Investicija v pohištvo predstavlja za marsikoga velik finančni zalogaj. Zato v želji po čim manjših stroških velikokrat varčujemo tam, kjer ne bi smeli. In to je pri izbiri manj kakovostnega pohištva. To se nam lahko kasneje maščuje na takšen ali drugačen način.

Običajno ima manj kakovostno pohištvo tudi krajšo življenjsko dobo. Materiali so v tem primeru manj odporni, zato se na njih pozna vsaka praska. Prav tako imamo lahko težave z raznimi vodili, ki ne zadoščajo vsakodnevnim obremenitvam, zato se hitro pokvarijo. S tem imamo dodatne stroške in tako na koncu ugotovimo, da nismo s poceni nakupom ničesar pridobili.

Pri izbiri pohištva pomislite na njegovo uporabnost in funkcionalnost

Potem ko smo natančno izmerili naš prostor, se odpravimo fizično ali na spletu poiščemo specializirane trgovine s pohištvom. Že pred vstopom v trgovino je potrebno razmisliti o veliko različnih dejavnikov, ki lahko bistveno vplivajo na naš nakup.

V prvi vrsti nam mora biti pohištvo na prvi pogled všeč, hkrati pa mora ustrezati našemu življenjskemu slogu. Če smo pristaš tradicionalnega sloga, zagotovo ne bomo kupovali modernega pohištva. Na podlagi izmerjenih mer, se moramo odločiti katere kose pohištva bomo kupili, pri čemer ne smemo pretiravati, da ne bomo prostora preveč natrpali. Pred nakupom pohištva natančno razmislimo za kaj ga bomo uporabljali, saj sta njegova funkcionalnost in uporabnost celo bolj pomembni kor pa zunanji videz pohištva.

Ker se danes lahko praktično dobi vse, vendar za svojo ceno, boste verjetno morali na koncu skleniti kompromis med ceno in kvaliteto. Če želite kupovati pohištvo na dolgi rok, potem vam svetujemo, da izbirate med kakovostnim pohištvo, ki je izdelano iz kakovostnih materialov in dodatkov. Res pa je, da boste v tem primeru morali odšteti nekoliko več denarja.

Osredotočite se na kakovost materiala

Običajno je pohištvo izdelano iz lesa, pri čemer se le ta razlikuje glede na sam postopek pridelave. Končni rezultat tega je različna kakovost pohištva, ki je odvisna od izbire materiala.

• Iverne plošče

Najcenejši materiali so iverne plošče, ki so debeline od 5 do 50 mm. Narejene so iz iveri, ki so med seboj stisnjene in zlepljene pod visokim tlakom in temperaturo. Iverne plošče imajo sicer dobre mehanske in fizikalne lastnosti, a zahtevajo posebno tehnologijo obdelave. Površinsko so lahko prevlečene s posebno folijo ali pa s furnirjem. Cenejša in manj kvalitetna opcija je pohištvo iz ivernih plošč s prekrivno folijo, ki je manj odporna kot furnir. Tudi furnirne obloge se po kakovosti med seboj razlikujejo, glede na vrsto lesa. Najbolj trden in trajen je hrastov ali bukov furnir, medtem ko je manj odporen smrekov, jelšev ali borov furnir. Slaba lastnost ivernih plošč je v slabi odpornosti na vlago in mehanske vplive.

• Mediapan

Mediapan ali na kratko MDF so plošče iz lesnega prahu in smol, ki so stisnjene pod visokim pritiskom. So bolj kompaktne kot iverne plošče in tudi nekoliko dražje. Prednost mediapana je v njegovi obdelavi, saj ga lahko brusimo in vrtamo. Danes se zelo pogosto uporablja za izdelavo modernih kuhinj, kjer se uporablja lakirani mediapan.

• Masivni les

Druga opcija za pohištvo je izbira masivnega lesa, ki je sicer cenovno najdražja, vendar je takšno pohištvo bolj kvalitetno. Pohištvo iz masivnega lesa je naravnega videza in je najdlje obstojno. Na masivnem lesu so tako na primer praske manj vidne in opazne kot pa pri ivernih ploščah, kjer se z odrgnino lahko odkruši tudi zgornji del prevleke.

Izbira najbolj primernega materiala za pohištvo je odvisna tudi glede na uporabo. V prostorih, kjer je uporaba omar, predalnikov, odlagalnih površin ali drugih kosov pohištva zelo obremenjujoča, potem je potrebno izbirati izključno kakovostne materiale. Prav tako je potrebno izbrati materiale, ki so preprosti za čiščenje in vzdrževanje, saj nam bo le tako pohištvo dolgo služilo.
Pazite, da je nivo izdelave pohištva na zadostni ravni

Poleg izbire primernih materialov, je pri izbiri kakovostnega pohištva pomembna tudi kakovost izdelave. Pri tem moramo biti pozorni na številne malenkosti, ki pa so lahko v določenih situacijah zelo pomembne.

• Robovi omaric

Poleg drobnih detajlov je zelo pomembna izdelava robov omaric. Na ivernih ploščah so najbolj pogosti ABS trakovi, ki so bolj trpežni kot pa na primer tanek sloj furnirja. Najbolj odporni so zagotovo masivni nalimki, ki jih srečamo na pohištvu iz masivnega lesa.

• Vodila na predalnikih

Pri pohištvu so pomembni tudi razni dodatki, kot so na primer razna vodila predalov in tečaji vrat. Le ti morajo biti skrbno izbrani tako, da ustrezajo največjim možnim obremenitvam. Pri kuhinjskih predalih je tako zelo pomembno, da imajo vgrajena kovinska vodila. Kakovostna vodila omogočajo popoln izvlek predala, hkrati pa omogočajo nemoteno odpiranje in zapiranje ne glede na težo predala. Podobna situacija je z raznimi vodili pri garderobnih omarah oziroma vrtljivih in izvlečnih omaricah v kuhinji.

• Sistem blaženja zapiranja

Danes imajo že skoraj vse omare in predalniki sistem blaženja zapiranja. S tem se izognemo nepotrebnemu loputanju s predali oziroma omarami, kar omogoča daljšo življenjsko dobo našega pohištva. Seveda so ti sistemi blaženja dražji kot pa običajna vodila, vendar se zagotovo splača v to vložiti nekoliko več denarja.

• Dodatki iz stekla

Če razmišljate o dodatkih iz stekla, potem se pozanimajte, da so steklena vrata iz kaljenega stekla ali pa imajo vgrajeno varnostno folijo v primeru razbitja. Tako se steklo ne bo razbilo na drobne majhne koščke, ki jih boste težko pospravili, ampak bodo ostali v enem kosu, kar je predvsem z vidika varnosti zelo pomembno.

Cena pri nakupu kakovostnega pohištva običajno ne laže

Kot smo že povedali, je potrebno biti pri nakupu kakovostnega pohištva pozoren predvsem na materiale in tehnologijo izdelave. Cena pohištva nam bo v večini primerov že namigovala na kakovost, kar pomeni, da večja kot je cena, bolj kakovosten kos pohištva lahko pričakujete. Ker so razlike v cenah za različne lesne vrste precejšnje, lahko izbiro prilagodimo našim finančnim zmožnostim.

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri ustreznega pohištva za vaš dom ali pisarno, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom