Minimalizem pri opremljanju notranjih prostorov nudi nešteto veliko prednosti. Minimalistično opremljen prostor deluje urejeno, posledično povečuje srečo uporabnika, obenem dobro poskrbi za njegovo zdravje in ne nazadnje odpravlja stres. Najbolj očitna prednost minimalistično zasnovanih prostorov pa je ta, da funkcionalna postavitev pohištva ustvarja več prostora tudi v najmanjših prostorih.

Minimalizem je zlasti dobrodošel pri opremljanju spalnice. Minimalistična estetika namreč deluje pomirjajoče in sproščujoče, kar je za spalni prostor še toliko pomembneje in koristneje.


Predstavljamo vam nekaj najkoristnejših napotkov, kako povsem preprosto opremiti spalnico v minimalističnem slogu.


1. Barvna shema spalnega prostora naj bo čim preprostejša

Bistveni koncept minimalizma je lepota preprostosti. Za spalnico izberite preprosto barvno shemo. Lahko se odločite tudi za bolj žive barve, vendar uporabite le eno. Nanesite jo na osrednji element spalnice. Vse drugo naj bo belo ali v kateri koli drugi nevtralni barvi. Svetlejše barve lahko poudarite z modnimi dodatki iz stekla ali kovine.


2. Uporabite čiste linije; v prostor vključite različne geometrijske oblike

Pri minimalističnem opremljanju spalnice se izogibajte vsemu, kar ima zapleteno obliko. Linije prostora naj bodo čiste. Prostor bo zanimivejši, če boste vanj vključili različne geometrijske oblike. Ne nameščajte polic, ker so takšni elementi pohištva zlasti namenjeni za razstavljanje predmetov, ki pa jih minimalizem zavrača.


3. Vse, kar se vidi, naj ima jasno namembnost

Minimalizem narekuje čist in organiziran prostor. Na mizo ob postelji postavite le svetilko in budilko. Vse druge predmete lepo shranite v omarico. Dekorativni predmeti naj imajo čim bolj preprost dizajn. V minimalistični spalnici ni prostora za nameščanje velikih dekorativnih blazin. Vse, kar je v spalnici vidnega, mora imeti svoj jasen namen.


4. Uporabite pohištvo iz masivnega lesa

V spalnem prostoru minimalističnega sloga je zelo dobrodošlo pohištvo iz masivnega lesa. Za opremljanje prostora izbirajte med naravnimi materiali, ki bodo v vašo spalnico prinesli svežino in pridih narave. Talna podloga naj bo iz lesa ali laminata. Takšna vrsta naravnega materiala daje videz udobja in razkošja. Če se odločite za namestitev preproge, izberite svetlo s preprostimi vzorci. Odlična alternativa so tudi ploščice.


5. Postelja ne sme biti prevelika glede na prostor

Osrednji kos pohištva v spalnici je postelja. Najpomembnejša je njena velikost. Postelja mora biti dovolj velika za kakovostno in mirno spanje, toda ne prevelika glede na prostor. Ključno vlogo ima vzmetnica, ki mora biti zasnovana tako, da ponuja zadostno mero podpore za vašo hrbtenico.


6. Klasičen ali drsni način odpiranja garderobne omare

Drugi najpomembnejši element spalnice je garderobna omara. Izberite ravno pravšnjo velikost. Če je vaš spalni prostor manjši, izberite garderobno omaro z drsnimi vrati. Shranjevalni prostor v omari lahko dopolnite z uporabo predalov ali polic. V omari predvidite še prostor za shranjevanje nakita, torbic in ostalih manjših predmetov.


7. Navdih za najbolje minimalistično opremljeno spalnico poiščite na Vzhodu

Navdih za najbolje minimalistično opremljeno spalnico boste našli na Vzhodu. Za japonski slog so namreč značilne bele stene, zloščena lesena tla, nizka postelja, ogledalo ali dodatki iz stekla in ne nazadnje še modni rdeči dodatki. Vključite lahko še nekaj kosov pohištva v visokem sijaju.
Za še več dobrih idej pa kliknite tukaj, kjer fotografije minimalistično opremljenih spalnih prostorov povedo več kot besede.

V primeru, da želite pomoč pri izbiri pohištva za vašo spalnico, ali pa imate kakšno vprašanje, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.