Zasnova otroške sobe je zahtevno delo, a z nekaj znanja in domišljije boste hitro zasnovali najboljšo sobo za vašega malčka. Predstavljajte si, da mora biti otroška soba brezskrbno igrišče, kjer morata svoje mesto imeti tudi red in disciplina.


Najboljša soba za otroka je prostor, ki z njim raste, spodbuja njegovo domišljijo, budi željo po kreativnosti, je dovolj svetel, kar se da domišljeno opremljen, ima topla tla in ne nazadnje kakovosten zrak. Pri opremljanju morate biti pozorni na marsikaj, še posebej na izbor materialov, ki naj bodo čim trpežnejši, stabilni in prijazni do okolja. Otroško pohištvo naj bo kakovostno, naravno in preprosto za čiščenje.

Pri izbiri pohištva za sobo vašega malčka vam lahko odlično pomagamo v Furnituri – v salonu, kjer vas čaka vrhunsko otroško pohištvo po dostopnih cenah. A še preden nas obiščite, si preberite spodnje nasvete, kako zasnovati najboljšo otroško sobo na svetu.


Maksimalen in preudaren izkoristek prostora

Otroško sobo smiselno zapolnite s pohištvom in drugo opremo. Pazite, da sobe ne zatrpate preveč. Otrok namreč potrebuje veliko prostora za brezskrbno gibanje. Pri načrtovanju stremite k maksimalnemu, a preudarnemu izkoristku prostora. To lahko najbolje zagotovite s primernimi omarami. Izjemno dobrodošla je vgradna omara. Če je le možno, postavite omaro, ki sega od tal do stropa – z njo lahko izkoristite vsak sleherni centimeter stene. Odlična izbira je vgradna omara z drsnimi vrati. Z odpiranjem drsnih vrat ne posegate v prostor in ga ne omejujete.

 

V vgradni omari je najpomembnejši red. Tega lahko zagotovi le ustrezna razporeditev polic ter predalnikov. Vgradna omara ponuja vse v enem: predale za spodnje perilo, obešalne police za obešanje oblačil, police za shranjevanje zloženih oblek. Obešalno polico postavite na spodnji višini omare, da jo lahko malček doseže. Predali naj bodo namenjeni manjšim kosom oblačil, na primer spodnjemu perilu, nogavicam. Odlična izbira so izvlečni predali, s katerimi veliko lažje dostopate do vsebine v celoti.


Pograd je odlična rešitev za dva otroka

Najbolje bi bilo, če bi otrok imel veliko, prostorno sobo, ki bi imela po možnosti še balkon in lastno stranišče. A realnost v slovenskih domovih je precej drugačna. Otroška soba je praviloma srednje velika, najpogosteje pa si jo delita dva otroka. V tem primeru je načrtovanje sobe za starše še toliko večji zalogaj. V manjših sobah, kjer bivata dva otroka, je pograd odlična rešitev. Na voljo so pogradi v različnih izvedbah – pograd z dvema ležiščema, eno pod drugim, pograd z zamaknjenim ležiščem ter pograd, pod katerim je garderobna omara.
Pod pogradom se lahko ustvari prijeten kotiček za igranje. Tja se lahko postavi tudi pisalna miza. Ležišče na pogradu je potrebno primerno zavarovati – z varovalno ograjo. Dostop do ležišča je lahko lestev ali pa stopnice. Slednje so lahko obenem predali za shranjevanje igrač.


Prijazna in dovolj prostorna otroška pisalna miza

Med pomembnejše kose pohištva v otroški sobi sodi pisalna miza. Najpomembneje je, da je ta malčku čim bolj prijazna ter dovolj prostorna – tudi za računalnik. Miza mora biti primerno globoka, da pisalna površina zadošča za računalnik, zvezke, učbenike ter podobno. Odlična izbira je pomični predalnik, kjer otrok hrani vse šolske potrebščine. Predalnik na kolesih po opravljenih nalogah otrok lahko preprosto potisne pod mizo. S tem pridobi dodatni prostor za igranje.
Nad pisalno mizo ima ključno vlogo tudi dnevna svetloba. Enako vlogo ima še dobro ter učinkovito zračenje.


Motivacija z barvami in nalepkami

Pomembno je, da otrok pri izbiri pohištva za njegovo sobo sodeluje. To je odlična motivacija, da se bo v sobi lahko še bolje počutil. Otroka lahko odlično motivirate z barvami in nalepkami junakov, ki jih ima najraje. Malček naj sam izbere barve za svojo sobo, vendar samo za nekatere dele pohištva.
Raziskave kažejo na to, da sodelovanje otroka pri izbiri pohištva za njegov prostor dobro pripomore tudi k temu, da otrok z večjim veseljem pospravlja sobo. :)

--


Če imate kakršnokoli vprašanje nam pišite preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali nas pokličite na 070 458 517.

Skupaj z vami ustvarjamo dom!