Ste se kdaj vprašali, zakaj se zjutraj zbudite še bolj utrujeni, kot pa preden ste legli k počitku? Odgovorov na to vprašanje je seveda več. Mogoče imate slab ritem spanja, lahko pa je krivec za vašo utrujenost tudi pohištvo, na katerem spite. Zavedajte se, da je nočni spanec najpomembnejši del dneva, saj se takrat vaše telo obnavlja, vaše mišice pa se sproščajo. Prav zaradi tega je toliko pomembneje, kakšno pohištvo si izberete, vedeti pa morate, da je izrednega pomena tudi posteljnina, v katero je ležišče oblečeno.
Vsak od vas preživi povprečno tretjino življenja prav v svoji postelji. Prav zaradi tega podatka bi morali nekaj več denarja vložiti tudi v posteljnino.

Spodaj so predstavljeni ključne informacije, ki jih morate poznati, preden izberete najustreznejšo posteljnino.


Material za posteljnino

Najbolj popularen material za izdelavo posteljnine je egipčanski bombaž. Prav ta bombaž bo vašo posteljo naredil še udobnejšo in prijetnejšo, saj je izjemno udoben in ima razmeroma dolgo življenjsko dobo. To pomeni, da vam ne bo potrebno menjati prevlek vsako leto ali celo še pogosteje.

Na splošno pa je zelo pomembno, da pri izbiri posteljnine izbirate naravne materiale. Naravni materiali so veliko prijaznejši do vaše kože kot pa umetni. Seveda se tu pojavi razlika v ceni, umetni materiali so namreč po navadi precej cenejši. To je tudi razlog za pridobitev mnogih kupcev, saj se večina odloči z nakup takšne vrste posteljnine, čeprav jih je potrebno potem večkrat menjati.


Barva posteljnine

Barva posteljnine za vaše spanje naj ne bi bila tako zelo pomembna, čeprav obstajajo določene raziskave, kako barve vplivajo na vaše počutje. Siva, modra in vijolična naj bi dajale občutek umirjenosti v vaši spalnici. V kolikor pa sami ne zaupate takim raziskavam in študijam, potem je barva vaše posteljnine namenjena predvsem krašenju spalnice. Skozi barvo in vzorce posteljnine lahko eksperimentirate, se vživite v vlogo oblikovalca, mogoče celo umetnika in poskusite različne kombinacije prevlek za vzglavnik in prevlek za odejo ter tako naredite spalnico zanimivejšo in bolj razgibano.
Mogoče lahko poskusite tudi z kakšnimi drznimi vzorci, saj bodo ti samo še popestrili izgled vaše spalnice.


Pranje posteljnine

Dovolj pogosto pranje posteljnine je zelo pomembno za prav vsakega uporabnika. Če pa trpite za alergijami ali astmo, pa bi morali posteljnino prati še pogosteje. S pranjem se odstranijo tudi mikroorganizmi, ki se nahajajo v vaši posteljnini. Na splošno velja, da bi morali posteljnino prati vsak teden, če pa to zaradi različnih razlogov ni mogoče, pa obvezno vsake dva tedna, štirinajst dni je že zgornja meja.


Naj vas ne skrbi, da bi pranje uničevalo vašo posteljnino, kvalitetni materiali so namreč narejeni z namenom, da jih lahko večkrat operete in s tem vaša posteljnina ne bo izgubila lepega videza. S pogostejšim pranjem lahko pridobite tudi čistejši prostor za spanje in tudi kakovostnejši spanec.


Velikost posteljnine

Pri izbiri posteljnine je prav tako pomembna tudi velikost. Zagotovo ni pametno kupovati premajhnih prevlek za vzglavnike, za to da na koncu dobesedno tlačite vzglavnik v prevleko in s tem naredite več slabega, kot če bi kupili večjega. S tem ko stiskate vzglavnik v manjšo posteljnino namreč preoblikujete njegov izgled, notranjost ni več enako razporejanja, zaradi tega je lahko tudi bolj neudoben, česar si prav gotovo ne želite. Zagotovo pa povečate koncentracijo in razmnoževanje mikroorganizmov v njem.
Zagotovo je torej zelo pomembno, kakšno posteljnino imate, kako pogosto jo perete in prav tako tudi, kakšno vzmetnico kupite. Kakovosten spanec je zelo pomemben za vaše delovanje na sploh. Verjetno tudi vi včasih kupite kakšno posteljnino, ki je bila malo cenejša in nato ugotovite, da se vam je po nekaj pranjih strgala ali pa vam je celo zbledela. Zato je boljše, da investirate nekaj več denarja v bolj kakovostno posteljnino, ki vam bo zdržala dlje kot pa tiste, ki so cenejše. Poleg tega verjetno ni boljšega občutka kot leči na sveže oprano, dišečo in mehko posteljo, tako bo vaše spanje veliko bolj kvalitetno, vaše telo pa vam bo, na svoj način, tudi samo hvaležno.

V primeru, da želite pomoč pri izbiri posteljnine za vašo spalnico, ali pa da imate kakšno vprašanje, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.