Vaši otroci so ponovno sedli v šolske klopi, morda je to za katerega od malčkov celo prvo šolsko leto. Neizbežna spremljevalca otrok sta ponovno postala domača naloga in učenje. Kaj kmalu pa takšna opravila za otroke postanejo precej monotona, čeprav se jim na začetku zdijo morda celo zanimiva in polna izzivov. Svoje mlajše družinske člane lahko dovolj učinkovito spodbudite k opravljanju takšnih del s pripravo kar se da prijetnega in zanimivega kotička. Tovrstni prostor pa naj bo namenjen izključno samo za njihove obveznosti.

Prostor za domače šolsko delo naj bo v prvi vrsti barvit in pester. Dobro je, če domače učno okolje ne spominja preveč na tistega v šoli. Ustvarite še bolj zanimivo ter barvito okolje, uporabite najrazličnejše materiale za pohištvo, preproge, zavese, talne obloge, tapete in dodatke. Pri izbiri naj sodelujejo tudi otroci.


Na zalogi imejte vedno dovolj pripomočkov za učenje

Če je pri vas doma kar nekaj šolarjev, poskrbite, da bo vedno dovolj pripomočkov za učinkovito učenje. Na zalogi imejte dovolj raznovrstnih pisal, papirja, radirk, ravnil in še česa. Tako bo učno popoldne zagotovo minilo v znamenju večjega miru.

Učno-okolje

Zelo dobrodošli so na primer namizni organizatorji, ki jih lahko izdelate kar sami iz lesa. Ravnila, pisala in drugi pripomočki bodo tako vedno na istem mestu, otroci jih bodo hitro našli, tudi delovna miza bo ves čas pospravljena. Za popestritev na steno lahko obesite magnetno tablo, na katero lahko otroci obešajo svoje umetnine ali pa si preprosto zapisujejo in kljukajo svoje obveznosti.


Delovni prostori naj bodo vedno ločeni od preostalih

Odrasli otroci potrebujejo povsem svojo pisalno mizo. Če si v vašem domu več otrok deli skupno sobo in je soba manjša, lahko eno mizico ali več mizic naredite preklopne – s pomočjo preklopnih konzol. Tudi v manjši sobi je tako lahko poskrbljeno za dovolj veliko mero zasebnosti – mizici lahko postavite v nasprotna si kota sobe.

Prav tako poskrbite, da ima otroška soba dovolj kakovostna vrata. Nič ni namreč bolj moteče kot to, da vaš otrok sliši zabavno dogajanje v enem od sosednjih prostorov.


Otroku omogočite več kot pa samo pisalno mizo

Za opravljanje domačih nalog so seveda pisalne mize več kot odlična izbira. Vaši otroci pa bodo še toliko bolj naklonjeni branju, če jim z izbiro določenega kosa pohištva omogočite še bolj udoben položaj. Berejo lahko na postelji, odlična pripomočka sta tudi sedalna vreča in počivalnik. Ker imajo malčki prisilne drže dovolj že v šoli, jim le omogočite ustrezno udobje. In če vam prostor omogoča, da lahko otroku omogočite mizico za delo v stoje, je stoječa mizica prvovrstna izbira. Zadostuje na primer že stenska polica na nosilcih polic.


Otroško delovno okolje tudi za jedilno mizo in otokom v kuhinji

Morda pa se vaš mali junak najbolje počuti v središču dogajanja. To mu omogočite. Delovno okolje mora seveda imeti nameščeno v svoji sobi, naloge pa lahko opravlja tudi za jedilno mizo ali otokom v kuhinji.


Še posebej veliko pozornost je treba nameniti prvošolčkom. Ne nazadnje se morate osredotočiti tudi na kultiviranje ljubezni do učenja. Vašega malčka le naučite, da za učenje nujno potrebuje udoben, čist in seveda tudi prikupen prostor. Ne pozabite niti na prilagojeno mizico za risanje, rezanje, pisanje in še za kaj.

In še zelo koristen nasvet za konec:

Za prvošolčka naj bo opravljanje domačih nalog omejeno – najbolje kar po priporočilu učitelja. Ne silite ga v prekomerno delo. Zlasti je najpomembneje, da njihov vsakdan ostaja sproščen in kar se da pozitiven.

--

Če želite, da vam pri kreiranju domačega delovnega okolja za otroka pomagamo mi, smo vam vedno na voljo preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali nas pokličite na 070 458 517.

Skupaj z vami ustvarjamo dom!