Jesen je pred vrati in šolsko leto se je pričelo v polnem teku. Vsi smo polni pričakovanj, pred nami so novi izzivi. Kar nekaj vas je, ki imate doma prvošolčka. Pred vami je bila precej zahtevna naloga, saj ste morali že poleti urediti njegovo otroško sobo. Pa veste, kateri so najpomembnejši 3 elementi pri ureditvi otroške sobe otroka, ki iz vrtca prestopi v šolo? To so učinkovitost, varnost in svetlost. Če se tega niste držali, to še vedno lahko spremenite oziroma dopolnite.

Otroška soba mora torej izpolnjevati kar nekaj zahtev, ki so povezane s šolanjem, obenem pa mora biti dovolj udobna tudi za bivanje. Za vse to pa sta seveda nujno potrebna dovolj dobra organizacija ter temeljit načrt opremljanja. Najpomembneje je, da čim bolj izkoristite prav vsak kotiček sobe. To vam lahko omogoči predvsem vsestransko pohištvo, ki se ga po želji lahko nadgrajuje, premešča in ne nazadnje tudi prilagaja različnim potrebam otroka.


1. Poleg osnovnega pohištva v otroški sobi namenite dovolj pozornosti izboru pisalne mize in stola

Otroška soba vključuje osnovno pohištvo; to sta otroška postelja ter otroška garderobna omara. Veliko pozornosti pa je treba prav tako nameniti še izboru ustrezne otroške pisalne mize ter stola, ki je lahko tudi pravi pravcati pisarniški stol (da se lahko otrok počuti kot direktor/ica :) ).

Pisalna miza naj bo čim bolj moderno zasnovana in razigrana, prav tako dovolj enostavna in prostrana. Izogibajte se strogih linij, saj te vašega šolarja lahko kaj hitro odvrnejo od učenja. Dobrodošla je pisalna miza s predali ter prostorom za računalnik. Njena površina naj bo dovolj velika. Priporočamo, da je široka približno en meter in globoka vsaj 60 centimetrov.

Ogledala-v-predsobi

Poleg mize naj bo nameščen kakovosten pisarniški stol z možnostjo prilagoditve višine in nagiba.


2. Zagotovite dovolj prostora za shranjevanje knjig

Ker bo iz leta v leto vse več knjig, v otroški sobi zagotovite prostor, kjer boste knjige ustrezno shranjevali. V bližino pisalne mize namestite predalnike ter knjižne police. Za večjo organiziranost šolarja pri opravljanju nalog in drugih obveznosti najbolje poskrbita preglednost in urejenost učbenikov, delovnih zvezkov in drugih knjig.

Sama razporeditev pohištva pa naj ne bo preveč stroga. Upoštevajte, da bo vaš šolar potreboval prostor za nekoliko pogostejše spremembe.


3. V delovni kotiček namestite ustrezno osvetlitev

Primerna osvetlitev je zlasti pomembna v delovnem kotičku otroške sobe. Pomembno vlogo ima naravna svetloba. To upoštevajte pri postavljanju pisalne mize. Držite se osnovnega pravila: če je otrok desničar, mora svetloba mizo osvetljevati s prednje ali pa z leve strani; če je levičar pa z desne strani.

Na mizi naj bo kakovostna in zanimivo oblikovana namizna svetilka; barvita in s kakšnim zanimivim vzorcem. Najbolje je, da odseva belo svetlobo in da vključuje tudi senčilo ter omogoča obračanje v različne smeri.


4. Odločite se za barvite stene

Tako kot povsod drugje tudi v otroški sobi barve igrajo zelo pomembno vlogo. Odločite se za barvite stene. Za dečke so odlična izbira odtenki modre ali pa zelene; za deklice pa rožnati, oranžni, rdeči ali pa vijolični odtenki. Stene obarvajte v eno od odtenkov. Lahko pa kombinirate tudi več barv in se tako poigrate z najrazličnejšimi asimetričnimi ali simetričnimi oblikami.

Odlična izbira so tudi stenski plakati, nalepke ali tapete. Ne pozabite pri izbiri upoštevati tudi želje otroka.


5. Poskrbite, da otroška soba omogoča tudi prostor za druženje in igranje s prijatelji

Soba vašega otroka je z vstopom v šolo postala pretežno delovna. Prav tako pa mora biti zasnovana tudi za druženje in igro s prijatelji. Pričakovanja vašega otroka lahko izpolnite s pomočjo dodatnih stolov, polic za igrače ter kakšnega dodatne površine, ki bo namenjena samo za igranje. Učenje bo otrok tako prej spremenil v igro, posledično se ga bo loteval lažje pa tudi z veliko večjim veseljem.

--

Če želite, da vam pri ureditvi otroške sobe pomagamo mi, smo vam vedno na voljo preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali nas pokličite na 070 458 517.

Skupaj z vami ustvarjamo dom!