Postelja že dolgo časa ni več samo kos opreme, ki služi nočnemu počitku. Je prav zagotovo več kot samo to, saj je ne nazadnje največji kos pohištva v vaši spalnici. Zaradi velikosti pritegne največ pozornosti, torej je tudi posledično kos pohištva s katerim dajemo spalnici obliko, funkcionalnost, udobje ... 
V današnjem času večina od vas verjetno zahteva funkcionalnost in udobje, seveda po normalni ceni. Tukaj je moderna tehnologija zasnovala postelje, ki so lahko čez dan udoben prostor za druženje, ponoči pa dovolj velik prostor za spanje.


Materiali

Pri zasnovi sodobnih postelj so vam na voljo različni kakovostni materiali. Seveda lahko materiale med seboj kombinirate po svoji želji, kar je ena od prednosti moderne tehnologije. Najbolj tradicionalen material je seveda les. V nekaj primerih je les tudi najcenejši, kar je za vas kot kupca zagotovo ugodno. Les se tudi najlažje prilagaja vsem vašim željam, ki jih imate pri oblikovanju postelje.

Danes se vse večkrat kot material za moderne postelje uporablja kovina. Cena postelj s kovinski ogrodjem je lahko zelo visoka, še posebej če gre za ročni izdelek. Slaba stran takih postelj je zagotovo teža. Zaradi kovinskega ogrodja so take postelje zelo težke. Njihova prednost pa je, da so izjemno trpežne in nosilne, torej lahko prenesejo veliko težo in so poleg tega dlje obstojne kot les. Razlike med lesenimi in kovinskimi posteljami smo opisali v članku: Lesena ali kovinska postelja? >


Možnosti zasnove modernih postelj

Danes lahko najdete veliko različnih modelov postelj, vsaka je narejena točno tako, da vam zavzame čim manj prostora in je najbolj funkcionalna v vaši spalnici. Tako poznamo okrogle, pravokotne, ovalne in kvadratne postelje.


Okrogla postelja

Okrogla postelja je za vas najboljša izbira, če imate v spalnici veliko prostora. Okrogli model postelje namreč zavzame veliko več prostora kot tradicionalni pravokotni model. Okrogli modeli štejejo za zanimive, ustvarjalne in ne nazadnje tudi drzne. Pri nakupu morate paziti le to, da so te postelje po navadi manjše od navadnih pravokotnih oziroma za podobno velikost morate vzeti takšno, ki ima večji premer, v nasprotnem primeru ste lahko prikrajšani za kakšen centimeter prostora.


Pravokotna postelja

Pravokotna postelja je tradicionalna oblika postelje, takšna se uporablja že tisočletja. Pravokotna postelja se prilega v praktično katerokoli spalnico. Pri nakupu takšne postelje imate seveda na voljo več velikosti, zato si priskrbite takšno, ki vam bo najbolj ustrezala, tudi če je nekoliko dražja in boste zaradi tega potrošili nekoliko več denarja. Naložba v boljšo posteljo je zagotovo vredna, ne nazadnje gre za vaše udobje pri spanju.
S pravokotno posteljo imate veliko več možnosti za postavitev. Lahko jo postavite ob steno, lahko na sredino in okoli nje vgradite omare, možnosti je res veliko, vaša domišljija pa nima meja. Seveda lahko k postelji dodate tudi nadstrešnico, ki je danes nima več posebnega funkcijskega namena, vendar je namenjena samo okraševanju in ustvarjanju romantičnega vzdušja.


Vrste sodobnih postelj

1. Dvižna postelja
To je vrsta postelje, ki se lahko čez dan zloži v omaro in s tem pridobite na prostoru in prostornosti vaše sobe. Takšna vrste je namenjena predvsem tistim, ki imate težave s prostorom v vašem stanovanju in bi radi pridobili kar najbolj funkcionalno posteljo. Moderna tehnologija je toliko napredovala, da jo lahko dvignete in spustite kar z daljinskim upravljalnikom.
Takšna vrsta postelje omogoča tudi lažje popravilo in tudi čiščenje prostora pod njo.


2. Vdolbena postelja
V primeru, da si želite razširiti vaš prostor, se odločite za vdolbena posteljo. To pomeni da del postelje umaknete v ali pod omaro in tako pridobite nekaj prostora.

3. Lebdeča postelja
V primeru, da si želite, da vaša spalnica izgleda izredno moderno, potem je takšna izbira postelje pravšna za vas. Gre za posteljo, ki izgleda, kot da bi lebdela v zraku, saj so podporniki postelje nameščeni bližje sredini in ustvarjajo občutek, da jih ni. Takšna vrsta postelje je zagotovo izredno moderna.
V primeru, da hočete izgled postaviti še stopničko višje, potem na dno okvirja postelje namestite led lučke, ki lahko spreminjajo barvo. Lahko jih nadzorujete s pomočjo svojega telefona. S tem bo vaša postelja izgledala izredno moderno.

4. Postelja »v zraku«
Gre za podobno posteljo, kot je lebdeča, le da so pri tej nosilci vidni, torej je pritrjena na strop. V to skupino sodijo tudi pogradi in postelje, ki so nameščene pod stropom, da pridobite čim več prostora.
Predvsem slednje postelje so postale zelo moderne, saj so izjemno funkcionalne, ker prihranijo veliko prostora. Postelja je pritrjena na zid, nosi pa jo le nekaj nosilcev. Po drugi strani pa tudi izgleda izjemno moderno, saj jo lahko okrasite po vaših željah.

5. Najstniška postelja
Najstniška domišljija nima meja, prav zaradi tega so najstniške postelje pav nekaj posebnega, saj so zasnovane tako, da so kar se da najbolj funkcionalne. Vsebujejo skrite predale, prostor pod posteljo je lahko uporaben kot računalniška mizica ali kot garderobna omara. Seveda ne smemo pozabiti, da danes lahko sestavijo tudi posteljo z motivi najbolj priljubljenih risanih junakov za vašega otroka ali najstnika.


Pomoč moderne tehnologije pri sodobnih posteljah

Moderna tehnologija je pri zasnovi postelj v veliko pomoč, saj danes v postelje vgrajujejo posebne tehnologije, ki pomagajo pri spreminjanju položajev med ležanjem. Vse to je upravljano s strani daljinskega upravljalnika, s kateri prilagajate naklon vzglavja. S tem lahko v eno združite posteljo in sedežno, namenjeno gledanju televizije, saj se le s pritiskom na gumb spuščate in dvigate v želeni položaj.
Moderna tehnologija je v pomoč tudi pri zasnovi in oblikovanju postelj. Pomaga pri izbiri pravega materiala in vam omogoča, kar najbolj funkcionalno spalnico. Postelja je seveda stvar vsakega posameznika, za to se morate sami odločiti, kaj vam najbolj ustreza in kakšno posteljo si želite izbrati. Zgoraj so naštete vrste postelj, prav tako kot tudi materiali, ki jih lahko uporabite za svojo posteljo. V primeru, da ste se odločili, da svojo spalnico uredite kar najbolj moderno si lahko izberete katerega od zgoraj naštetih modelov postelj, zagotovo pa vaša domišljija nima meja in prav tu vam lahko pomaga sodobna tehnologija.

V primeru, da želite pomoč pri izbiri prave postelje za vašo spalnico, ali pa da imate kakšno vprašanje, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.