Včasih so se v dnevnih sobah nahajale velike omare, regali in knjižne police, ki so segale od stropa do tal. Danes je situacija nekoliko drugačna. Za opremljanje dnevnih sob velja pravilo manj je več, zato so se knjige, če to seveda dopušča prostor, preselile v delovne sobe oziroma kabinete.

Za shranjevanje knjig so vam tako na voljo številne različne knjižne police in omare. Zastarele knjižne omare so tako nadomestile sodobne oblike knjižnih polic in omar, ki s svojimi različnimi možnostmi sestavljanja prostore poživijo, hkrati pa so tudi izjemno funkcionalne.

 



Osredotočite se na funkcionalnost

Kljub temu, da ljudje pri opremljanju najprej pomislimo na zunanji izgled, je prav, da pri knjižnih policah posebno pozornost namenimo tudi funkcionalnosti. Seveda je pri tem zelo pomemben dejavnik količina knjig, ki jo želimo shraniti.

Tako moramo v prvi vrsti pomisliti na obremenitev polic, ki jih lahko prenesejo. Zavedati se moramo, da so knjige lahko zelo težke, zato se lahko police pod njihovo težo kmalu ukrivijo. Zato ne smemo izbirati predolgih polic, prav tako pa tudi ne preglobokih. Če bomo knjige shranjevali v dve vrsti, potem nekatere zagotovo ne bodo nikoli prišle v naše roke. Zato se raje odločite za ožje police, ki omogočajo postavitev knjig zgolj v eno vrsto.

Knjižne omare za vse knjižne molje

Na žalost so knjige danes izginile iz številnih stanovanj. Nekaj je k temu zagotovo pripomogel tudi razvoj tehnologije, ki nam omogoča dostop do različnih informacij v vsakem trenutku. Kljub temu pa se še vedno med nami najdejo številni knjižni molji, ki potrebujejo dodaten prostor za shranjevanje knjig.

Če sodite v to skupino zagretih bralcev, potem vam svetujemo, da svoje knjižno bogastvo shranite v knjižnih omarah. Le te vam omogočajo ogromno prostora za shranjevanje knjig, ki hkrati dovoljujejo tudi velike obremenitve. Omare so večinoma zaprtega tipa z vratci, ki pa jih lahko nadomestite s steklom. Knjižna omara bo na ta način dobila sodoben pridih in prostoru dala novo svežino.

Za shranjevanje knjig lahko uporabite tudi komode različnih velikosti, materialov in barvnih odtenkov. Danes so vam na voljo različne komode v modernem videzu, s katerimi boste zagotovo razbili monotonost v prostoru.



Sestavljive garniture so danes zelo priljubljene

Ljudje se vedno bolj izogibamo v naprej določenim oblikam in postavitvam pohištva. Zato so med potrošniki vedno bolj priljubljene sestavljive garniture, pri katerih si lahko sami prilagodimo elemente in s tem celoten zunanji videz našega pohištva.

Podobne je tudi s knjižnimi regali oziroma policami. Takšne sestavljive garniture, ki jih lahko postavimo na tla so izjemno praktične. Regale lahko dopolnjujete s predali in vrati, ter si tako ustvarite knjižno omaro po lastnih željah in potrebah. Tako si lahko ustvarite knjižno omaro v obliki piramide, ali pa zgolj sledite tradicionalnim oblikam. Izbirate lahko med različnimi barvnimi odtenki, s katerimi boste v prostoru dosegli poseben učinek.
Sodobni poličniki razbijejo monotonost v prostoru

Če imate za shraniti le manjšo količino knjig, potem so za vas najboljša rešitev sodobni poličniki kvadratnih in pravokotnih oblik. Običajno je en komplet sestavljen iz treh poličnikov različnih dimenzij. Vsak poličnik posebej, poljubno namestite na steno glede na svoje lastne želje. Na ta način si lahko ustvarite svojo lastno obliko knjižnih polic.

Prav tako lahko izbirate med različnimi barvnimi odtenki, ter materiali. Najbolj pogosto so izdelani iz lesa s posebno PVC prevleko, ki omogoča lažje čiščenje. Pri namestitvi tovrstnih poličnikov morate biti pazljivi predvsem na to, da dopuščajo maksimalne obremenitve do 5 kg. To je lahko pomemben omejitveni dejavnik, če imate veliko količino knjig.

Knjižne police različnih oblik in materialov

Lahko pa se odločite za enostavno rešitev in na steno namestite klasične police. Običajno jih boste dobili v dolžini od 80 do 100 cm, prav tako pa lahko izbirate med različnimi širinami in debelinami. Tovrstne police dopuščajo obremenitve do 10 kg in so s primernimi nosilci zelo enostavne za pritrditev. Možnost barvnih kombinacij in odtenkov je prav tako ogromno, zato smo prepričani, da boste našli sebi najbolj primerne.

Če pa ste bolj ljubitelj modernega dizajna, potem so vam na voljo tudi knjižne police iz kovine, ki so predvsem različnih in zanimivih oblik. V prostor takšne police vnesejo praktičnost in dodatno svežino, ki ga s klasičnim stilom zagotovo ne bi mogli doseči. Poleg modernega dizajna jih odlikuje tudi visoka funkcionalnost, zato z njimi ne boste razočarani.

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri ustreznih knjižnih polic ali omar, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom