Ste že kdaj slišali za Feng Shui? To je več tisočletij stara kitajska znanost o življenju v harmoniji z okoljem. Osrednjo vlogo v tej znanosti imajo tudi barve, ki so povezane s petimi elementi, in sicer z lesom, ognjem, kovino in vodo. Določanje barve v nekem prostoru po mnenju zagovornikov te znanosti ne more potekati samo po našem občutku. Še preden se sploh odločimo, katero barvo bomo umestili v določen prostora, moramo analizirati vse dejavnike, ki so v prostoru prisotni. Obenem moramo ugotoviti še, h kateremu elementu sodijo.

1. Upoštevajte lego svojega stanovanja

Pri izbiri barv po Feng Shuiju je v prvi vrsti pomembna lega vašega stanovanja. Kletna stanovanja zahtevajo poseben pristop, ker je klet preveč prizemljena. Posledično veliko ljudi, ki živijo v takih stanovanjih, postanejo sčasoma depresivni. Če stanujete v kletnem stanovanju, se izogibajte zemeljskim barvam, ker učinkujejo depresivno. V praksi to pomeni, da ne uporabljajte oker in rjavih odtenkov. Na splošno prav nobena temna barva ni primerna za kletna stanovanja. Že brez njihove prisotnosti je v takih stanovanjih pretemno. Izogibajte se še modri barvi, ki zniža temperaturo za vsaj 2 stopinji Celzija. Klet je namreč že sama po sebi dovolj hladna. Priporočamo pa uporabo zelene barve, ki deluje nadvse spodbudno. Zelena barva simbolizira rast. 

Stanovanja v višjih nadstropjih stolpnic na stanovalce vplivajo ravno obratno kot v kletnih stanovanjih. Ker so stanovalci v tem primeru premalo prizemljeni, je uporaba zemeljskih odtenkov zelo priporočljiva. Če živite v takem stanovanju, vam priporočamo uporabo oblog iz opeke in kamenja. Izogibajte pa se zeleni barvi.
Zelo pomembno je tudi, ali se vaše stanovanje nahaja v severnem, južnem, vzhodnem, zahodnem, severovzhodnem ali severozahodnem delu stavbe. Če stanujete v osončenih stanovanjih, uporabljate bolj hladne barve, kot so spomladansko zelena, svetlo modra in modra. V manj osončenih stanovanjih veliko bolje delujejo toplejše barve, na primer drap, oker, sončno rumena, oranžna in rdeča.

2. Pazite, katere barve nameščate v prostore svojega doma

Ker je dnevni prostor namenjen tudi druženju, vanj namestite živahnejše barve. Za kuhinjo pa je najbolje, da je kar bela. Nikakor ne sme biti rdeča ali modra. Če boste vanjo nameščali oranžne odtenke, se jih boste zelo hitro naveličali. Za jedilnice je najbolje uporabiti manjše površine oranžne ali zelene barve, ki zelo dobro vplivata na prebavo. V spalnici bodo na vas najbolje vplivale bela, smetanasta, drap in blaga barva sivke. V njej ne uporabljajte modre barve, ker bo prostor preveč ohladila. Najteže boste zaspali, če boste spalnico prebarvali v rdečo, oranžno ali rumeno barvo. Ti odtenki so vsekakor premočni za spalne prostore. 

Otroška soba ne sme biti preveč pisana, ker se otrok v taki sobi ne bo mogel primerno skoncentrirati in bo preveč hiperaktiven. Najbolje bo, če se barve povsem prilagodijo na karakter vašega malčka. V kopalnici uporabljajte barve, ki se najbolje povežejo element vode z elementom prostora. Feng Shui narekuje, da je to odvisno tudi od tega, v katerem delu stanovanja se kopalnica nahaja.

3. Upoštevajte vpliv energij iz vesolja

Po Feng Shuiju je za ugodno bivanje v stanovanju potrebno upoštevati tudi energije iz vesolja. V periodi, v kateri se trenutno nahajamo, se morate v največji meri izogibati rdeči, sončno rumeni in oker barvi. To še posebej velja za jugozahodne prostore.

4. Upoštevajte sosesko, v kateri se nahaja vaše stanovanje

Po Feng Shuiju je potrebno upoštevati tudi sosesko, v kateri se vaše stanovanje nahaja. Če na primer stanujete v bližini bolnišnice, doma upokojencev ali pokopališča, potem svoje stanovanje prebarvajte v bolj živahne barve. Če je okolica vašega stanovanja hrupna, potem vanj namestite hladne barve, kot so na primer bela, modra, svetlo modra in zelena.

 

5. Bodite pozorni na to, kakšni ljudje prebivajo v vašem stanovanju

Pri izbiri barv po priljubljeni stari kitajski znanosti morate upoštevati tudi, kakšne vrste ljudje prebivajo v vašem stanovanju. Če ljudem, ki živijo v določenem stanovanju, manjka element ognja, jim manjka veselje do življenja in so potrte narave. Na njih bo najbolje vplivala rdeča barva, ki je simbol življenja in veselja. Če ima vaš malček v sebi preveč energije, rdeče barve nikakor ne smete umeščati v njegovo sobo.

6. Kaj ni primerno za vas, če ste kreativne osebe?

Če se imate za kreativne delavce, potem za vas nikakor niso primerni rjavi odtenki sten, oker in oranžna barva in obloge iz opeke in kamenja.

7. Kaj ni primerno za starejše in depresivne ljudi?

Feng Shui starejšim in depresivnim ljudem nikakor ne priporoča bivati v prostorih, ki so obloženi s temnim lesom ali pobarvani z odtenki rjave barve. Rjava barva vpija svetlobo. Posledično zelo škoduje očem in vpliva depresivno.
Verjetno ste lahko ugotovili, da barve zelo močno vplivajo na vas. Na splošno velja, da je najbolje, da je večina vašega stanovanja v beli barvi ali v smetanasti barvi. Le določene dele površine prebarvajte z drugimi barvami. Pri tem pazite tudi na oblike. Vodoravni pasovi dušijo kreativnost, navpični pa jo spodbujajo.
Bela barva torej velja za najbolj uporabno. Kljub temu pa je za sterilno belo barvo značilno, da navaja na zasvojenost. Ker pa barvasti stropi dušijo svetlobo, morajo biti vedno beli. Izogibajte se še kombinacijam, kot sta rdeča in modra ter rumena in zelena.

Preberi tudi: Kako opremiti spalnico po Feng Shui

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri ustreznega pohištva za vaš dom, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom