Poglejte skozi otrokove oči, podprite njegovo samostojnost, dovolite mu svobodo, ustvarite red, vključite naravo, otroku dopuščajte napake – to je 6 ključnih dejavnikov odlične zasnove doma po meri otroka. V dom boste nevede povabili vrhunsko filozofijo italijanske zdravnice, pedagoginje in psihologinje Marie Montessori. Pri nas v Furnitura d.o.o. montessori filozofijo gostimo z največjim veseljem – in to v obliki vrhunskega Montessori pohištva.

Vstopite v svet vrhunskega otroškega pohištva brez primerjave >>

Prostore v vašem domu zasnujte tako, da upoštevate tudi otrokove potrebe po samostojnosti, raziskovanju in vključenosti v vsakodnevna opravila. Otrok se mora namreč počutiti kot enakovreden član družine. To vam lahko uspe z minimalnimi prilagoditvami in brez večjih posegov – doma vam ni treba postavljati na glavo. Kljub temu boste za otroka pripravili okolje, ki mu bo pomagalo zacveteti. Z majhnimi spremembami lahko zlahka dosežete, da je vaš otrok še korak bližje samostojnosti.


Najprej čisto na kratko o montessori pristopu

Kaj je pravzaprav montessori?

To je poseben pristop, ki ga je pred več kot sto leti uvedla italijanska zdravnica, pedagoginja in psihologinja Maria Montessori. Svoje življenje je v celoti posvetila otrokom in uvedla številne spremembe, ki so spodbudile začetek napredka v izobraževanju po celem svetu – vzgojne igrice, didaktične igrice in pripomočke, učenje z raziskovanjem in odkrivanjem, svetle učilnice, pohištvo po meri otrok.
Glavno vodilo pedagogike montessori je Pomagaj mi, da naredim sam – otrok svobodno izbira materiale, popravlja svoje napake, si izbira mesto za delo. Ključno pa je, da montessori ni trend! Filozofija je prisotna že več kot stoletje. Marii Montessori je brez tehnološke opreme uspelo odkriti nekaj, kar dandanes potrjujejo nevroznanstveniki. Montessori je brez dvoma odlično okolje za otroka! Spodbuja samostojnost, upošteva otrokove individualne sposobnosti, učenje postane zabavno …

 

1. Montessori pohištvo lahko kupite v salonpohistva.si

Majhno družinsko podjetje iz Latvije se zaljubi v montessori filozofijo ter jo v obliki vrhunskega otroškega pohištva ponese še drugam po svetu – tudi k nam v prodajalno Salonpohistva.si.
Ponosni smo, da lahko pri nas v spletni prodajalni pohištva salonpohistva.si lahko gostimo tako vrhunsko pohištvo za otroke kot je montessori pohištvo. Že druga generacija družine se ukvarja z izdelavo najkakovostnejšega pohištva.
Vsi montessori izdelki so narejeni v skladu z evropskimi standardi – iz 100 % brezove iverne plošče, ki je trpežna in lahka. Kose pohištva otroci lahko preprosto uporabljajo samostojno ter si jih prilagajajo svojim željam, potrebam in zahtevam.


2. Usedite se na tla in poglejte skozi otrokove oči

Montessori pohištvo vam bo omogočilo dom po meri tudi za vašega otroka. A še preden pričnete izbirati med vrhunskimi kosi otroškega pohištva, se doma usedite na tla ter poglejte po prostorih skozi otrokove oči. Tako boste najlaže videli, kaj otrok vidi, česa ne more doseči, kaj je zanj previsoko, kaj mu zastira pogled.
Otroške slike na primer obesite na višino, ki ustreza vam. Ste pomislili, da je otrok ne vidi? Obesite jo na višino svojega malčka.


3. Domače okolje otroku zasnujte tako, da bo lahko čim več stvari opravil sam

Praviloma ima vsak otrok izjemno močno željo po samostojnosti. Domače okolje mu pripravite tako, da bo lahko brez težav čim več stvari opravljal samostojno. Otroku daje to neizmerno mero samozavesti, ki jo bo slej ko prej potreboval tudi v javnem življenju.
V ustrezni prostor postavite nizko omarico, v katero spravite krožnike in kozarce. Otrok vam lahko pomaga pripraviti mizo za kosilo. Otroku lahko odstopite spodnji predal ali najnižjo polico v kuhinjski omarici. Nanjo prav tako lahko postavite predmete, ki jih bo zlahka dosegel ter tako sodeloval pri gospodinjskih opravilih.
Dostop do delovne površine mu omogočite s pručko, ki jo ustrezno postavite pred kuhinjski pult. Otroka tako najenostavneje dvignete na svojo višino ter ga vključite v pripravo hrane. Pri nas v Furnituri v takšnem primeru staršem predlagamo tale izdelek: https://www.salonpohistva.si/2v1-montessori-stolcek-pomagalcek-za-dva-kuza.
Nizka mizica in stolček pa malčku zagotavljata, da se lahko usede ali vstane, kadar to želi sam: https://www.salonpohistva.si/montessori-mizica-s-stolckom-modra-siva.
Dobrodošlo je tudi nizko korito, v katerem si vaš mali junak sam lahko umiva roke. Pred korito lahko postavite stolček oziroma pručko. Ne pozabite priložiti še mila na podstavku, brisačko ter kljukico za obešanje z otroškim motivom.


