Sedežna garnitura je osrednji del vsakega dnevnega prostora. Ne glede na to, kako veliko ali majhno je stanovanje oziroma hiša, znotraj njega najdemo sedežno garnituro. Ljudem predstavlja mesto počitka in udobja in ravno zato je zelo pomembno, da si pred nakupom sedežne garniture vzamemo čas in tehtno premislimo, kakšno sedežno garnituro si želimo.


Kaj moramo upoštevati pred nakupom

Preden se odpravimo v raziskovanje in izbiro svoje nove sedežne garniture, si moramo natančno ogledati prostor, kjer bo sedežna garnitura postavljena. V roke je potrebno vzeti meter in točno izmeriti, koliko prostora nam lahko zavzame sedežna.

Ko torej prostor natančno izmerimo, moramo pomisliti, kakšno sedežno garnituro bi imeli in seveda, koliko denarja bomo lahko potrošili pri nakupu. Zavedati se moramo, da je sedežna garnitura iz usnja praviloma veliko dražja kot sedežna garnitura iz blaga. Zato se običajno kupci, ki nimajo velikega proračuna, raje odločijo za sedežno iz ostalih materialov, ki so ravno tako lahko udobni in elegantni.


Prednosti usnjene sedežne garniture

Vsekakor ima usnjena sedežna garnitura svoje prednosti. Usnje je izredno trpežen material, ki se ga z lahkoto vzdržuje. Če se nam sedežna polije ali umaže s hrano, jo bomo enostavno obrisali z vlažno krpo in umazanija bo izginila. Tudi če imamo doma majhne otroke, je usnje idealen material, saj otroci zelo velikokrat kaj nehote popackajo in umažejo.
O usnjenih sedežnih garniturah smo pisali tudi tukaj >.


Udobje in mehkoba

Usnjena sedežna je običajno izredno dobro izdelana in zato je zelo udobna za sedenje in za počivanje. Usnje je mehko in prijetno na otip. V vsakem letnem času ima primerno temperaturo. Poleg tega ima sedaj že večina sedežnih garnitur izvlečni počivalnik, ki nam omogoča udobno sproščanje ali gledanje televizije.


Odlična za ljubitelje domačih živali

Usnjena sedežna je odlična tudi za vse, ki imajo doma domače živali, saj se na usnju ne nabira odpadla dlaka živali, kar je izredno priročno, saj se tako lahko na sedežni zadržujejo tudi naši ljubljenčki.


Eleganca in trajnost

Zagotovo so usnjene sedežne garniture najbolj elegantne na trgu. Če želimo v svoj dnevni prostor vnesti pridih dovršenosti in elegance, moramo kupiti usnjeno sedežno garnituro, ki vsaki dnevni sobi dvigne standard.
Dobra usnjena sedežna garnitura bo z nami ogromno let in tudi desetletij, kar je za kupca ključen podatek pri odločitvi.
Vsekakor pa veliko ljudi raje izbere sedežno garnituro iz blaga, ki bo ravno tako lepo krasi vsak dnevni prostor.


Prednosti sedežne garniture iz blaga

Tudi če se bomo odločili za sedežno garnituro iz blaga, bomo z nakupom zadovoljni. Blago je veliko mehkejše in toplejše kot usnje, zato je toliko bolj prijetno še zlasti v zimskem času, ko si vsi želimo priti v topel dom in sedeti na topli in udobni sedežni garnituri. V poletnem času pa se bomo izognili neprijetnemu prijemanju kože na blago, kar se vedno zgodi pri usnju.


Čeprav se blago prej umaže kot usnje, so novejše sedežne garniture izdelane iz blaga, ki se enostavno očisti. Pri določenih modeli pa se vrhnje pregrinjalo lahko odstrani in tako ga brez težav operemo v pralnem stroju.


Večji izbor barv

Tkanine nam nudijo tudi večjo možnost pri izbiri barve. Pri usnju se moramo največkrat zadovoljiti z navadnimi barvami. Barvano usnje je namreč še toliko dražje. Sedežna garnitura iz blaga pa bo lahko izdelana točno v takšni barvi, ki se bo lepo ujemala z barvno steno v stanovanju.


Ugodna cena

Glavna prednost sedežne garniture pa je zagotovo cena, ki je izredno dostopna. Vsakdo si lahko privošči novo sedežno garnituro iz blaga, saj je ogromno modelov na voljo že za manj kot 1000 evrov.


Slabosti sedežne garniture iz blaga

Slabost sedežne garniture iz blaga pa je zagotovo ta, da določenih trdovratnih madežev ne bomo mogli nikoli odstraniti. Če imamo doma hišne ljubljenčke, bo naša sedežna iz blaga vedno polna odpadne dlake, ki jo domače živali neprestano izgubljajo.
Sedežna garnitura iz blaga ni dobra niti za alergike, saj se v tkanini hitreje in bolj pogosto naberejo škodljive pršice.


Sedežno garnituro je potrebno preizkusiti

Izbira sedežne garniture vsekakor ni preprosta zadeva, saj zahteva natančen premislek in dober pregled ponudbe. Če smo v dvomih, kakšno sedežno garnituro izbrati, je najbolje, da se za začetek odpeljemo do najbližjega salona s pohištvom, kjer bomo lahko različne sedežne garniture tudi preizkusili. Sicer je pri nakupu sedežne garniture zelo pomemben faktor tudi hitrost dobave, zato si vedno pustite možnost, da takšno ali podobno sedežno garnituro najdete tudi preko spleta. Dostikrat se namreč zgodi, da tam kjer preizkušamo, potem kupimo tisto, ki ima krajši rok dobave, a ima višjo ceno in ni ravno po našem okusu. Praviloma imajo spletni saloni pohištva hitrejše dobave, nižje cene in boljše pogoje plačila. 

V primeru, da želite pomoč pri izbiri najbolj ustrezne sedežne garniture, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.