Spalnica je zelo pomemben bivalni prostor, čeprav so nekateri mnenja, da v njem samo spimo. Res je, to pa pomeni, da v spalnici preživimo kar eno tretjino svojega življenja. Za učinkovit in miren spanec je zato zelo pomembna tudi sama opremljenost in urejenost spalnice.

V spalnico lahko postavimo marsikaj. To pa je pogojeno tudi z njeno velikostjo. Če imate na voljo veliko spalnico, potem imate na voljo veliko več manevrskega prostora kot pa v primeru, če imate spalnico manjše velikosti. Kljub temu pa si s preudarnim opremljanjem lahko ustvarite prijeten in udoben prostor za miren spanec.

Spalnice brez postelje si ne moremo predstavljati

Postelja je zagotovo najbolj pomemben del vsake spalnice. Kot že samo ime pove, je spalnica namenjena spanju, za to pa je nujno potrebna primerna postelja. Glede na prostorske zmožnosti lahko izbirate med različnimi širinami ležišč. Širina dvojnega ležišče je običajno 160 ali 180 cm. Če imate dovolj prostora, vam vsekakor svetujemo posteljo v širši izvedbi, saj vam bo tako nudila več udobja.

Posteljni okvirji se med seboj zelo razlikujejo. Lahko so izdelani iz različnih materialov in na različne načine. Med najbolj priljubljenimi so posteljni okvirji iz lesa, ki nudijo dodaten občutek topline. Sestavni del vsake postelje je tudi primerna vzmetnica, ki vam mora nuditi primerno udobje in spanec brez neprestanega obračanja in jutranjih bolečin v sklepih.

Garderobne omare so uporabne za shranjevanje oblačil

Garderobne omare so v spalnicah še posebej uporabne. V njih shranjujemo oblačila in druge predmete. Tovrstne omare so običajno globine 60 cm, zato zahtevajo kar veliko prostora. Danes so izjemno popularne tudi garderobne sobe, s katerimi je prostor za shranjevanje oblačil popolnoma ločen od spalnice.

Preden postavite garderobne omare v spalnico, je vredno razmisliti o tem, koliko jih dejansko res potrebujete. Odločite se lahko za vgradne garderobne omare ali pa za klasično izvedbo. Če vam primanjkuje prostora, je vredno razmisliti o drsnih vratih, sicer pa so vam na voljo tudi izvedbe s klasičnimi vrati.

 

Brez nočne omarice enostavno ne gre

Ob vsako posteljo sodi primerna odlagalna površina. Potrebujemo jo enostavno za to, da nanjo odlagamo drobne malenkosti kot so na primer ročna ura, slušalke, kozarec, knjiga in še kaj. Klasične nočne omarice so postavljene na tla in imajo običajno en predal in polico. Druga rešitev je, da so takšne in drugačne nočne omarice pritrjene kar v steno, s čimer je naše sesanje bolj enostavno.

Tisti, ki nočnih omaric nimajo, pa imajo lahko ob postelji v steno pritrjene odlagalne police. Te police so lahko tudi sestavni del postelje, pri katerih se običajno vzglavje nadaljuje kar v polico. Tisti, ki ob postelji nimajo dovolj prostora za nočne omarice, si lahko odlagalno površino ustvarijo tudi nad vzglavjem postelje.

V spalnico lahko postavimo tudi druge elemente pohištva

Če nam prostor dopušča, lahko poleg postelje, garderobnih omar in nočne omarice v spalnico postavimo tudi ostale manjše kose pohištva.

Tisti, ki nimajo delovnega kabineta ali pa v dnevnem prostoru nimajo posebnega kotička za računalnik, le ta običajno pristane v spalnici. Takšen deloven kotiček naj bo urejen, saj lahko predstavlja tudi okras prostora. Izjemno uporaben in hkrati dekorativen kos pohištva so tudi komode. Običajno imajo predale, ki so zelo uporabni za pospravljanje perila ali nogavic, nanje pa lahko položite rože, dekorativne figure ali spominke z vašega najljubšega potovanja.

Če imate možnost, v spalnico sodi tudi kos oblazinjenega pohištva kot so na primer počivalnik, gugalnik ali fotelj, ki ga dopolnimo z otomanom ali taburejem. Uporabimo ju lahko za naše noge ali pa nam služita za dodatno odlagalno površino za naša oblačila. Le to lahko nadomestimo z obešalniki, ki so lahko v spalnici zelo koristni, saj nanje obesimo oblačila, ki smo jih že nosili, pa jih še ni potrebno oprati.

Številni dodatki bodo poživili vsako spalnico

Ne glede na to, za kakšno talno oblogo ste se odločili v spalnici, je preproga skoraj obvezen del vsake spalnice. Danes lahko izbirate med preprogami različnih oblik in materialov. Poleg tega, da je lahko zelo pomemben dekorativni element, istočasno poskrbi, da so naši prvi jutranji koraki mehki in topli. Lahko se odločite, da boste spalnico poživili z ogledalom, čeprav ga nekateri v spalnicah odsvetujejo. Če se boste kljub temu odločili zanj, potem se izogibajte njegovi namestitvi v bližini glave.

Nad posteljo so običajno prazne stene, ki jih lahko brez problema zapolnimo s poličniki, na katere odložimo knjige, ure ali razne spominke. Pri namestitvi poličk pazite, da v temi ni nevarnosti da bi z glavo udarili v njih. Na stenah se običajno znajdejo tudi razne slike ali fotografije. Ker gre za zelo oseben prostor, so to običajno osebne fotografije družinskih članov.

Dekorativni elementi za večje udobje in boljše počutje

Če radi beremo, moramo posebno pozornost nameniti postavitvi svetil. Če imate v spalnici prostor za oblazinjeno pohištvo, potem vam svetujemo, da si poleg namestite manjšo svetilko in odlagalno poličko za knjige. Tudi klasične nočne lučke niso še izumrle. Pri njih je izbira resnično zelo široka. Pri nekaterih modelih lahko regulirate svetlobo, druge pa svetlobo razpršijo ali pa jo bolj usmerjajo. Odločitev je odvisna od želja vsakega posameznika.

Prijetno vzdušje v spalnici pa lahko ustvarite tudi s številnimi dekorativnimi detajli. Lahko se odločite za dekoracijo s stenskimi nalepkami ali pa na steno obesite zanimivo umetniško delo. Na številne odlagalen površine, kot so na primer poličke ali komoda, lahko postavite različne dekorativne figure ali svoje najljubše spominke s potovanj. Lahko pa se odločite za bolj naravno dekoracijo in v sobo postavite zeleno rastlino, ki bo v spalnici prebudila občutek po zunanjem naravnem okolju.

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri vaše sanjske spalnice, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom