Spalnica mora biti prostor, kjer si odpočijete od napornega dela. Biti mora umirjen prostor, prostor za polnjenje vaših baterij, predvsem pa del stanovanja, kjer vam je ugodno spati. V spalnici preživite kar tretjino svojega življenja, zaradi tega jo je potrebno tudi lepo ter primerno urediti. Eden od bolj priljubljenih načinov je seveda urejanje po Feng shui metodi, za katero ste zagotovo že slišali. 

To je način urejanja notranjih in zunanjih prostorov, ki izvira s Kitajske, njen namen pa je povečati skladnost in pretok energije. Tukaj je nekaj najkoristnejših nasvetov, kako urediti spalnico po tem načinu urejanja.


1. Postavitev postelje

Postavitev postelje po Feng shui metodi pomeni, da mora biti postelja usmerjena proti vratom, vendar jim ne sme biti direktno vzporedna. Postelja mora biti postavljena ob enega izmed glavnih zidov in poleg tega mora biti postavljena tako, da imate možnost izhoda iz treh strani. Ni pa je priporočljivo postaviti pod ukrivljene stene ali pod tramove.

2. Zadnja stran postelje

Vaša postelja mora obvezno vsebovati polno zadnjo stran, tisto, ki je prislonjena ob enega od glavnih zidov. To po Feng shui metodi simbolizira stabilnost in podporo.


3. Pomembno je, kaj imate pod posteljo

Verjetno niste vedeli, da po Feng shui metodi predmeti, ki jih imate pod posteljo, vplivajo na vaše spanje. Prav tako kot tudi na vaše življenje. Na primer, če imate pod posteljo čevlje, to lahko pomeni, da ne počivate ampak, da se vseskozi premikate. V primeru, da imate pod posteljo pospravljene kovčke, pa to lahko pomeni, da se v svojem stanovanju nikoli ne počutite kot doma.


Za Feng shui spalnico je pomembno, da pospravite stvari pod posteljo. Najbolj priporočljivo je, da nimate ničesar pod posteljo, saj naj bi to povečalo pretok energij, medtem ko spite. V kolikor pa morate imeti nekaj pod posteljo, pa naj ne bodo to trdne stvari, ampak bolj mehke, kot so na primer vzglavniki in odeje. Torej je zelo pomembno, kaj imate pospravljeno pod posteljo.


4. Odstranite vse elektronske naprave

Elektronske naprave so postale del vsakdana in verjetno si ne predstavljate življenja brez njih. Prav zaradi tega jih vse pogosteje uporabljate in gledate v njih tudi v postelji, po možnosti imate v postelji celo računalnik, na katerem gledate filme. Vse te elektronske naprave negativno vplivajo na vaše spanje.


Zaradi tega bi se morali znebiti vsakršnih elektronskih naprav. Namesto budilke na telefonu bi morali uporabiti navadno staro budilko, namesto telefonov, tablic in računalnikov, pa bi morali imeti knjige in revije. Te so zelo uporabne, saj vam pomagajo pri tem, da lažje zaspite, poleg tega pa bo tudi vaše spanje veliko kakovostnejše.


5. Namestitev nočnih omaric

Nočne omarice so zelo pomemben del spalnice, ker boste postavili svojo posteljo tako, da boste imeli prostor na obeh straneh postelje; torej imeti morate dovolj prostora, da na vsako stran zraven postavite tudi nočno omarico. Ni pomembno, da imata s partnerjem enako, pomembno je samo, da jo imata oba, saj so drugače energije neuravnovešene.


6. Barve

Pri vpeljevanju Feng shui metode v vašo spalnico so zelo pomembne barve, ki se morajo prilagajati vašim potrebam in razpoloženjem. V kolikor ste bolj strastni, je prava barva za vas rdeča. Barve zemlje in nevtralne barve so barve podpore in umirjenosti, medtem ko modra in zelena barva predstavljata zdravje in vitalnost. Seveda pa vsakomur različne barve pomenijo različno, prav zaradi tega se morate za barve odločiti sami, glede na svoje razpoloženje.

Preberi tudi: Feng Shui nasveti za izbiro pravih barv prostorov vašega stanovanja


7. Slike

Slike v vaši spalnici lahko veliko povedo o vas in o vaši zvezi s partnerjem. V spalnico lahko obesite različne slike, lahko tudi slike s svojo družino ali umetniške slike, ki so abstraktno naravnane. Pomembno pa je, da so nameščene v višini oči, kar pomaga pri energijski razporeditvi prostora.


8. Umaknite knjige, ki jih ne potrebujete

Knjige, ki jih v tistem trenutku ne berete, morajo ven iz spalnega prostora. Knjige po Feng shui metodi predstavljajo energijo, ki spodbuja naše možgane, kar pa vodi k slabšemu spanju. Zaradi tega imejte v sobi samo tiste knjige, ki jih berete v tistem trenutku in ne celih polic ali velikih zbirk, saj bo to negativno vplivalo na kakovost vašega spanja.


9. Razstrupite svojo spalnico

To pomeni, da se poskusite znebiti vseh nepotrebnih toksičnih stvari v spalnici, torej stvari, ki niso iz naravnih materialov. Poskusite jih nadomestiti s predmeti iz naravnih materialov. Drugi način pa je, da svojo spalnico redno čistite, tudi to vpliva na razporeditev vaših energij v prostoru.


10. Znebite se določenih predmetov

Predmet, ki zagotovo ne sodi v spalnico, vsaj ne direktno nasproti postelje, je ogledalo. Ogledalo nasproti postelje po Feng shui metodi pomeni, da v vašo zvezo povabite še nekoga tretjega. Poleg tega pa tudi odbija energijo, kar lahko vodi k slabšemu spancu.
Ne boste verjeli, ampak po Feng shui metodi preveč rastlin v spalnici škoduje vašemu spanju in razporeditvi energij v prostoru, zaradi tega je priporočljivo, da jih hranite v drugih prostorih.


Za Feng shui spalnico je torej zagotovo pomembna razporeditev. Poleg tega pa morate biti pozorni tudi na nekatere predmete, ki lahko kvarijo vaše spanje, česar pa si, če se odločite za slog Feng shui, zagotovo ne želite. Spalnica mora biti udobna in mora v vas spodbuditi občutek varnosti, urejenosti in pomeni prostor, kjer se lahko umirite in v miru zaspite. V kolikor si želite svojo spalnico urediti po Feng shui metodi je zgoraj naštetih deset nasvetov, ki vam lahko zelo pomagajo pri razporeditvi opreme. Ne pozabite pa še na svoje udobje in funkcionalnost spalnega prostora.

V primeru, da želite pomoč pri vašega pohištva za spalnico, ali pa da imate kakšno vprašanje, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.