Dobro vemo, kako pomemben je kakovosten spanec za telo in celotno psihofizično počutje. Spalnica je naše zavetje, naš najbolj varen in intimen predel doma. Tu se moramo resnično počutiti umirjeno in udobno. Znanost in alternativne veje podajajo več tehnik za boljšo kakovost spanja. Pa poglejmo nekaj ključnih dejavnikov, ki vplivajo na to, kako naspani se boste zjutraj prebudili...

  1. ČAS - Uravnajte se s svojo notranjo uro, kolikor je to mogoče. Hodite spat in vstajajte vedno ob približno enakem času. Velja tudi za vikende. ;)
  2. HRANA in PIJAČA - Da ravno obilno jesti ali piti pred spanjem ne gre, vemo zelo dobro. A tudi lačni ne hodimo v posteljo. Zmernost je ključna.
  3. GIBANJE, GIBANJE, GIBANJE. Velja tudi za dober spanec. Bolj redno, ko se boste gibali, bolje boste spali. Tudi tu sta pomembna redna vadba in zmernost.
  4. OBVLADOVANJE STRESA – Skrbi, jeza in strah v postelji z vami nimajo kaj početi. Obstaja veliko tehnik za pomiritev. Poskusite z 10-minutno meditacijo pred spanjem.
  5. SPALNO OKOLJE – Je v spalnici dovolj temno? Imate pravo vzmetnico? Dovolj veliko posteljo, ki vas zaniha v miren sen? Imate radi prostor, v katerem spite? Morda pa potrebujete samo nov vzglavnik in težave z neprespanimi nočmi bodo preteklost...