Garderobna omara postaja vse pomembnejši del človekovega življenja, saj današnja družba daje vse večji poudarek na človekov izgled. Prav zaradi tega je vaša garderobna omara verjetno postala prostor oziroma del stanovanja, ki ga obiščete ne samo enkrat, ampak večkrat na dan.

Zaradi njene vse večje pomembnosti jo je potrebno znati tudi organizirati tako, da je najbolj učinkovito uporabljen ves namenjen prostor in da v njej takoj najdemo tisto, kar iščemo, v najkrajšem času. Zato je pred vami deset koristnih nasvetov, kako vrhunsko organizirati garderobno omaro.


PROSTOR


1. Vse imejte na enem mestu

Pomembno je, da imate vse na enem mestu, saj se tako izognete nepotrebnemu iskanju kosov oblačil. S tem si prihranite čas ne samo pri iskanju, ampak tudi pri kasnejšem pospravljanju oblačil.

Danes so nadvse moderne garderobne omare, ki so pravzaprav svoj prostor, v njej pa se lahko sprehajate, angleško »walk-in closet«. Takšen način garderobne omare sicer zahteva veliko prostora, vendar ga je dosti bolj preprosto organizirati in kar je najpomembneje: vse je pospravljeno na enem mestu.


2. Uporabite celoten prostor

Da poskrbite za kar najboljšo organiziranost prostora je zelo pomembno, da uporabite celotni prostor, ki vam je na voljo. To pomeni, da naj bi vaša garderobna omara segala od stropa do tal, saj je tako vaš prostor kar najbolje izkoriščen. Seveda to pomeni, da bodo nekateri kosi oblačil težje dostopni, vendar s pravo organizacijo si lahko prihranite nekaj prostora. Na vrhnje police ali v vrhnje predale lahko pospravite kose oblačil, ki niso koristni za ta letni čas, z menjanjem letnih časov, pa se menjajo tudi vaša oblačila, ki so na zgornjih policah, kar lahko prihrani ogromno prostora.
Izkoristite lahko tudi kotne dele prostora, ki po navadi niso ravno priljubljeni za omare z oblačili, vendar z omaro oziroma policami po meri je lahko tudi kotni del prostora zelo dobro izkoriščen.


3. Uporabite manjše police namesto večjih

Na ta način boste lažje vedeli, kje točno se nahajajo posamezni kosi oblačil, poleg tega pa bo vašo garderobno omaro to naredilo na pogled veliko lepšo.


OBLAČILA


4. Uredite kose oblačil po barvnih odtenkih

Z urejanjem oblačil po barvnih odtenkih si prihranite veliko časa, ko izbirate, kaj bi oblekli. Poleg tega pa vaša garderobna omara pridobi povsem nov in sijoč izgled.


5. Ločite različne vrste kosov oblačil

Z ločevanjem oblačil v različne dele vaše garderobne omare boste dobili boljši pregled nad omaro, hkrati pa bi tudi vrhunsko organizirana. To pomeni, da vaše suknjiče in plašče obesite na posebno mesto, srajce in majice na drugo ter hlače na tretje. Tako bo vaša omara zelo dobro organizirana, poleg tega pa vam bo to prihranilo veliko pomembnega časa pri izbiranju oblačil za vsak dan, saj se boste z očmi le sprehodili mimo srajc in majic, nato boste lažje izbrali hlače, ki najbolj ustrezajo in nazadnje še suknjič ali plašč.
Tudi športna oblačila pospravite v točno določeni predal ali na točno določeno polico, tako boste vedno vedeli, kje se nahajajo, ko jih boste potrebovali, s tem pa si boste zelo dobro organizirali svojo omaro z oblačili. To naredite z vsako večjo vrsto oblačil in vaša garderobna omara bo zagotovo boljše organizirana.
Vse skupaj pa bo izgledalo še lepše, če se odločite za enake obešalnike, saj bo tako omara pridobila še na elegantnosti.


DODATKI


6. Nakit in ure

V dobro organizirani garderobni omari morajo imeti posebno mesto tudi modni dodatki. Poseben predal ali polico bi morali nameniti nakitu, uram ter ostalim modnim dodatkom. Stekleni predali so zelo popularni, saj vam prihranijo čas pri izbiri modnih dodatkov, saj jih vidite že takoj, ko odprete omaro in si nemudoma izberete želeni dodatek. Hkrati pa jih kasneje pospravite nazaj na svoje mesto in ste tako brez skrbi, da ste jih odložili kam, kjer jih kasneje ne bi našli.


7. Ogledalo

Pomembni del vsake garderobne omare je seveda ogledalo, vedno je pomembno, da preverite, kako izbrano oblačilo izgleda na vas. S tem preprečite, da bi odšli v javnost z umazanimi kosi oblačil ali še slabše z nakupovalno etiketo na zadnji strani oblačila.


8. Uporabite tudi notranjo stran omare

Naslednji nasvet, ki bo povečal vašo organiziranost, se nanaša na uporabo notranje strani omare. V večini primerov na notranjo stran niti ne bi pomislili, vendar je lahko zelo uporabna. Na notranjo stran lahko obesite na primer ogledalo, lahko obesite dodatne obešalnike ali kljukice za posamezne kose oblačil ali modne dodatke. Ne nazadnje pa lahko na notranjo stran pritrdite tudi držalo za čevlje in jih tako učinkovito pospravite.


9. Ohranjajte garderobno omaro čisto in pospravljeno

Pri organiziranosti garderobne omare je zelo pomembno, da jo ohranjate pospravljeno in čisto. Popolnoma razmetana garderobna omara je zelo težko tudi dobro organizirana, medtem ko je pospravljena in čista garderobna omara lažje dobro organizirana. Z ohranjanje čistoče in pospravljenosti ter s tem posledično tudi organiziranosti pa je pomembno, da redno pregledujete, katere kose oblačil redno nosite in katerih ne nosite nikoli ali so vam po možnosti celo premajhne, preozke ali preširoke oziroma so toliko dotrajane, da jih ne nosite več. Za take kose oblačil je nesmiselno, da jih zadržujete v svoji garderobni omari, saj vam samo zasedajo prepotreben prostor, ki bi ga potrebovali z druge kose oblačil.
Zato je zelo pomembno, da redno pregledujete svojo omaro in prav tako kot nakupujete nove kose oblačil kakšnega tudi odstranite iz svoje garderobne omare.


10. Funkcionalnost

Garderobna omara mora biti predvsem funkcionalna za vsakega posameznika, to pomeni, da najljubše kose hranite tam, kjer so vam najlažje dostopni in veste, kje jih boste vedno znova našli.
Garderobna omara je torej zagotovo stvar vsakega posameznika, dejstvo pa je, da je vse bolj in bolj pomembna v današnji družbi. Verjetno ima vsak izmed vas svoj sistem organiziranja svoje omare z oblačili in verjetno je vsakemu izmed vas vaš sistem tudi najboljši. V primeru, da bi radi izboljšali organiziranost in estetiko svoje garderobne omare, pa lahko preizkusite zgoraj naštetih deset koristnih nasvetov za izboljšanje njene organiziranosti.

V primeru, da želite pomoč pri izbiri garderobne omare, ali pa da imate kakšno vprašanje nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.