Če ste kdaj prebrali kakšen dober članek na temo o vplivu barv na vaše življenje, so se vas določena dejstva najverjetneje tako dotaknila, da ste pričeli nekoliko bolj paziti na to, v kakšne barve ste odeti, kako boste prebarvali stene svojega doma, kakšne barve bo novo pohištvo in ne nazadnje tudi za kakšne barvne kombinacije boste poskrbeli zunaj vašega doma, na primer na balkonu, terasi ali na vrtu.

Barvno pisanost si omogočite s sajenjem različnih cvetočih rastlin


Barve imajo tako kot v notranjosti vašega doma izjemno velik vpliv na vas tudi v zunanjih prostorih. Verjetno ste opazili, da v naravi na sploh prevladuje zelena barva in prav je, da se tudi vi ravnate po materi naravi.

 


Zelena barva naj bo torej osnova vašega vrta. Je pa res, da je ne boste mogli veliko vnesti na majhen atrijski vrt ali majhen dvoriščni vrt, kjer so tla praviloma tlakovana ali peščena. Kljub temu pa lahko tudi v takšnem primeru dobro poskrbite za učinkovito barvno pisanost. Dosegli jo boste s sajenjem najrazličnejših cvetočih rastlin. Skupaj lahko posadite rastline, ki imajo različne barve cvetov. Na ta način boste ustvarili prelepe pisane grede, ki se bodo prijetno spreminjale skozi vse leto.


Ne vzgajajte cvetja v zelo toplih in zelo hladnih barvah

Barve se po učinku delijo na hladne in tople. Slednje na človeka delujejo zelo prijetno. Vse vključujejo rdečo barvo. Kljub temu pa vam v zunanjosti doma pa tudi v notranjih prostorih odsvetujemo uporabo preveč toplih barv. Te namreč na vas lahko delujejo preveč agresivno, dvigujejo krvni tlak in stimulirajo živčevje.
Za hladne barve je značilno, da vzbujajo občutek globine, udobja in ne nazadnje tudi miru. Vse hladne barve izhajajo iz modre. Hladno barvano cvetje bo nas vas delovalo zelo osvežujoče in hkrati pomirjajoče. Izjemno hladne barve pa povzročajo upočasnjevanje metabolizma.


Naj vaš vrt ne postane preveč kičast

Ko se boste na vrtu, terasi ali balkonu odločali za posaditev raznobarvnih rastlin, je dobro, da pri tem nekoliko upoštevate tudi neposredno okolico. Poskrbite, da se bodo barve cvetja ter listov dobro ujemali z barvami okrasnih elementov in z barvami poti.


Ob hiši ter ob vhodu na vrt raje uporabite močnejše barvne zasaditve. Če je vaš vrt majhen, priporočamo, da ne pretiravate z uporabo preveč različnih barv. Vaš vrtiček kaj hitro lahko postane preveč kičast in zato prav nič mikaven na pogled.


Pred zasaditvijo najprej izberite osnovno, vodilno barvo cvetja

Preden se odločite za zasaditev cvetja zunaj vaše doma, dobro premislite, katera barva bo osnovna oziroma vodilna. Na začetku smo vam namignili, da je to lahko tudi zelena. Vsekakor pa morate to barvo upoštevati ne glede na to, ali bo vodilna ali ne. A največji učinek boste dosegli, če si boste za ozadje zasaditve izbrali ravno zeleno barvo.
Če se boste odločili za izjemno pisano zasaditev, naj bo ozadje toliko mirnejše. Če boste uporabili več zelenja, ste pri izbiri pestrosti barvnih kombinacij lahko veliko svobodnejši. Priporočamo vam, da so rastline v pastelnih barvah raje v ospredju, ker boste na ta način dosegli lepše in boljše učinke. Tudi na daleč bodo veliko bolje prišle do samega izraza.


Lastnost dobrega vrtnarja

Če ste dober vrtnar, potem vam zagotovo skozi celo leto uspeva vrt ohranjati lepo barvit. Skrivnost je vsekakor v izbiri primernih rastlin. Zasaditve se morajo prelivati iz cvetenja v cvetenje. Skupaj zato posadite spomladanske, poletne in jesenske rože.

V primeru, da želite pomoč pri izbiri najbolj ustreznega pohištva za vaš vrt, balkon ali teraso, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.