Največjo mero občutka varnosti in topline boste svojemu otroku v njegovi sobi ponudili, če boste posteljo postavili na eno od notranjih sten. Ključni dejavnik pri razporejanju otroške opreme je tudi izvor svetlobe, ki naj bo vodilo, kako in kam otroku postaviti pisalno mizo. Poskrbite, da bo svetloba padala na delovno površino s strani in navpično. Z upoštevanjem pravilne postavitve postelje in osvetljevanja boste veliko lažje načrtovali tudi postavitev drugih osnovnih kosov pohištva.

Pri izbiri opreme za otroško sobo bodite torej najbolj pozorni na posteljo in mizo. Vaš otrok bo na postelji in za mizo preživel največ časa, zato morata biti oba kosa povsem prilagojena njegovim potrebam in udobju.


1. Izbira večje postelje za manjšega otroka

Za manjše otroke se ne bojte izbrati večje postelje. Za največjo mero varnosti lahko odlično poskrbijo zaščitne stranice. Višek prostora lahko zapolnite z mehkimi blazinami. Otrok se bo na postelji počutil še udobneje. Ker vaš otrok hitro raste, je nakup večje postelje dobra naložba za prihodnost.

Poskrbite, da bo imelo otrokovo ležišče letveno dno in ne samo desk, ker v tem primeru ležišče ne bo dihalo. 


2. Dovolj velika, primerno visoka in vedno pospravljena miza

V času šolanja kraljica otroške sobe postane pisalna miza. Zanjo velja zlato pravilo: pisalna miza mora biti dovolj velika, primerno visoka in vedno pospravljena. Odvečna navlaka na mizi pomeni preveč informacij, kar praviloma slabo vpliva na otrokovo delo.

Med pisalno mizo in stolom naj bo 20 centimetrov razmika. Stol naj bo primerno velik in ustrezne oblike. Otrok mora imeti med sedenjem za mizo obe stopali na tleh. To bo dosegel s primerno nastavitvijo višine stola. Na mizi morajo biti postavljeni samo obvezni pripomočki. Na njej naj ne bo igrač. Miza za najmlajše naj bo brez predalnika in dovolj široka. Priporočamo celo pisalno mizo na koleščkih, ki se odlično obnese. Dovolj široka miza omogoča postavitev dveh stolov. To je dobrodošla izbira, saj lahko poleg otroka sedi eden od staršev ali kdo drug, ki otroku pomaga pri reševanju nalog.


3. Vgradna omara za največji izkoristek v prostoru

V dobro zasnovani otroški sobi nikakor ne sme manjkati niti vgradna garderobna omara. Ta bo omogočila kar največji izkoristek prostora. Obenem se boste na prefinjen način izognili lovljenju prahu na nedostopnih mestih. V takšni omari lahko svoj prostor najdejo celo rolka, skiro, smučarska oprema in podobno.


4. Pohištvo z zaobljenimi robovi

Najboljša vrsta pohištva za otroško sobo je masivno pohištvo. Les je namreč naraven material, ki ne vsebuje škodljivih kemikalij. A pred nakupom kosa pohištva za otroško sobo vedno preverite, ali je les površinsko obdelan z laki na vodni osnovi. Ti so namreč prijazni tako do otrok kot tudi do okolja.

Nikakor pa ne smete mimo zelo pomembnega detajla. Pri nakupu otroškega pohištva imajo zelo pomembno vlogo tudi zaobljeni robovi. Če opremljate sobo za mlajšega otroka, boste za največjo mero varnosti poskrbeli tudi z izbiro zaščitnih stranic, ki jih kasneje lahko s postelje odstranite. Postelja naj bo prav tako spuščena nekoliko nižje. Pazite, da vzmetnica ne bo direktno na tleh.


5. Brezročajno pohištvo v otroški sobi je zakon

Pri izbiri omar in predalnikov za otroško sobo se izogibajte večjim in ostrim ročajem. Priporočamo vam, da se odločite za brezročajno pohištvo, s potisnimi ali potopnimi ročaji. Takšna vrsta pohištva je namreč do otrok zelo prijazna, zlasti v času igre. Tudi sicer brezročajno pohištvo v prostoru deluje veliko bolj prijetno, toplo in na oko prijazno.

Če se boste odločili za nakup potisnih vrat ali omar, jih namestite stran od delovne površine, da otroka ne bodo motili pri gibanju. Na vrata otroške sobe namestite obešalnike in kljukice za torbice. Tudi v garderobni omari naj bo čim več obešalnikov, saj so vedno dobrodošli za obešanje najrazličnejših kosov oblačil.


6. V otroško sobo namestite čim več polic

V otroški sobi so izjemno dobrodošle police za odlaganje igrač, ustvarjalnih pripomočkov, knjig, šolskih pripomočkov, oblačil. Polic, poličk in boksov v otroški sobi nikoli ni preveč, razen če bi takšni elementi ovirali gibanje po prostoru. Police morajo biti primerno nameščene, in sicer glede na otrokovo višino. Namestite jih na steno, kjer otroka ne bodo motile.

Police je najbolje namestiti v kote ali na zunanje stene. Na police lahko namestite čim več lično zasnovanih škatel ali boksov, ki naj bodo razporejeni tematsko. Na ta način boste dosegli, da bodo otroku igrače in drugi pripomočki veliko hitreje dosegljivi.


7. Udobje z izbiro mehkega materiala

Največjo mero udobja v otroški sobi boste dosegli s primerno izbiro mehkega materiala za tla. Dobrodošle so različne vrste preprog ali igralne površine. Ključno vlogo pri udobju ima zagotovo tudi postelja, ki jo lahko poživite z živahnimi vzorci posteljnine in številnimi okrasnimi blazinami.


V otroško sobo lahko vključite pisane vreče za sedenje. Na ta način boste prostor še dodatno poživili. Ne nazadnje si lahko omislite celo viseče elemente, na primer gugalnico ali pa lesene kroge za gimnastiko, seveda če to dopušča nosilnost stropa.


8. Razporejanje pohištva naj bo čim bolj preudarno

Že uvodoma smo omenili, da ima pravilno razporejanje pohištva v otroški sobi izjemno pomembno vlogo. To bo od vas zahtevalo kakovosten premislek. Najpomembneje je, da pri izbiri otroškega pohištva pazite na funkcionalnost in na otrokovo varnost. Še enkrat poudarjamo, da boste svojemu otroku največji občutek varnosti zagotovili tako, da boste posteljo namestili ob steno.


9. Otroško pohištvo v nevtralni barvi

Pri opremljanju otroške sobe je morda najprimernejša kar nevtralna barva pohištva. Ko bo otrok odrastel, bo lahko z različnimi dodatki in spremembo barve na zidu poskrbel za popolnoma drugačen ambient.

Živahne barve raje namenite dodatkom, kot so preproge, posteljnina, blazine, tabureji. Otroško pohištvo v nevtralnih barvah se ujema z vsemi barvnimi kombinacijami in je aktualno veliko več časa.

V primeru, da želite pomoč pri izbiri pohištva za otroško sobo, ali pa imate kakšno vprašanje, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.