

  • soncem: sončna svetloba bo postopoma uničila lesk in barvo pohištva ter ga sčasoma uničila;

  • vodo: vsi vemo, da les ni odporen na vodo. Če po lesu polijemo vodo, se ta lahko zmehča, naguba ali napne. Zato morate paziti, da pohištva ne postavite na vlažna mesta;

  • klimatsko napravo: neprestano izpostavljanje lesa klimatski napravi škoduje lesu, saj bo čez čas les izgubil lesk.


V naši spletni trgovini salonpohistva.si vam ponujamo vrhunsko leseno pohištvo, ki ga lahko čistite na povsem preprost način.


Nasvete za najučinkovitejše čiščenje pohištva iz lesa že imate v roki. Za odličen kos lesenega pohištva pa nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194

Z veseljem vam bomo pomagali, saj skupaj z vami želimo ustvarjati odlično opremljen in negovan dom.