Dejstvo je, da ljudje vse več časa preživimo v notranjosti – v vse bolj stresnem pa tudi napornem delovnem okolju. Ravno zato je še toliko pomembneje najti dobro alternativo običajnemu delovnemu okolju ter tako ustvariti prostor, kjer se bomo počutili prijetno in svobodno.

Svoj pisarniški prostor lahko zasnujemo tako, da združimo delo, počitek in svoj življenjski slog. Naj to ne bo povsem navadna pisarna, temveč ambient, ki je sestavljen iz elementov, ki vzbujajo prvovrstno počutje. Dobrodošli so na primer rastline, učinkovita svetloba, preudarno izbrane barve, odprt ter fleksibilen prostor, pogled skozi okno. Vse omenjeno dokazano sproža odzive, ki zagotavljajo regeneracijo po stresu. To pa je seveda idealna pot, da postanete pravi pisarniški maček, ki je pri svojem delu strasten, zadovoljen in ne nazadnje izjemno produktiven.


Ne podcenjujte vpliva barv na motivacijo in uspešnost

Nadgradnja delovnega prostora ali pisarne z ustrezno izbrano barvo sten lahko izjemno koristi dobremu počutju pa tudi kakovosti dela. Dokazano je namreč, da so osebe, ki se ob mizi ali v službi v pisarni obdajo s prijetnimi barvnimi odtenki, precej bolj produktivne in uravnotežene. Veselje do dela povečuje harmonično vzdušje v prostoru, in to ne glede na to, ali delate povsem sami ali v družbi kolegov.

Učno-okolje

Pri izbiri barve stene v pisarni so vsekakor pomembne osebne želje. Ne smemo pa zanemariti niti svetlobnih razmer v prostoru. Za večje sobe so dobrodošle tople barve, saj so videti bližje. Majhne sobe pa je treba obarvati v hladnejše tone, ker imajo v majhni sobi širok učinek. Strop pa naj bo v obeh primerih svetlejši od sten. Pisarniške stene morajo biti vedno barvane v tri različne barve, in sicer v razmerju 7 : 2 : 1. V konferenčnih sobah pa so zelo zaželene kreativne barve, na primer zelena, rumena, vijolična. Vse omenjene barve so pravzaprav odlična kombinacija.

Ena od možnosti je tudi ta, da pričnete z majhnimi površinami barv ali pa barve ustrezno uskladite s pohištvom ter dekoracijo. Pri tem imamo v mislih tudi rastline in predmete za shranjevanje, kot so mape.


Svetlejše je vedno boljše

Najpomembnejši dejavnik na delovnem mestu je naravna svetloba. Dostop do naravne svetlobe ter pogled na lepo okolico sta vedno na vrhu želja zgledne pisarne. Pomanjkanje dnevne svetlobe se kaže zlasti v zmanjšani storilnosti, prav tako v splošnem nezadovoljstvu in slabem počutju.

Izjemno prednost v povezavi z naravno svetlobo prinaša strešno okno. Prinaša namreč veliko intenziteto, pester spektralni sestav in dnevno ter sezonsko dinamiko. To pa je recept za odlično počutje in storilnost. V pisarni strešno okno prinaša kar štiri izjemne prednosti, ki vam jih ne zmore ponuditi prav noben drug element. To so svež zrak, svetloba od zgoraj, odličen razgled in manj hrupa.


Nadzor nad bleščanjem in svetloba sta neverjetno pomembna, ko cel dan presedimo za računalniškim zaslonom. In ravno strešno okno je torej tisto, ki nam lahko omogoči največji delež dnevne svetlobe.


Vpliv svežega zraka na pisarniško storilnost

Svež zrak je poglaviten za zdravje in storilnost. Pospešuje namreč energijo, delovanje našega telesa pa tudi uma. V domači pisarni z dovajanjem čistega zraka v sobo uravnavamo tudi temperaturo. Sveži zrak ne ustvarja samo precej bolj prijetnega bivalnega okolja, temveč zagotavlja našemu organizmu dosti večjo učinkovitost, boljše počutje in jasnejše misli. Poleg primerne osvetlitve moramo poskrbeti tudi za ustrezen zrak.

--

Če želite, da vam pri kreiranju domačega delovnega okolja ali pisarne pomagamo mi, smo vam vedno na voljo preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali nas pokličite na 070 458 517.

Skupaj z vami ustvarjamo dom!