Klubske mizice so dolge, nizke mizice, ki so oblikovane tako, da jih lahko postavite pred kavč ali oblazinjene stole. Po navadi se nahajajo v dnevni ali delovni sobi. Namen tega priročnega kosa pohištva je odlaganje hrane in pijače, knjig in revij, okrasnih predmetov in še marsikaj drugega.

Sprva je bila konstrukcija miz najpogosteje izdelana iz masivnega lesa. Danes pa jih izdelujejo iz različno obdelanega lesa ali imitacije le tega. Vse bolj pa so priljubljene tudi kovinske, steklene, plastične ali celo usnjene mizice.

 Kolena in noge so bile prva premična miza

Razvoj miz sega že v zgodnjo civilizacijo. Pisarji v Egiptu so imeli delovno površino rajši na kolenih, sedeli so na spodvitih nogah in tako opravljali različna dela. Prve zgodnje mize so izdelovali iz kamna. Kamnita plošča je bila postavljena na podstavek, ki pa je omogočal, da so bili predmeti dvignjeni od tal.

Če je kdo znal uživati, so bili to Stari Rimljani. Ti so imeli posebna ležišča, na katerih so se zleknili in hkrati uživali hrano. Pogosteje pa so, tako kot Grki, uporabljali mizo, predvsem za prehrano in pijačo. Te so imele bogato okrašene nogice. Narejene so bile iz marmorja, lesa ali kovine, pogosto zlitine brona in srebra. Kasneje so bile večje pravokotne mize izdelane iz ločenih ploščadi in stebrov.

V zgodnjem srednjem veku je bila miza poznana kot pomožno pohištvo, sestavljeno iz dveh kož in plošče. Kasneje so pričeli uporabljati mize na kozah. Ta miza je imela dolge lesene deske, ki so jih lahko razstavili in jih umaknili k steni, kadar so potrebovali večji prostor. Družba je v tem obdobju jedla za takšno mizo v veliki dvorani, medtem, ko sta gospodar in gospodinja sedela na privzdignjenem odru ob manjši mizi.

Mizice v Evropi prvič v 17.stoletju

Evropski notranji oblikovalci so prve čajne mizice oblikovali vse od 17. stoletja dalje. Visoke in okrogle mize so gostom dovoljevale skupinsko sedenje in klepetanje ob čaju. Manjše čajne mizice so se razvile iz stojal za sveče iz 17. stoletja. Ta so stala na treh nogah, ki so bile okrašene z rezbarijami. Mizna plošča je bila lahko ravna z zaobljenim robom ali poglobljena s privzdignjenim robom.

Na treh nogah so stale tudi strežne mizice, ki so imele tri krožne police na osrednjem stebru. Takšne mizice so bile namenjene za strežbo hrane in pijače, kadar se je zabava nadaljevala v noč, služabnike pa so že poslali spat.

Prve mizice so bile namenjene pitju čaja

Zgodovina mizic sega v pozno 18. stoletje med viktorijansko dobo. Takrat so se začele uporabljati prve mizice s poklopno ploščo. Čajne mizice so se v tistem času imenovale zato, ker so jih uporabljali za pitje čaja, ki je bilo takrat izjemno popularno. Zaradi tega se je tudi povečalo povpraševanje po takšnih čajnih mizicah, ki pa so bile precej višje od današnjih sodobnih klubskih mizic.

Šele kasnejše izvedbe mizic so bile zasnovane kot nizke mizice. Ideja je verjetno prišla iz Otomanskega cesarstva, da v čajnih vrtovih uporabljajo mizice. V sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil v Veliki Britaniji zelo priljubljen anglo japonski slog. Zdi se, da izvira koncept za dolge mize ravno iz nizkih miz, ki so bile na Japonskem nekaj povsem običajnega. Te prve mizice lahko smatramo za zametke prvih modernih klubskih mizic.Evropska čajna mizica postane ameriška mizica za kavo

Prve moderne klubske mizice so bile v začetku 20. stoletja promovirane predvsem v Ameriki. Izjemno aktivno na tem področju je bilo podjetje Imperial Furniture Company, katerega predsednik je bil J.Stuart Foote. Sam je trdil, da je izumitelj moderne čajne mizice, ko je leta 1920 po naključju mizi odrezal noge in ugotovil, da je takšna mizica odlična priložnost za serviranje kavice pred kavčem.

Vedno večje povpraševanje po kavi je v Ameriki preseglo povpraševanje po čaju. To je povzročilo, da je evropska čajna mizica postala ameriška mizica za kavo. Leta 1930 pa je s pojavom koktejlov še bolj naraslo zanimanje za klubske mizice. Ne glede na to kaj so želeli servirati, kavo, čaj ali koktajl, številni domovi so se pričeli opremljati s sodobnimi servisnimi mizicami, ki so postale središče domače ali poslovne zabave.

Porast klubskih mizic s pojavom televizije

Z naraščanjem televizijskih sprejemnikov od 50-ih let dalje so mizice zares dosegle svoj namen. Dovolj nizke, tudi s skodelicami in kozarci na njih, niso ovirale gledanja televizije. Med ležanjem na kavču so omogočale, da je bilo vse na dosegu roke, kot so na primer daljinec, knjige, časopis, kozarci ali prigrizki.

Klubske mizice so z razvojem pokazale izredno uporabnost, ne samo v dnevni sobi, ampak v vseh prostorih, kjer lahko poteka druženje. Pester zgodovinski razvoj klubskih mizic pa nakazuje tudi različne oblikovne sloge klubskih mizic, ki jih srečujemo še danes.

Klubske mizice danes

Danes so vam na voljo raznovrstni slogi klubskih mizic kot so na primer klasični, rustikalni, skandinavski ali moderni slog. Prav tako lahko izbirate med različnimi barvami, materiali in oblikami. Vse bolj so v porastu funkcionalne klubske mizice izdelane v okroglih, trikotnih, kvadratnih, asimetričnih in večdelnih oblikah. Izbiramo lahko tudi med mizicami s predali, kjer lahko shranimo stvari. Nekaterim so všečne tudi mizice, ki se lahko zložijo in pospravijo.

Klubske mizice predstavljajo danes, predvsem v dnevnih sobah, izjemno pomemben dekorativni dodatek. Zato je pred nakupom pametno razmisliti, kam bomo ta kos pohištva postavili in za kaj ga bomo uporabili. Priporočljivo je, da sta izgled in funkcionalnost klubske mizice pri tem vpeta v celostno podobo prostora.

 

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri ustrezne klubske mizice, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom