Pri izbiri barvnih odtenkov za posamezne kose pohištva ste praviloma izjemno previdni. Pozorni ste, da so izbrane barve v sinergiji in da na prostor delujejo harmonično ter povsem nevsiljeno. Posledično najraje izbirate med varnimi nevtralnimi odtenki bele, bež, sive ali rjave. Kaj pa če ste enkrat za spremembo nekoliko drznejši in naredite korak dlje? Dovolite si v svoj dom postaviti drznejšo, živahnejšo kompozicijo sedežne garniture. A drznost in pogum še zdaleč nista dovolj, da vam popolnoma uspe. Poznati morate barvne zakonitosti.

Postregli vam bomo z izjemno uporabnimi in koristnimi nasveti, ki so nam jih zaupali umetniki in dizajnerji. Barvno usklajevanje bo postalo lažje, zabavneje; možnosti za spodrsljaje ni!

 

Za zagovornike belih sten

Čeprav ste zagovornik belih sten, si vendarle želite vsaj nekoliko poigrati z barvami. Za poživitev svojega dnevnega prostora lahko izberete tehniko ustvarjanja barvnih kontrastov. Vaša sedežna, okrasne blazine, drugo pohištvo, dekorativni predmeti naj bodo v odtenkih dveh komplementarnih barv – to so pari barv, ki si v barvnem krogu stojijo nasproti, na primer rumena in vijolična, oranžna in modra, rdeča in zelena.


Najprijetnejši občutek dosežete, če kombinirate toplo in hladno barvo, na primer rdečo in modrozeleno. Eno barvo določite za prevladujočo. Njej komplementarno barvo uporabite samo pri manjših predmetih oziroma dekoracijah. Takšna barvna kombinacija dokazano pritegne največ pozornosti.


Za zagovornike najljubše barve

Če se nikakor ne morete odmakniti od svoje najljubše barve in je nikakor ne želite kombinirati s katero koli drugo barvo, jo lahko v prostoru uporabite v svetlejših in temnejših odtenkih. Na ta način ustvarite enobarvno shemo.


Z mešanjem izbrane barve z belo dobite izjemno široko paleto nians. Vse skupaj deluje izjemno skladno. Kontrast temno-svetlo je zagotovo varna izbira. Če se želite izogniti monotonosti pri umirjenih, nevtralnih barvah pohištva, naj bo v tem primeru vaša sedežna z drznejšimi vzorci.


Za zagovornike bež tonov s krem sedežno

Če svoj dnevni prostor, ki je odet v bež tone, in v njem stoji krem sedežna, želite nekoliko oživeti, vanj postavite pohištvo v živahnejših odtenkih. Ena od možnosti je tudi ta, da steno pobarvate v udarnejši ton.


Dolgočasnega in temačnega videza prostora se najhitreje znebite tudi tako, da izberete tkanine z vzorci, v prostor postavite kovinske detajle, ogledalo za optično povečanje prostora, svetilko, reflektor ali lestenec, ki v prostor ne bo prinesel samo svetlobe, temveč še veliko mero topline.


Za zagovornike čistoče

Barva sedežne se torej v večji meri prilagaja ostalemu pohištvu. Svetlejša ali bela sedežna je vedno nekoliko bolj na udaru, zlasti ko je govora o madežih. V tem primeru je bolje izbrati sivo ali rjavo ali pa sedežno z vzorci v temnejših tonih.


Odlična izbira je sedežna s pralno snemljivo prevleko. S tem imate možnost dokupa prevleke v drugem barvnem odtenku. Ko se naveličate ene prevleke, sedežno preprosto preoblečete v drug barvni odtenek.


Za zagovornike sedežnih garnitur v nevtralni barvi

K barvnim stenam se torej najbolje poda sedežna garnitura v nevtralni barvi. V tem hipu so med nevtralnimi barvami najbolj priljubljene sive, peščene, rjave in bež sedežne.


Sedežna v nevtralnem odtenku je vsekakor primerna tudi za prostor z belimi stenami. Kljub temu pa se v svetel in zračen bivalni prostor izjemno dobro podajo živi barvni toni. Ti odlično poskrbijo za vrhunsko atmosfero v prostoru.

--


Za več informacij se lahko obrnete na nas, kjer vam bomo z veseljem svetovali pri izbiri sedežne garniture za vaš dom. Pišite nam preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali nas pokličite na 070 458 517.

Skupaj z vami ustvarjamo dom!