Z različnimi dekorativnimi dodatki lahko bistveno spremenimo videz naših bivalnih prostorov. Pri tem je pomembno, da so skrbno izbrani in v slogi našega pohištva. Med dekorativnimi dodatki, ki so nam na voljo, tako lahko izbiramo na primer med različnimi svetilkami, preprogami, slikami ali dekorativnimi figurami.

Dekorativne figure ali kipci, ki so vam danes na voljo, so različnih oblik in velikosti. Izdelane so iz različnih materialov in so tako primerne za različne sloge notranjih interjerjev. Med pestro ponudbo boste zagotovo našli takšno, ki bo zadovoljila vašemu okusu in osebnemu slogu.

 


Dekorativne figure so primerne za vsak prostor

Dekorativne figure se lahko uporabljajo zunaj ali pa v notranjih prostorih. Njihov osnovni namen je, da z njimi popestrimo bivalne prostore. Uporabimo jih lahko praktično v vseh bivalnih prostorih vključno s kopalnico, spalnico, dnevno sobo ali kuhinjo. Skrbno izbrane dekorativne figure bodo razbile monotonost v prostoru in naredile prostor svež ter zanimiv. Dekorativne figure nam tako pridejo prav predvsem v velikih prostorih, kjer je veliko praznine, ki ustvarja v prostoru dolgočasje.

Pri dekorativnih figurah ni nobene potrebe po razsipnosti. Včasih je bolje, da jih je v prostoru manj, učinek pa je kljub temu velik. Bistveno je, da so skrbno izbrane. V tem smislu je pomembno, da njihova podoba sovpada z našim življenjskim slogom in se ob tem ujemajo tudi s slogom ostale notranje opreme v bivalnem prostoru. Dekorativne figure lahko na nek način predstavljajo tudi dušo celotnega bivalnega prostora, ki na nek način zrcali naše interese.

Dekorativne figure naj odražajo vaš osebni slog

Dekorativne figure so lahko iz različnih materialov. Lahko so keramične, lesene, glinene, steklene, kamnite, plastične ali porcelanaste, pa še bi lahko naštevali. Poleg tega, da je izbira materialov zelo pestra, je tudi oblika dekorativnih figuric zelo različna. Le ta se lahko nanaša na različno tematiko kot je na primer verska tematika, šport, tehnika, živali ali na primer rastline. Tudi na tem področju je izjemno pestra izbira različnih dekorativnih figur, zato smo prepričani, da boste našli takšno, ki vam je najbolj všeč.


Verjetno ne mine nobeno potovanje s katerega se ne bi vračali s kakšnim spominkom ali figuro. Dekorativne figure imajo tako tudi močno simboliko. Tiste, ki jih prinesemo domov s potovanj, nas spominjajo na naše najljubše potovanje. Za vsako dekorativno figuro se tako običajno skriva posebna zgodba. Če smo na primer pristaš tehnike, potem se bodo v naših bivalnih prostorih zagotovo našle dekorativne figure kot so na primer avtomobili, helikopterji ali letala.

Osredotočite se na namembnost dekorativnih figur

Dekorativne figure vam tako omogočajo tudi nešteto možnosti kombiniranja različnih dekoracij. Pri tem je pomembno, da pri izbiri dekorativnih figur upoštevamo tudi njihovo namembnost.

Če bomo imeli dekorativno figuro na primer v majhni kopalnici, potem zagotovo ne bomo izbirali velikih in robustnih oblik. Le te nam pridejo prav v večjih prostorih, kjer pridejo tudi bolje do izraza in imajo zato na celoten prostor večji učinek. V otroški sobi bomo verjetno izbirali med dekorativnimi figurami z otroškimi motivi, saj so le te najbolj primerne za otroke.

Če imamo notranjo opremo na primer v bolj tradicionalnem slogu, potem bomo tudi med dekorativnimi figurami izbirali takšne, ki bodo izražale tradicionalnost. Na drugi strani pa so minimalistične oblike dobrodošle v vseh modernih stanovanjih, kjer bodo imele takšne figure močnejši vizualni učinek.

Za vsako dekorativno figuro se zagotovo najde posebno mesto v bivalnem prostoru. Manjše figure tako običajno postavimo na vidno mesto kot so na primer razne police, komode, nočne omarice ali vitrine. Večje dekorativne figure pa lahko postavimo tudi na tla, seveda če nam to dopušča prostor. Pomembno je, da so postavljene na vidno mesto, saj bodo le tako imele dovolj velik učinek.

Ni nujno, da za dekorativne figure zapravljate veliko denarja

Nekdo bi si mislil, da bomo za poživitev prostorov z dekorativnimi figurami zapravili celo premoženje. Vendar temu ni tako. Kot smo že povedali, pri opremljanju ne pretiravajmo s količino, ampak je bolje razmisliti o namembnosti dekorativne figure v določenem prostor. Prav tako ni nobene potrebe, da za dekorativno figuro zapravljamo ogromno denarja saj podoben učinek dosežemo tudi s cenejšimi dekorativnimi figurami.

Glede na to, da je danes ponudba različnih dekorativnih figur resnično zelo pestra, smo prepričani, da bo vsakdo našel sebi najbolj primerno, ki je hkrati tudi cenovno dostopna.

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri najbolj ustreznih dekorativnih elementov za vaš dom, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.