Posedanje na vrtu, balkonu ali terasi je lahko prav poseben užitek. Še toliko udobneje pa se boste v objemu narave počutili, če boste vrt opremili s primernim pohištvom. Na trgu vam je na voljo vrtno pohištvo v nešteto različicah. Kupci se najpogosteje odločajo za nakup pohištva iz ratana in lesenega vrtnega pohištva. Katera izbira je boljša, pa se boste na koncu prispevka odločili sami.


Različne vrste lesa za vrtno pohištvo

Les je podobno kot v notranjosti domov priljubljen material na vrtu oziroma v zunanjosti bivalnih prostorov. Za talno oblogo na terasi ali balkonu so odlična izbira vse vrste eksotičnega lesa, saj lahko zelo uspešno kljubujejo vsem ekstremnim vremenskim vplivom. Enako velja za vrtno pohištvo. Pri izbiri lesenega pohištva za vrt je v prvi vrsti najpomembneje, da ste pozorni na debelino materiala. Kakovostno vrtno pohištvo iz lesa je praviloma debelejše, vijaki so pocinkani, veliko učinkovitejša je tudi končna obdelava.

 


Vrtno pohištvo iz akacije

Akacija predstavlja odlično alternativo za tropski les. Ta vrsta lesa je izjemno dobro odporna na vse vremenske vplive. Les akacije je namreč trd, žilav in ne nazadnje zelo dobro obstojen. Ravno zato je primeren tudi za uporabo na prostem. Naravna akacija je rumenozelenkaste barve, parjena pa je temno rjava.
Velika prednost akacije je še njen estetski videz. Ima pa ta vrsta lesa tudi svoje slabosti: pokanje, zvijanje, grče, težko se obdeluje, ne nazadnje so izdelki iz akacije tudi precej dragi. Pohištvo za vrt iz akacije sčasoma tudi posivi. To pomeni, da ga je treba na vsake toliko časa s površinsko obdelavo prenavljati. Sicer pa ob primernem vzdrževanju pohištvo iz akacije na vrtu zdrži nekje do 15 let.


Vrtno pohištvo iz bukve

Bukov les je mehkejši, torej je preprostejši za obdelovanje in ne nazadnje še cenejši. Če se boste odločili za vrtno pohištvo iz takšne vrste lesa, vas bodo strokovno podkovani prodajalci opozorili na to, da ga ne smete preveč izpostavljati na soncu ali dežju. Če boste zanj dobro skrbeli, je njegovo življenjska doba nekje med 10 in 15 let.
Sicer pa se uporabniki vrtnega pohištva raje odločajo za nakup vrtnega pohištva iz akacije. Zakaj? Predvsem zato, ker je tovrstno pohištvo lepše na prvi pogled. Glede kakovosti pa sta si obe vrsti precej blizu.


Vrtno pohištvo iz tikovega lesa

Med najbolj priljubljenimi vrstami lesa za izdelovanje vrtnega pohištva je zagotovo tikov les. Tik je namreč poznan kot izjemno obstojna vrsta lesa. Odlično prenaša dež in močno sonce. Njegova življenjska doba je lahko zelo dolga.


Tik zaradi dobre obstojnosti ne potrebuje dodatne zaščite; niti ni primeren za lakiranje oziroma za zaščito z različnimi prekrivnimi namazi. S tem bi namreč zaprli vse pore in posledično izgubili naravni videz lesa. Najbolje je, da se ta vrsta lesa vsaj enkrat na leto premaže s tikovim oljem. Na ta način se dobro ohrani prožnost lesa, barvo in vsebnost olj. Čistiti ga je najbolje z blago milnico, ščetkanjem ali pa z visokotlačnim čistilnikom. Sicer pa boste vrtno pohištvo iz tikovega lesa na trgu najpogosteje našli v kombinaciji s kovino.


Vrtno pohištvo iz naravnega ali umetnega ratana

Med najbolj priljubljene vrste vrtnega pohištva zagotovo sodi pohištvo iz ratana. Na trgu vam bodo ponudili dve različici: vrtno pohištvo iz naravnega ali pa iz umetnega ratana. Naravni ratan je dokaj slabo odporen na vremenske razmere. Priporočamo vam, da se za pohištvo iz naravnega ratana odločite le v primeru, če ga boste postavili na pokrite terase ali v zimske vrtove.


Veliko boljša izbira je umetni ratan. Ta velja za imitacijo naravnega ratana. V primerjavi z njim je veliko odpornejši in trpežnejši. Tudi pri čiščenju in vzdrževanju ne boste imeli prav velikih težav. Tudi sicer vrtno pohištvo iz umetnih mas postaja vse bolj priljubljeno. Velja namreč za zelo praktično, na trgu vam je na voljo v najrazličnejših oblikah in barvah. Ena od večjih prednosti tovrstnega pohištva je tudi njegova teža. Med vsemi vrstami velja za izjemno lahkega. Na ta način je zlaganje in prenašanje zelo preprosto. Če zanj dobro skrbite, je njegova življenjska doba lahko izjemno dolga.


Lahko torej rečemo, da ima vsaka vrsta pohištva za vrt svoje prednosti in slabosti. Seveda vam trg ne ponuja samo lesenega vrtnega pohištva oziroma pohištva iz ratana. Prav tako priljubljena izbira je še vrtno pohištvo iz kovine. Ta vrsta materiala je namreč podobno kot plastika izjemno preprosta za vzdrževanje in nego. Najpogosteje se uporablja za izdelavo ogrodja pohištva, medtem ko so drugi deli iz lesa ali plastičnih materialov.

Ne glede na to, za katere vrste materialov se boste odločili, pa je najpomembneje, da boste zunaj na vrtu, terasi ali balkonu uživali ter se udobno nameščali v izbrane kose.

V primeru, da želite pomoč pri izbiri najbolj ustreznega pohištva za vaš vrt, balkon ali teraso, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.