Pomlad je tu in čas je, da v svojem domu začutite svežino. To najlažje storite s spomladanskim čiščenjem ali prenovo. Očistite svoj dom stare navlake in se lotite globinskega čiščenja ali osvežite sedežno pohištvo.

V nadaljevanju razkrivamo, kako se lotiti čiščenja sedežnih garnitur ter kako jih osvežiti, da vam bodo služile še dolgo.

Čiščenje oblazinjenega pohištva in oblazinjenih stolov

Čiščenje sedežne garniture

Med oblazinjeno pohištvo štejemo oblazinjene sedežne garniture, dvosede in trosede, zofe, naslonjače, fotelje in počivalnike, tabureje, jedilniške stole ter vreče za sedenje. Oblazinjeno pohištvo je nepogrešljiv element vsakega stanovanja, ki se od navadnega oz. neoblazinjenega loči po večjem udobju in estetski privlačnosti.

Čiščenje sedežnih garnitur lahko predstavlja svojevrsten izziv. Redno vzdrževanje je ključnega pomena pri ohranjanju življenjske dobe oblazinjenega pohištva, zato je še toliko bolj pomembno, da se ga lotevamo previdno in pravilno. Čiščenje oblazinjene sedežne garniture zahteva uporabo specifičnih čistilnih sredstev in ustreznih pristopov k čiščenju. Nepravilna uporaba čistilnih in drugih sredstev pri čiščenju oblazinjenega pohištva lahko poškoduje ali v celoti uniči sedežne garniture in drugo oblazinjeno pohištvo. Materiali, kot so tkanine, velur in mikrovlakna zahtevajo specifično nego in vzdrževanje.

Odstranite madeže z oblazinjenega pohištva in mu povrnite sijaj! Da bo vaše oblazinjeno pohištvo kot novo, mu zagotovite redno vzdrževanje. Pri tem boste potrebovali osnovna sredstva, kot so sesalnik, mehka krpa in pripomoček za intenzivnejše čiščenje, denimo parni sesalnik. Poglejmo, kako se lotiti čiščenja.

Ročno čiščenje oblazinjenega pohištva

Sprva s sedežne garniture oz. drugega oblazinjenega kosa pohištva odstranite okrasne blazine. Sledi ročno odstranjevanje površinskih madežev z denimo neagresivno ročno krtačo. Pri čiščenju bodite nežni, da ne poškodujete zgornje površine.

Temeljitejše čiščenje oblazinjenega pohištva

Ko je umazanija razrahljana, se lotite čiščenja s sesalnikom. S sesanjem se boste znebili ostankov delcev, ne pozabite pa posesati tudi blazin. Pri tem je pomembno, da očistite tako zunanjo kot tudi notranjo stran blazine.

Čiščenje oblazinjenega pohištva in oblazinjenih stolov

»Mokro čiščenje« oblazinjenega pohištva

Naslednja faza čiščenja narekuje vzdrževanje z uporabo detergenta in krpe, ki jo med samim čiščenjem večkrat operete.

Sušenje oblazinjenega pohištva

Zadnji korak je sušenje. Optimalna možnost narekuje, da pustite, da se oblazinjeno pohištvo posuši čez noč. S tem zagotovite brezskrbno ponovno uporabo brez madežev.

Kako očistiti oblazinjene stole in sedežno garnituro?

Odstranjevanje manj trdovratnih madežev

Za preprečevanje dolgotrajnih poškodb in umazanije je ključnega pomena hitro ukrepanje. Hitro odstranjevanje površinskih in manj trdovratnih madežev brž po nastanku je optimalna rešitev za ohranjanje dolgotrajne zaščite. Nastale površinske madeže najlažje odstranite s čisto in mehko krpo, ki jo vsake toliko očistite z vodo in nato osušite. Določene mokre madeže (polita pijača, živalski izločki) lahko odstranite z uporabo papirnate krpe in drugih temu namenjenih čistil. Na madež rdečega vina denimo posujte sol in dodajte vodikov peroksid ali limonin sok in ga nato sperite z vodo.

Čiščenje oblazinjenega pohištva in oblazinjenih stolov

Odstranjevanje trdovratnih madežev

Madeže na tkaninah ali usnju boste najlažje očistili s pomočjo vpojne krpe in gazirane vode. Če želite odstraniti krvave madeže, slednje očistite s hladno in ne vročo vodo. Mastnih madežev se boste najlažje znebili z uporabo čistila za tekstil oz. mikrovlakna (mikrofibro). Na koncu postopek zaključite tako, da z vlažno krpo obrišete površino sedežne garniture ali oblazinjenega stola.

Odstranjevanje posušenih madežev

Če so se na vaš oblazinjen stol ali sedežno garnituro prijeli madeži, kot so delčki hrane, slednje odstranite s pomočjo tope konice rezila ali drugega pripomočka. Bodite pozorni, da pri tem ne poškodujete ali z rezilom preluknjate površine.

Odstranjevanje mastnih madežev

Na oljne ali druge mastne madeže posujte ščepec soli in pustite delovati nekaj časa. Nato dodajte mešanico mila in vode. V primeru, da madežev ni mogoče odstraniti, namesto soli uporabite alkohol.

