Čeprav živimo v dobi elektronskih medijev, televizije, interneta in ne nazadnje tudi e-knjig, pa se v prav vsakem domu najde kar lepo število knjig, ki prav tako potrebujejo svoj prostor. Poskrbeti morate, da jim bo ta ponujal primerne pogoje, da se ne bodo poškodovale. Knjižna omara je odlično mesto zanje, na kar kaže že samo ime pohištva.
In ker knjižne omare verjetno ne boste kupovali vsako leto znova, poskrbite za to, da boste kupili takšno, ki vam bo služila večno. Če bo dovolj trpežna, jo bodo lahko kasneje uporabljali tudi mlajše generacije. Morda pa ste imeli srečo in vam je dragoceno knjižno omaro podaril kdo od vaših sorodnikov ali drugih znancev. Zanjo morate še toliko previdneje skrbeti, ker ste jo dobili v dar in vam je bila s tem zaupana velika dragocenost pa tudi odgovornost. Stare knjižne omare oziroma integrirane vitrine so dandanes le še redkost, ki pa jo vi imate. Prelevile so se namreč v številne prav tako praktične in veliko modernejše različice.


Knjižna omara čez celo steno ali za razdelitev prostora

Vsekakor boste najboljši vtis naredili, če boste knjige shranili v kakšnem prav posebnem kosu pohištva. Tako kot so bile to nekoč velike in zelo močne knjižne omare. Priporočamo vam, da si na trgu izberete omaro, ki bo zavzemala celotno steno sobe. Lahko pa se odločite za nižjo omaro, ki bo poskrbela za praktično razdelitev prostora.
Knjige se splača na omare postavljati različno; nekaj jih postavite pokonci, nekaj naj jih leži. Vmes pa lahko postavite razne spominke, umetnine ali pa morda zelenje. Vse skupaj bo videti lepo urejeno pa tudi zelo zanimivo.

 


Prelevitev knjižne omare v lebdeče police

Če se vam zdi, da bi bila velika in masivna knjižna omara vizualno pretežka in prezahtevna za prostor, kamor jo želite postaviti, so namesto tega odlična izbira lebdeče police. Na voljo so vam takšne v barvi zidu ali barvi stekla, da so videti čim bolj nevidne.
S knjigami boste na ta način zapolnili le manjši del stene. Knjige naj bodo na policah postavljene pokončno. Ne pozabite v sistem vključiti še obtežilnikov. Ti bodo poskrbeli, da vam knjige ne bodo zgrmele s polic.


Knjižna omara v neizkoriščenem prostoru

Skoraj v vsakem še tako majhnem domu oziroma stanovanju lahko najdemo vsaj nekaj popolnoma neizkoriščenih kotičkov. Te lahko na učinkovit način prelevite v knjižne omare oziroma prostore.
Večina neizkoriščenih prostorov se skriva pod stopnicami, pod poševno streho, v nišah zidu ter podobno. V takšne kotičke lahko spravite veliko knjig.


Knjižne police iz starih lestev

Če pa vas bolj kot knjige zanima dizajn, ste pri izbiri knjižnega prostora lahko nekoliko drznejši. Izberite pohištvo oziroma element, s katerim boste odlično poudarili prostor. V tem primeru so še posebej dobrodošle knjižne police iz starih lestev. Tisti najdrznejši pa se boste morda odločili za vertikalni stolp knjig. Ta se lahko oblikuje v najrazličnejše skulpture.
Knjižna omara bo v vsakem domu vedno dobila svoj primeren prostor in tudi obliko, ne glede na to, v katerem času se nahajamo in kakšni trendi se pojavljajo na trgu. Vsekakor pa je od številnih dejavnikov odvisno, kako bo prostor oziroma pohištvo za shranjevanje knjig izgledalo.

V primeru, da želite pomoč pri izbiri najbolj ustrezne knjižne omare, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.