Zagotovo se boste povsem strinjali z nami, če trdimo, da je pohištvo eden od najpomembnejših elementov notranjega oblikovanja. Izjemno pomemben je njegov stil, materiali in nenazadnje tudi barve. Obenem ne smemo pozabiti niti na pomembnost, ki je povezana z namestitvijo pohištva znotraj določenega prostora. Pohištvo je potrebno postaviti tako, da poudarimo njegovo funkcionalnost in njegovo izrazno obliko.

Če smo vas zalotili pri opremljanju povsem novega stanovanja ali pri prenovi starega, potem je naš prispevek idealna priložnost za vas, da vas poučimo tudi o tem, na kaj je potrebno še posebej paziti pri postavljanju pohištva v notranjost prostorov. Čeprav morda mislite, da sami najbolje veste, kam boste postavili določene kose, si le vzemite čas, saj menimo, da vas bo vsaj nekaj stvari presenetilo in vas hkrati navdušilo, da se boste tudi sami lotili postavljanja pohištva na tak način.

1. V določen prostor postavite samo nujne kose pohištva

Najprej temeljito premislite, katere kose pohištva v določenem prostoru zares potrebujete in katere od njih želite uporabiti samo kot del dekorja, ki bo poskrbel za to, da boste na primeren način zapolnili prazne kote. Vaša odločitev bo najboljša v primeru, če boste v prostor postavili samo tisto pohištvo, ki ga v resnici nujno potrebujete. Nikakor ne mislite, da boste prostor opremili lepo in okusno, če boste vanj postavili številne elemente, ki med seboj morda sploh niso povezani. Najprej izločiti vse kose, ki nimajo niti funkcionalne in niti estetske vrednosti. Na ta način boste najlaže prišli do odličnega rezultata. 

Pozabili smo na še eno zelo pomembno dejstvo, to je: z uporabo manj kosov pohištva bo prostor videti veliko večji.

2. V majhne prostore nameščajte višje kose pohištva

Če je vaš prostor še posebej majhen, vanj nameščajte višje garderobne omare in police. S tem boste pridobili več prostora za shranjevanje in pri tem ne boste ob dodatno kvadraturo.

3. Določite središčno točko prostora

Še preden sploh pričnete z opremljanjem oziroma prenovo določenega prostora, v njem poiščite središčno točko. To je lahko kar kamin, predelna ali navadna stena, okenska odprtina ali kaj podobnega. 

V dnevni sobi središčno točko lahko predstavlja televizijski sprejemnik in pohištvo okoli njega, v spalnici je to zagotovo postelja, v kopalnici tuš oziroma kad, v kuhinji delovni pult in tako dalje.
Šele nato, ko že določite središčno točko, začnite načrtovati, kam boste postavili pohištvo, da je ne zaprete. V mislih imejte, da središčne točke ne smete zapreti s prav nobene strani. Tovrstna točka mora biti namreč vidna z vseh zornih kotov.

4. Površine za sedenje postavite pri okenskih odprtinah

Površine za sedenje je najbolje postaviti na strani, kjer so okenske odprtine. Ker so take površine najpogosteje veliko nižje od oken, vam ne bodo jemale pretoka svetlobe v vaš prostor.

5. V prazen prostor najprej postavite najpomembnejše pohištvo

Pri opremljanju prostora si morate vsekakor postaviti prioriteto, kateri kos pohištva boste najprej postavili vanj. Vprašajte se, kateri kos vam je najpomembnejši in katerega želite še posebej poudariti. Med vsemi kosi pohištva so to najpogosteje sedežne garniture oziroma kavči, postelje, večje omare ter podobno. S postavitvijo na pravo mesto boste dobili pravi občutek za to, koliko prostora vam je še ostalo. Tako boste vanj lažje postavili še druge, manj pomembne elemente.

6. Poskrbite za odlično prehodnost

V prvi vrsti morate poskrbeti tudi za odlično prehodnost prostora. To v praksi pomeni, da se lahko po prostoru in med pohištvom, ki ste ga postavili vanj, povsem nemoteno gibljete oziroma sprehajate. Pri tem se ne smete udariti v noben oster rob ali kaj podobnega. Prehodov nikoli ne blokirajte z velikimi kosi pohištva ali dekorativnimi elementi.

 

7. Ustvarite si čim boljše ravnotežje

Potovanje pogleda po prostoru je v veliki meri odvisno od velikosti pohištva in od njegove oblike. Najbolje bo, če se boste držali načela, da zraven enega velikega kosa pohištva nikoli ne postavljajte drugega, ki je enake ali podobne višine. To upoštevajte predvsem pri omarah.

8. Uporabite različne dizajne in linije

Če želite v prostor vnesti še dodatno strukturo, potem pri opremljanju uporabite različne dizajne in linije, v katerih je oblikovano vaše izbrano pohištvo. Ravne linije združujte z ukrivljenimi. Na ta način boste ustvarili razigran kontrast. Monotonost linearnega pohištva lahko razbijete z uporabo okrogle mize. Namesto ravnega pulta v prostor lahko postavite ukrivljenega in podobno.

9. V pomembnejše kose pohištva vložite več denarja

Pri nakupovanju pohištva naj cena nikakor ne bo vaš edini kriterij. Na prvo mesto morate postaviti predvsem kakovost, saj je ravno od nje najbolj odvisno, kako in koliko časa vam bo določeno pohištvo služilo. To načelo še posebej upoštevajte pri nakupu pomembnejšega pohištva. Ko ga boste postavili v določen prostor, se bo že na daleč videlo, da je kakovostno in ne samo nek cenen kos, na katerega ste slučajno naleteli na razprodaji.

10. Poslužujte se različnih filozofij

Nenazadnje pa je predvsem pomembno, da zaupate določenih filozofijam, ki se že nešteto let ukvarjajo s pomembnim vprašanjem, kako najbolje opremimo svoj dom. Na tem mestu vas vabimo, da si na primer preberete nekaj o Feng Shuiju, to je starodavna kitajska veščina, ki nas natančno uči, kako lahko po najboljših merilih opremimo svoje domove. Navdušeni boste!

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri ustreznega pohištva za vaš dom, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom