Nakup pohištva je zelo zahteven projekt, ki od nas zahteva veliko mero potrpežljivosti in preudarnosti. Če se bomo nakupa lotili z dobrim načrtom in tehtnim premislekom, bo celoten postopek za nas zagotovo manj stresen.

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste kupili pohištvo, zapravili zanj veliko denarja, na koncu pa je pristalo v sobi, ki je namenjena odlaganju stvari, ki jih ne potrebujete? V izogib temu, bodite pozorni na deset napak, ki jih potrošniki najpogosteje storijo pri nakupu pohištva. Prepričani smo, da boste na ta način kupili odlično pohištvo, ki bo popestrilo vaš dom.

1. Pohištvo po dimenzijah ne ustreza prostoru

Osnovni pripomoček, ki ga morate zagotovo imeti pri nakupu pohištva, je meter. Z njim je potrebno najprej dobro izmeriti vaš prostor, nato pa se z njim odpraviti v trgovino. Velikokrat se je že zgodilo, da so potrošniki kupili omaro, ki ni ustrezala dimenzijam prostora, nato pa so odvečni elementi pristali v kakšni delavnici.

Če boste pohištvo nosili v višja nadstropja, je potrebno preučiti, če ga boste lahko prinesli skozi ozke hodnike in stopnišča. Na to bodite še posebej pozorni, če živite v bloku in nimate dvigala. Zato je potrebno izmeriti vse dimenzije pohištva, ne samo najdaljših.

2. Kupci ne pomislijo na razporeditev v prostoru

Kako bo bilo pohištvo postavljeno v prostoru, je prav tako pomemben podatek. Ljudje velikokrat pozabimo, da je potrebno imeti tudi okoli posameznih kosov pohištva dovolj prostora za gibanje, premikanje ali odpiranje vrat. Če velik kos pohištva v razstavnem prostoru odlično izgleda, ni nujno da bo tako tudi v vašem majhnem stanovanju.

Svetujemo vam, da doma v prostoru s kartonom označite natančno postavitev pohištva in tako boste dobili natančno predstavo o tem, kako veliko pohištvo izbrati in pri nakupu ne pretiravati. Velik kos pohištva ni nujno, da je tudi praktičen. Še posebej za manjša stanovanja je bolje kupiti manjše kose pohištva in jih razporediti tako, da bodo delovali kot celota.

3. Življenjski slog je nepomemben

Sosed vam ravno pripoveduje, kako je kupil moderno stekleno klubsko mizico po izjemno ugodni ceni. Prva stvar na katero pomislite je, da bi si pa tudi vi kupili takšno mizico. Napaka! Prva stvar, na katero si morate odgovoriti je, kako bomo uporabili klubsko mizico in ali je primerna za naše družinske člane.

Če imamo majhnega otroka, nam bo klubska mizica povzročala le težave s čiščenjem, hkrati pa predstavljala nevarnost za morebitne nesreče. Če niste pristaš zadnjih modelov kosov pohištva, potem ni potrebe po tem, da opremite stanovanje po zadnjih modnih smernicah. Prisegajte na lasten življenjski slog in pohištvo, ki vam bo dalj časa služilo.

4. Impulzivni nakupi

Velika napaka potrošnikov so nakupi brez tehtnega razmisleka. V tem primeru naše oči prevladujejo nad našimi možgani. Lepi kosi pohištva nas lahko do te mere premamijo, da ne pomislimo na to ali takšno pohištvo sploh potrebujemo, kako se bo ujemalo z našim prostorom, ali ustreza našemu življenjskemu slogu in ali sploh ustreza našemu prostoru.

Takšni spontani nakupi vas lahko stanejo veliko denarja. Zato je pred nakupom pohištva izjemno pomemben tehten premislek pri katerem si morate odgovoriti na pomembna vprašanja.

5. Pozabljanje na zahtevnost vzdrževanja

Ste si prisegli, da ne boste suženj svojemu lastnemu pohištvu? Potem je vzdrževanje najbolj pomemben dejavnik na katerega ne smete pozabiti ob nakupu pohištva. Ta pogosta napaka se nanaša tudi na vaš življenjski slog. Če imate doma hišnega ljubljenčka, ki na vsakem koraku pušča dlako, potem pozabite na puhasto preprogo ali tekstilno sedežno garnituro.

Pri nakupi obvezno pomislite na obrabo pohištva ter zahtevnost vzdrževanja. Če niste pristaš rednega tedenskega čiščenja, potem izbirajte kose pohištva, ki so enostavni za vzdrževanje in na katerih se ne bo poznal vsak najmanjši madež.

6. Nakupovanje prevelikega števila kosov pohištva naenkrat

Urejanje stanovanja nas velikokrat tako močno potegne notri, da ne razmišljamo trezno, koliko kosov pohištva sploh potrebujemo, da bomo zapolnili prostor. Ko je prostor prazen, se nam zdi, da bomo vanj spravili marsikaj, ko pa vanj postavimo pohištvo, je situacija lahko popolnoma drugačna in prostor deluje utesnjeno.

Zato vam svetujemo, da pohištvo nakupujete počasi in sproti, najprej kupite večje kose pohištva, nato manjše, na koncu pa se posvetite detajlom. Lažje boste namreč prilagajali manjše kose večjim, kot pa obratno. Če izbirate klasične kose pohištva, potem vam bo verjetno na razpolago tudi še čez mesec ali dva. Zato, ne hitite z nakupom!

 

 

7. Preveč ujemanja pohištva

V želji po čim hitrejšem opremljanju prostora, se potrošniki velikokrat odločijo za nakup celotne garniture pohištva, ki pa ima lahko dve veliki negativni posledici. Prva je ta, da nam celotna garnitura na koncu ne paše v naš majhen prostor. Druga pa je ta, da postane prostor monoton in dolgočasen.

Zato pred nakupom večjih garnitur pohištva dobro razmislite. Kljub temu, da so lahko cenovno zelo ugodne, pa ni nujno, da so za nas tudi najboljša rešitev.

8. Izbira napačne barve

Kupiti pohištvo, nato pa ugotoviti, da barvno ne ustreza našemu prostoru, lahko pokvari celostno podobo prostora. Pohištvo, ki se barvno ne ujema s stenami prostora, ne morete zamenjati, zato je pred nakupom potreben premislek tudi o prevladujočih barvah v prostoru.

V razstavnem salonu tako lahko povprašate za barvne lestvice, ki vam lahko bistveno pomagajo pri končni odločitvi. Morda vam bo lažje, zagotovo pa cenejše, če boste najprej izbrali pohištvo, nato pa pobarvali stene v prostoru.

9. Izgled je pomembnejši od uporabnosti in udobja

Pri nakupu pohištva velikokrat pozabimo, da ga kupujemo za več let. Medtem, ko se bomo nekega kosa pohištva lahko zelo hitro naveličali, nam mora kljub temu ostati še dolgo uporaben. Prav tako ne smemo zanemariti udobja, ki nam ga mora pohištvo zagotavljati.

10. Žrtvovanje kakovosti za ceno

Pred nakupom je potrebno jasno razmisliti kolikšen je naš proračun, ki smo ga namenili za nakup pohištva. Zavedajte se, da je super poceni pohištvo velikokrat zelo slabo izdelano, hkrati pa se tudi zelo hitro obrablja, zaradi česar ga je potrebno kmalu zamenjati.

Pri nakupu si je vredno vzeti čas in poiskati najboljšo kakovost za proračun, ki ga imate na voljo. Pri tem je potrebno upoštevati tudi to, koliko časa vam bo pohištvo služilo.

 

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri vašega pohištva, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom