Ste si kdaj želeli res lepo urejene spalnice, vendar niste vedeli, kako in kje začeti? Verjetno se zavedate, da je spalnica prostor, kjer preživite kar tretjino svojega življenja, zato je prav, da si jo uredite kar najbolj udobno in prijetno za bivanje. Za najlepšo in najudobnejšo spalnico je pomembna prava postavitev pohištva v njej.
V primeru, da vas to zanima, je spodaj naštetih nekaj nasvetov, kako opremiti spalnico, da bo najbolj udobna in funkcionalna za vas.


1. Prej si narišite skico

Lažje vam bo oblikovati lepo in udobno spalnico, če si boste v naprej pripravili načrt, kako naj bi vaša spalnica izgledala. Veliko lažje vam bo potem, ko boste postavljali pohištvo, manj bo nepotrebnega premikanja in s tem tudi možnosti, da popraskate tla ali posamezne kose pohištva. Sicer pa je organizacija najpomembnejši del vsakega projekta, zaradi tega skica vaše spalnice sploh ne sme biti vprašljiva.
Včasih je priporočljivo, da si zraven skice zapišete tudi mere za posamezne kose pohištva, tako lahko v naprej predvidite, če boste imeli dovolj prostora.

2. Uporabite samo nujne kose pohištva

Verjetno ste se že znašli v položaju, ko ste hoteli v spalnico dodati vse, kar vam je padlo na pamet. Takšen pristop ni pravilen, za najbolje urejeno spalnico je namreč potrebno, da ima vsak kos pohištva v njej svoj namen in pomen, če namena nima, morate ta kos pohištva odstraniti, saj vam zavzema prepotreben prostor.
Ta nasvet je posebej primeren za vse tiste, ki imate manjše spalnice in si v njih zaradi majhnosti ne smete privoščiti preveč pohištva. Zaradi tega pametno izberite kose pohištva, tako boste porabili kar najmanj prostora in vaša spalnica bo izgledala nadvse čudovito.


3. Začnite s posteljo

Postelja je največji del pohištva v vaši spalnici, zavzame največ prostora, zaradi tega je pomembno, da začnete prav s posteljo. Tako boste lahko prilagodili ostalo pohištvo glede na velikost postelje. Paziti morate, da ostalo pohištvo postavitve tako, da lahko brez težav odpirate omare in predalnike. Za posteljo pa je pomembno, da jo postavite tako, da vam ustreza kar najbolje, ne glede na to, kje v sobi se nahaja.
Kot dodatek zraven postelje na vsako stran postavite nočni omarici. Poskrbeli bosta za dokončanje lepega videza postelje, obenem je takšen kos pohištva tudi izjemno uporaben.


4. V mislih morate imeti funkcionalnost

Preden se popolnoma posvetite preurejanju ali opremljanju spalnice, premislite, kateri kosi pohištva so za vas najpomembnejši. Ko naredite seznam, izberite enega, okoli katerega boste sestavili najboljšo spalnico. Na primer, če vam je spalnica pomembna zgolj samo za spanje, potem vse uredite tako, da bo postelja osrednji del vaše spalnice in pohištva. V primeru, da veliko berete, si po sobi namestite več bralnih lučk, tako lahko berete najljubše knjige kjer koli v vaši spalnici.
V kolikor pa vam je najbolj pomemben del spalnice garderoba, potem investirajte nekaj več v garderobo in si organizirajte sobo tako, da bo poudarek na garderobni omari. Lahko si kupite tudi kakšen dodaten stol ali pa na primer ogledalo, kar bo funkcionalnost povzdignilo na povsem nov nivo.


5. Najprej postavite pohištvo, ki ga že imate

Preden se odpravite po nakupih za preureditev spalnice, si dobro oglejte, katere kose pohištva boste lahko uporabili in kateri so preveč dotrajani, da bi jih lahko vključili v svojo prenovljeno spalnico. Najbolje za vas in za vašo denarnico je, da najprej postavite kose pohištva, ki jih že imate, še preden se odločite iti po nakupih. Tako boste zagotovo kupili manj kosov pohištva in tudi samo tiste, ki so zares potrebni za vas in bodo kar najbolj funkcionalni.


6. Pametno postavite preprogo

Preproga je pomemben del pohištva v vaši spalnici, saj glede na preprogo ponavadi razporejate tudi pohištvo. Seveda pa ima vpliv tudi na končni izgled vaše spalnice. Večina preprog je postavljenih pod posteljo tako, da ustavijo udoben in topel prostor, ko stopite s postelje. Lahko jo postavite tudi v sam center vaše spalnice, tako ustvarite udoben prostor na sredini, v nekaterih primerih je lahko postavljena tudi pred garderobno omaro. Preproga je zagotovo toplejša kot parket ali laminat v mrzlih zimskih dneh, poleg tega pa je odlična dekoracija za vašo spalnico, zato je obvezna oprema vsake spalnice.


7. Ne bojte se eksperimentiranja

Ne bojte se eksperimentiranja, saj prav to največkrat vodi v najlepšo in najbolj udobno spalnico. Za najlepši izgled in udobnost je potrebno eksperimentirati, da ugotovite, kaj vam je najbolj všeč in kaj vam ni. Kose pohištva lahko vedno premaknete, tudi zidove lahko vedno pobarvate z drugo bravo, zato so vsakršne skrbi odveč. Potrebno je samo poskusiti, kaj vam najbolj ustreza.


8. Mislite na udobje

Najpomembneje pri vaši spalnici je vaše udobje; to si velja zapomniti. Pomembno je, kako se počutite v njej, saj je to ne nazadnje prostor, kjer boste preživeli velik del svojega življenja. Če vam je kakšen kos pohištva še posebej všeč, je zanj zagotovo vredno potrošiti malo več denarja in s tem narediti spalnico udobno in nadvse lepo.


Obstaja veliko nasvetov v obliki člankov, kjer vam svetujejo, kako organizirati spalnico. Vedeti morate, da so to samo napotki in priporočila, ki se jih lahko držite, ni pa nujno potrebno.

Najpomembneje je, da je vaša spalnica najbolj udobna in funkcionalna za vas. Tukaj ni prave in napačne organiziranosti spalnice, saj smo si ljudje različni. Ravno zato vsak drugače tudi organizira spalnico in drugače postavi njeno pohištvo.

V primeru, da želite pomoč pri izbiri vašega pohištva za spalnico, ali pa da imate kakšno vprašanje, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.