Doma narejeno čistilo za sedežne garniture

Čistilo za sedežno lahko tudi pripravite kar doma. V razmerju 1:1 zmešajte vodo in manj agresiven kis in tako z usnjene garniture ali oblazinjenih stolov odstranite mastne madeže.

Zanimiv postopek je čiščenje sedežne s sodo bikarbono, ki s tkanin učinkovito odstrani madeže. Sodo enostavno zmešate v vodo (razmerje 1:2) ter zmes nanesete na vlažno krpo, drgnete ter, ko se posuši, odstranite ostanke. Za čiščenje madežev z usnja in tkanin uporabite glicerin, ki ga nanesete na madež, navlažite, drgnete in na koncu obrišete z vlažno krpo – odlična ideja za zasušene madeže!

Pena za britje je odlična rešitev za odstranjevanje madežev z mikrovlaken (čiščenje mikrofibre). Slednjo nanesite na umazano področje in jo pustite delovati vsaj eno uro. Površino nato zdrgnite in obrišite z vlažno krpo.

Recept za čiščenje sedežnih garnitur pa narekuje mešanico detergenta, belega kisa, sode bikarbone in tople vode. Zmes premešajte in nanesite na madež ter nežno podrgnite. Nato predel obrišite s krpo in dovolite, da se posuši. Adijo, madeži!

Čiščenje oblazinjenega pohištva in oblazinjenih stolov

Čiščenje oblazinjenega pohištva in stolov glede na material

Čiščenje usnjenih površin

Čiščenje usnjenih prevlek sedežne garniture oz. oblazinjenih stolov dovoljuje uporabo mehke krpe, denimo jelenove kože ter nežno pralno sredstvo. Izrecno odsvetujemo razredčila in druga groba sredstva, ki bi utegnila poškodovati vrhnjo plast oblazinjenega pohištva. Suha in mehka krpa pride v poštev pri odstranjevanju madežev z barvanega naravnega usnja. Posušenih madežev ali madežev, nastalih s politjem tekočine ali hrane, se boste najlažje znebili s krpo, navlaženo z raztopino pralnega sredstva za občutljive materiale.

Čiščenje tekstilnih površin

Za tovrstne materiale je odlična alternativa uporaba sesalnika in nežno krtačenje madežev. Tekoče madeže pa sprva osušite s krpo, da vpije madež.

Čiščenje površin iz mikrovlaken (mikrofibre)

Mikrovlakna je priporočljivo čistiti s pomočjo čistilne gobice in blagim čistilnim sredstvom ter jih nato skrtačiti.

Čiščenje površin iz velurja

Pred čiščenjem se venomer pozanimajte o vrsti materiala, saj vsak zahteva specifično nego in postopek vzdrževanja. Pred tem raztopino oz. čistilno sredstvo (npr. pena za čiščenje sedežne garniture) preizkusite na manj vidnem mestu in tako preprečite morebitne poškodbe pohištva, kot so razjede in drugi trdovratni madeži. Z uporabo agresivnih sredstev za čiščenje lahko povzročimo več škode kot koristi. S pravilnim pristopom boste svoji sedežni garnituri in drugemu oblazinjenemu pohištvu omogočili prvoten sijaj in podaljšali življenjsko dobo le-tega.

Kako negovati in čistiti lesene površine pa si lahko preberete v članku Nega in čiščenje lesenega pohištva.

Nasveti za čiščenje sedežnih garnitur za dolgotrajno zaščito

- S parnim ali navadnim sesalnikom poskrbite za sprotno vzdrževanje in nego ter preprečite nastanek bakterij in zbiranje umazanije.

- Otroški vlažilni robčki so odlična ideja za čiščenje tekočih madežev s površin iz usnja, bombaža in poliestra.

- Vsake toliko si privoščite globinsko čiščenje sedežne garniture.

- Med čiščenjem oblazinjenega pohištva ne pozabite na odeje in blazine.

- Prevleke za blazine lahko operete v pralnem stroju na nižjih temperaturah.

Ne glede na vrsto madeža, s katerim se soočate, je najbolje, da jih odstranite, ko so ti še sveži. Pri odstranjevanju bodite nežni in previdni, da ne poškodujete površine. Posebno pozornost velja nameniti tudi čistilnim sredstvom, ki jih lahko kupite pri ponudniku ali pa jih sami izdelate doma. Vsak material zahteva svoj način vzdrževanja in temu primerno tudi uporabo čistilnih sredstev (pena za čiščenje sedežne garniture, detergent, kis, topla voda, glicerin, soda bikarbona, acetilna kislina).

Čiščenje oblazinjenega pohištva in oblazinjenih stolov

Po oblazinjeno pohištvo v Furnituro!

V Furnituri boste našli vse vrste oblazinjenega pohištva in drugega pohištva za dnevno sobo po dostopnih cenah. Široka izbira sedežnih garnitur, oblazinjenih stolov in drugih kosov je na voljo po garantirano najnižjih cenah v Sloveniji. Naše izbrane izdelke si lahko v živo ogledate v našem Showroomu na Letališki 32j v Ljubljani, kjer boste našli vse za kakovostno in poceni dnevno sobo.

--

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa brezplačno pomoč pri izbiri oblazinjenega pohištva, smo vam vedno na voljo preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si in na telefonski številki 070 458 517.

Skupaj z vami ustvarjamo dom!