Verjetno je večina od nas mnenja, da ureditev spalnice ni posebej pomembna, saj v njej preživimo le noč, pa še to v spanju. Torej, zakaj bi ji potem posvečali toliko pozornosti, če pa so drugi bivalni prostori tekom celotnega dne veliko bolj v uporabi?

Vendar pa je to popolnoma zmotno mnenje. Spalnica je izjemno pomemben prostor, ki zahteva določeno mero intimnosti, ob tem pa nam mora nuditi udobje za prijeten nočni počitek. Vse to lahko zagotovimo s primerno izbiro pohištva, ki daje spalnici celostno podobo in s tem ustvari prijetno vzdušje.

Kako pa se lotiti nakupa spalnice, da bo hkrati funkcionalna, udobna in lepa?

1. Dobro in natančno izmerite prostor

Predno se odpravite v trgovino, morate natančno poznati mere vašega prostora, kjer bo bila vaša spalnica. Bolje je prostor izmeriti dvakrat, kot pa kupiti pohištvo, ki ne bo pasalo v vaš prostor. Natančno morate izmeriti tudi posamezne razdalje od oken, vrat ali različnih napeljav.

Ne pozabite na višino prostora. Že res, da je ta v vseh bivalnih prostorih dokaj enotna, vendar pa se težave lahko pojavijo v mansardnih stanovanjih, kjer je višina na določenih delih lahko manjša.

2. Dober načrt vam bo olajšal nakup

Potem ko ste izbrali prostor, v katerem bo vaša nova spalnica in ste ga natančno izmerili, sledi načrtovanje tega prostora. Če gre za spalnico s klasičnimi dimenzijami, ki ni ne prevelika in ne premajhna, potem z izdelavo načrta ne boste imeli težav.

Večje težave predstavlja ureditev manjših spalnic. V tem primeru je potrebno pomisliti na ustrezno razporeditev pohištva, da bo naša spalnica še vedno dovolj funkcionalna in hkrati ne preveč natrpana. Morda je potrebno zaradi pomanjkanja prostora pomisliti tudi na kakšne bolj drastične rešitve kot je na primer nakup dvižne postelje.

Prav tako je potrebno biti pozoren pri opremljanju spalnice, ki se nahaja v mansardi. V tem primeru je potrebno pri razporeditvi pohištva misliti predvsem na poševnino strehe, ki lahko bistveno zmanjša pohodno višino.

Svetujemo vam, da v načrt zarišete že razporeditev posameznih kosov pohištva, glede na dano situacijo. Po mislite na okna, vrata, električno napeljavo in druge pomembne dejavnike, ki bi lahko vplivali na razporeditev pohištva.

 

3. Pomislite na kose pohištva, ki jih želite imeti v svoji spalnici

Nekateri so še vedno mnenja, da mora spalnica obvezno vsebovati velike garderobne omare, ki ustvarijo v prostoru dolgočasen videz. Če boste spalnico dobro zasnovali, potem niti ni nujno, da jo napolnite z velikimi garderobnimi omarami, ampak je dovolj da razmislite o najbolj pomembnih elementih.
Med osnovne pohištvene kose, ki jih mora imeti vsaka spalnica, je zakonska postelja, garderobna omara, nočni omarici in, če prostor dopušča, komoda za spodnje perilo in drugo. Pri nakupu postelje morate biti pozorni na njeno velikost, ki je pogojena z velikostjo uporabnikov. Nekaj idej za opremljanje spalnic lahko najdete tudi na spletni strani našega dobavitelja spalnic.

Z garderobnimi omarami ne pretiravajte. Pomislite koliko garderobe imate, in se potem odločite koliko garderobnih omar boste kupili. Ne kupujte garderobnih omar le zato, ker imate celotno steno prazno in bi jo želeli zapolniti z omarami.

4. Izberite svoj stil spalnice

Sedaj je čas, da razmislite o stilu spalnice, ki si jo želite. Modni trendi narekujejo določene smernice, vendar vam svetujemo, da sledite svojemu slogu. Ne kupujte modernih spalnic, če ste po srcu tradicionalist. Spalnica vam mora nuditi določeno stopnjo udobja ter dobrega počutja in s primerno izbiro stila pohištva boste temu zagotovo ustregli.

Stil spalnice narekuje tudi izbira materiala in barve pohištva. Danes lahko najdete pohištvo iz iverala, masivnega lesa ali celo inoxa ter stekla. Moderne spalnice so običajno iz temnejših barv in modernejših materialov kot so na primer iveral, steklo ali aluminij. Na drugi strani pa so tradicionalne spalnice svetlejšega videza, pri čemer se bolj uporablja masivni les, ki daje občutek topline.

5. Dobro razmislite o nakupu primernega ležišča

Glavna funkcija vsake spalnice je uporabniku zagotoviti prostor za primeren počitek. Zato je pravilna izbira postelje oziroma ležišča lahko ključna za naše počutje. Izbirate lahko med ležišči iz vzmeti, lateksa ali pene, ki imajo različno trdoto. Ležišče morate v trgovini temeljito preizkusiti, saj boste le tako lahko vedeli katero vam najbolje ustreza.

Glede na to, da ima zakonska postelja dve ležišči in je nekako običajno, da en tip ležišče ne ustreza obema zakoncema, je potrebno pomisliti tudi na to. Ena rešitev je da kupite dve različni ločeni vzmetnici, ki bosta ustrezali okvirju celotne postelje. Druga rešitev pa je, da se odločit za nakup tako imenovanega modularnega ležišča, pri katerem se prilagodi spalni del vsakemu posamezniku posebej.

6. Osredotočite se na izbiro kakovostnega pohištva

Zagotovo imate za nakup spalnice omejen znesek denarja, ki ste se mu pripravljeni odreči. Ne glede na višino zneska, vam svetujemo, da pri nakupu izbirate kakovostno pohištvo, ki vam bo dolgo časa služilo. Ob izbiri kvalitetnih materialov vam tako lahko spalnica služi tudi 20 let, seveda če se je pred tem ne naveličate.

Seveda se kakovost velikokrat meri tudi v denarju, vendar ni nujno da je temu vedno tako. V izjemno pestri ponudbi različnih materialov in pohištva, smo prepričani, da boste našli kvalitetno spalnico po vam dostopni ceni.

7. Pozanimajte se o zahtevnosti sestavljanja

Pred nakupom pa se pozanimajte še o majhni tehnični malenkosti, ki pa vam lahko vzame veliko živcev in potrpežljivosti. Če niste ravno mojster za vse, potem v trgovini povprašajte za možnost sestavljanja oziroma montaže vaše nove spalnice. Nekatere trgovine imajo to storitev že vračunano v ceno, pri drugih pa je potrebno doplačilo. Vendar pa, kot smo že rekli, če vam sestavljanje ne gre ravno od rok, potem se zagotovo splača odšteti še nekaj denarja v korist vaše potrpežljivosti.

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri vaše sanjske spalnice, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom