Ali veste, da so pisarniški stoli kos pohištva, ki so na mestu takoj za vzmetnico, ko govorimo o vplivu pohištva na kakovost življenja? Pisarniške stole na trgu dobite v različnih kakovostih, dizajnih in cenah, zato pri morebitnem nakupu novega stola dobro premislite, kaj od njega želite in koliko časa boste sedeli na njem. Direktorske ali operativne stole ločimo tudi po ergonomiji, kar je ključen dejavnik, ki vpliva na vaše zdravje.

Proizvajalci se z ustrezno ergonomijo stolov trudijo oblikovati takšne, da bodo zadovoljile različna delovna mesta človeka, izboljšala delovne pogoje in rezultate dela.
Najpogostejši vzroki za izostanek z delovnega mesta so tudi bolečine in okvare hrbtnega dela, v kolikor se na neustreznem pisarniškem stolu sedi več ur dnevno. Zato se delodajalci trudijo, da v svoje pisarne vključijo takšne pisarniške stole, s katerimi bodo od zaposlenih dobili največjo učinkovitost in čim manj zdravstvenih težav.

Zdravo sedenje je mogoče na modernih pisarniških stolih, ki posnemajo aktivno sedenje

Pisarniški stoli, ki omogočajo sedenje po najnovejših ergonomskih dognanjih, so človeškemu telesu prijazni. S svojo tehnološko dovršenostjo in uporabnostjo so izdelani iz številnih kakovostnih materialov, ki zagotavljajo udobje in primerno sedenje. Tisti stoli, ki posnemajo aktivno sedenje na terapevtski žogi, so z medicinskega vidika najboljši pripomoček za sedenje.

 


Stoli za aktivno sedenje imajo sedež gibljiv v vse smeri, ta pa sledi nagibu telesa. Da boste na takšnih stolih ohranjali ravnotežje, morate noge položiti plosko ob tla in vzravnati hrbtenico. Ob tem boste aktivirali hrbtne in trebušne mišice, ki se ob tem krepijo in istočasno razbremenijo hrbtenico. Na takšnem stolu so vaše mišice ves čas aktivne, ne da bi se temu prav posebej posvečali.

Pisarniški stoli so opremljeni z različnim mehanizmi

V ponudbah pisarniških stolov lahko vsak za svojo pisarno najde najustreznejši stol. Lahko izbirate med številnimi delovnimi stoli za vodilna in operativna delovna mesta, konferenčne stole, stole za sprejem ali oddih ter stole za proizvodnjo, laboratorij ali čiste prostore. Pogosto so stoli višjega cenovnega ranga opremljeni s sedeži s poudarjeno medenično oporo in dodatnimi mikro vzmetmi, ki izboljšujejo cirkulacijo krvi. Kvalitetni sedeži so opremljeni tudi z mehanizmom, ki omogoča dviganje in spuščanje sedeža.


Nekateri stoli so opremljeni tudi z mehanizmom, ki omogoča nastavitev prečne gibljivosti naslona ter ledveno oporo, nastavljivo po višini in globini, kar omogoča stalni stik hrbta z naslonom. Stoli za vodilna delovna mesta so pogosto opremljeni še z podporo za vrat in glavo, to še dodatno razbremeni pritisk hrbtnega dela. Ne glede na to, kako imate opremljen stol, vsakega od njih morate pravilno uporabljati in na njem sedeti tako, da vam bo nudil ustrezno udobje, hkrati pa bo dal celotnemu telesu oporo.

Kaj mora imeti dober pisarniški stol?

Če želite, da bo stol ostal kakovosten, ga menjajte na vsakih 5 let.

Pri izbiri pa bodite pozorni:

  1. - da se pisarniški stol vrti v vse smeri, saj dolgotrajno sedenje, ne da bi se vmes lahko premikali in obračali, zelo obremenjuje hrbtenico;

  2. - stol mora biti oblikovan tako, da poskrbi za gibanje medenice, hkrati pa tudi balansiranje celotnega telesa, vključno z glavo. Kakovosten in terapevtski stol bo prispeval h krepitvi mišic tekom sedenja;

  3. - vsi kakovostni stoli morajo imeti opravljen klinični test sedenja, hkrati pa priznane certifikate za izmerjeno kakovost izdelave stola in izmerjeno kakovost sedenja na stolu;

  4. - na višino sedišča, ki mora omogočati nastavitev, da ima uporabnik noge na tleh, stegna vodoravna in roke v višini mize;

  5. - na širino in globino sedeža, ki mora ustrezati vsakemu uporabniku, da sedi s hrbtom na naslonjalo;

  6. - da ima podporo ledvenega dela, ki se lahko nastavlja tako po višini kot globini;

  7. - naslonjalo hrbtnega dela naj bo ločeno od sedišča, mora pa imeti nastavljivo višino in kot;

  8. - naslonjalo za roke naj ima nastavljivo višino, da uporabnikove roke lahko počivajo, ramena pa se sprostijo;

  9. - da je material na sedežu in hrbtu dovolj oblazinjen in dovolj zračen, da lahko diha.

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri najbolj ustreznega stola za vašo pisarno, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo pisarno.