4. Otroku dovolite večjo mero svobode

Otroci večinoma svet raziskujejo kar s celim telesom, predvsem pa z rokami. Vaš dom naj jim omogoča veliko mero svobodnega raziskovanja. Na nižje police postavite igrače ter druge pripomočke za zaposlovanje otrokovih možganov ter rok. Zadosti je na primer, da otroku odstopite dve polici dnevnega regala. V njegovo sobo dodajte manjši regal za igrače.
Dnevni regal je lahko otrokov kotiček za shranjevanje knjigic. V bližini mu pripravite simpatičen bralni kotiček. Knjige si bo z regala lahko izbiral sam, saj bo videl njihove naslovnice.


5. Prostori naj bodo urejeni in strukturirani

V svojem domu ustvarite primeren red. Prostori naj bodo čim bolj urejeni ter strukturirani. To majhnemu otroku daje velik občutek varnosti in predvidljivosti. Vsak predmet naj ima točno določeno mesto. Igrače namesto v zaboj shranite na pladnje ali v košare. Otrok bo imel nad njimi veliko lažji pregled in jih bo tudi lažje izbiral. To spodbuja njegovo koncentracijo pa tudi samostojnost. Odlična izbira za shranjevanje igrač na enem mestu je tudi tole: https://www.salonpohistva.si/montessori-vozicek-za-igrace-natur.
Otrok naj ima malo igrač – nekje do 8 različnih kosov je povsem dovolj za enoletnega otroka. Druge igrače imejte vedno pospravljene in jih po potrebi menjajte. Med igro naj si otrok sam vzame kozarec, ko je žejen. Na dosegu roke naj ima tudi papirnate robčke, da si lahko sam obriše nos. Na primerni višini mu omogočite ogledalo, da se vanj lahko pogleda, ter košek, da lahko primerno odlaga smeti. Ne daleč stran pa mu lahko zagotovite še tole: https://www.salonpohistva.si/montessori-otrosko-stojalo-za-oblacila-vec-barv.


6. V dom vključite naravo

Izjemno pomemben del otrokovega življenja je tudi narava. Za otroka narava pomeni veliko čutnih izkušenj. Seveda naj bo vaš malček čim več časa zunaj v naravi, a tudi dom mora biti obdan s stvarmi iz narave.
Doma imejte rastline. Za vsaj eno med njimi naj otrok poskrbi povsem sam. Prav tako naj vam pomaga pri hranjenju in vzgoji katere od domačih živali. Naj čisti tudi njeno bivališče ter na sploh skrbi zanjo.
Otroške igrače naj bodo iz naravnih materialov – iz lesa, bombaža, kovine in stekla. Plastične igrače otroku ne ponudijo dovolj senzornih izkušenj. Prav tako so lahko škodljive za zdravje.


7. Otroku dopuščajte napake

Vaš otrok se lahko največ nauči iz napak. Neredko kaj polije, se umaže, zlomi, raztrese, a praviloma se to zgodi povsem nenamerno. V okolju montessori je napaka zagotovo otrokova prijateljica. Otrok se namreč preko nje uči.
Del okolja montessori so krpice, brisače, metle in drugi pripomočki. Ko bo na primer vaš malček med prenašanjem vodo po nesreči polil po tleh, naj ve, kje bo našel brisačo, da bo lahko pobrisal nastalo lužo.


8. Spoznajte montessori pristop podrobneje in pobliže

Vstopite v našo spletno prodajalno salonpohistva.si in montessori pristop spoznajte pobliže. >>

--


Za več informacij se lahko obrnete na nas, kjer vam bomo z veseljem svetovali pri izbiri otroškega pohištva za montessori pristop v vašem domu. Pišite nam preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali nas pokličite na 070 458 517.

Z veseljem vam pomagamo, saj skupaj z vami želimo ustvarjati odlično opremljen dom; tudi po merah vaših malčkov skupaj z montessori filozofijo. :)