Poznavalci pravijo, da začetki peke mesa na žaru segajo v 17. stoletje, ko so karibska plemena z besedo »barbacoa« označevala lesen pripomoček za peko mesa. V našo deželo pa naj bi način peke mesa na žaru prišel iz Kavkaza, kjer so na takšen način pekli ovčetino. 

Pečenje na žaru veliko ljudi spomni na mladost in na prvi maj, ko so skupaj z družino pekli meso na preprostem žaru. Za pravo veselico okrog ognja ljudje v resnici niso potrebovali prav veliko. Velikokrat so na tleh prižgali ogenj, ki so ga zaščitili s kamni. Nad ogenj pa so postavili manjšo železno ploščo, kjer se je meso lepo zapeklo.

Včasih tako niso potrebovali veliko za dober obrok. Dandanes pa lahko ljubitelji žara izbirate med veliko različnimi modeli žarov, ki so na voljo v različnih trgovinah. Lahko si omislite žar na plin, žar na oglje ali na drva. Vsakdo od vas pa lahko kupi popolni žar, le dobro je treba vedeti, kaj zares potrebujete.


Kakšen žar torej kupiti?

Ko se pojavijo prvi topli dnevi, se radi na svojem domačem vrtu poveselite s prijatelji in sorodniki ter pripravite piknik. Vse, kar potrebujete, je dovolj hrane in hladne pijače ter kvaliteten žar, na kateremu boste pripravili dobrote, s katerimi boste razvajali svoje goste.

 


Težava, ki se pojavi, še zlasti v primeru, da žar kupujete prvič, ja ta, da lahko zaradi slabega poznavanja opreme za žar domov prinesete popolnoma neprimeren žar, ki ne bo zadovoljil vaših potreb.

Plinski žar ali žar na oglje?

To je prvo vprašanje, na katerega si morate pravilno odgovoriti. Boste raje pekli meso s pomočjo plina ali boste raje uporabili oglje? Izbiro bi lahko primerjali z izbiro vrste motorja. Kakšen motor bi raje izbrali? Motokros ali mestni skuter? Vožnja z motokrosom vas bo napolnila s krasnimi občutki, z njim boste lahko prevozili tudi najbolj naporne terene in domov se boste vrnili umazani od blata. Mestni skuter pa je zagotovo bolj udoben, ampak manj divji. Sedaj si lahko predstavljate, da je plinski žar primerljiv z mestnim skuterjem, žar na oglje pa z motokrosom. Kaj imate raje, pa veste le vi.


Koliko denarja boste odšteli za dober žar?

Zagotovo drži dejstvo, da so dražji žari stabilnejši od cenejših. Vsekakor boste s stabilnejšim žarom na dolgi rok bistveno bolj zadovoljni. Žal se pri cenejših žarih velikokrat zgodi, da je ena noga krajša kot ostale in tako se žar med peko neprestano premika. Ko stopite pred žar, se morate prepričati, da je trden in stabilen. Le tak vam bo dobro služil.

Nakup žar opreme preko spleta?

Poleg klasičnih trgovin z žar opremo se lahko odločite tudi za nakup žara preko spleta. V vsakem primeru je dobro, da nakup opravite v specializirani trgovini. Na spletu lahko najdete resnično dobre spletne trgovine, ki poleg vsakega žara, ki ga imajo v ponudi, natančno navajajo vse njegove karakteristike. Tako si boste lahko s pomočjo natančnih opisov hitro ustvarili sliko, ali bo za vas boljši žar na plin, na oglje ali na lesene pelete. Če se odločite za nakup žara v spletni trgovini, se pozanimajte tudi, kakšne pogoje pošiljanja nudijo in ali imajo na voljo tudi asistenco po opravljenem nakupu, kar vam omogoča hitro reševanje morebitnih težav.


Žar s pokrovom ali brez?

Klasični vsem dobro poznani žar je brez pokrova in omogoča pripravo odličnega mesa. Žari s pokrovom so hkrati žari in smokerji, kar pomeni da omogočajo dimljenje mesa med pripravo.


Česa ne smete pozabiti, preden pripravite žar piknik?

Ko pripravljate piknik morate biti pozorni, da ne pozabite na kakšnega izmed ključnih delov vsakega žara. Da bo piknik zagotovo uspel, potrebujete:

1. Plin ali oglje za žar
2. Vžigalnik ali vžigalice
3. Oprema za pečenje, ki navadno vključuje lopatico za žar, prijemalko za lažje obračanje mesa, večjo vilice, čopič, kovinska nabodala, dvigalko za rešetke, grebljice za oglje in čopič za mariniranje.
4. Termometer za hrano vam bo prišel prav, če ste začetniki, saj boste z njim lažje vedeli, kdaj bo meso pripravljeno.
5. Rokavica za žar, ki preprečuje, da bi se med peko opekli, saj je odporna na visoke temperature.
6. Pribor za čiščenje žara, kot so ščetke, gobice, čistila in anti-stick spreji.


5 praktičnih nasvetov pri peki na žaru

- Pravilna priprava žara
Preden začnete peči, morate žar premazati z oljem. To vam bo prihranilo nevšečnosti prijemanja hrane med pečenjem. Za lažje nanašanje maščobe uporabite papirnato brisačo, s katero jo s pomočjo prijemalke premažete žar.

- Žar očistite, ko je še topel.
Da prihranite čas, žar očistite, ko je še topel. Vzelo vam bo le minutko časa, kar je veliko manj, kot če boste žar čistili, ko se bo že ohladil.

- Uporaba pravilne krtače
Za čiščenje žara potrebujete primerno krtačo, s katero boste lahko temeljito in hitro očistili vse kotičke žara.

- Uporaba posodice za odpadno olje
Na določene žare lahko namestite posodico, v kateri se bo zbiralo odpadno olje.

- Enkrat na leto ga temeljito očistite
Za dobro očiščen žar je dobro, da ga enkrat na leto očistimo z visokotlačnim čistilcem.

V primeru, da želite pomoč pri izbiri najbolj ustrezne opreme za vaše mojstrovine z žara, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.