Če se v vašem stanovanju podijo razigrani malčki, potem se zagotovo ukvarjate z nenehnim postavljanjem meja, opazovanjem malih junakov in preprečevanjem nesreč. To pa je že vse skupaj prenaporno za vas, da vas niti ne spomnimo še na neprespane noči, ki pa jih ni malo, kajneda?

Ker primerno opremljen dom v veliki meri vpliva na varnost vaših otrok, smo za vas pripravili nekaj izjemno uporabnih in koristnih nasvetov. Ugotovili boste, da lahko s samo z malce iznajdljivosti lahko poskrbite za varen in prijeten dom s čim manj nevšečnostmi.

1. Kupite ali izdelajte otroška vratca

Če imate v stanovanju stopnice, so otroška vratca obvezen pripomoček, ki ga boste potrebovali od prvega dne, ko bodo malčki začeli kobacati po stanovanju, pa do dne, ko bodo lahko povsem samostojno premagovali stopnice. 

Otroška vratca si lahko naredite kar sami. Z dvema lesenima ali kovinskima palicama ter kosom blaga z mikavnim otroškim motivom, ki ga boste napeli med palicama. Blago lahko na vsake toliko časa zamenjate in se z motivi na njem prilagajate različnim dogodkom, ki so vezani na otroke (npr. praznovanje rojstnega dne).

2. Za vtičnice kupite plastične pokrovčke

Vtičnic vam zaradi malčkov ni potrebno menjavati. Kupite raje plastične pokrovčke. Te vstavite v že obstoječe. Vtičnice za prvo silo lahko prekrijete s samolepilnimi obliži ali pa lepilnim trakom.

3. Zaprite vrata vseh omar

Ne dovolite, da bi otroške roke dosegle kljuke omar. Odpiranje vrat omar lahko preprečite tako, da plastični obešalnik namestite med kljukama omar, in sicer obrnjenega na glavo. Lahko si pomagate tudi z elastikami za lase.

4. Robove miz zaščitite z mehkimi oblogami

Veliko malčkov med divjanjem po stanovanju nehote vsaj enkrat trešči z glavo ob rob mize ali drugega pohištva z ostrimi robovi. Poskrbite, da boste prav vse ostre robove primerno zaščitili. To lahko naredite s posebnimi mehkimi oblogami, ki so dovolj privlačnega videza.

5. Primerno zavarujte vse steklene mize

Steklene mize so najpogosteje del dnevnih prostorov. Otroci se zelo radi smukajo okoli njih, jih grizejo, plezajo nanje, med premikanjem pa nemalokrat treščijo tudi vanje. Ena od možnih rešitev je, da se lepi stekleni mizi enostavno odrečete vsaj za nekaj časa; druga rešitev pa je, da mizo primerno zaščitite. To lahko naredite, da mizo zaobidete z izolacijo posebne cevi, ki jo namestite na rob mize. Celoten izgled mize je še vedno videti dovolj privlačen.

6. Z žlico zavarujte predale

Ker se malčki na predale lahko oprejo, so zanje še toliko bolj zanimivi. Za plezanje po njih in za raziskovanje njihove vsebine se odločijo celo malčki, ki na svojih nogah še ne stojijo trdno. 

Rešitev je v resnici precej preprosta. Z dolgo žlico lahko zavarujete kar dva predala naenkrat. Otroci take ovire ne bodo sposobni preseči.

 

7. Zdrse preprečite z linolejem

Že na začetku smo omenili problem stopnic in vam kot ustrezno rešitev predlagali otroška vratca. Ena od možnosti je tudi ta, da odrežite trak linoleja, ki naj bo dovolj širok, in ga nato zapognite na rob stopnice. Prilepite ga zgoraj in spodaj ter tako omogočite, da se bodo vaši malčki varno vzpenjali in spuščali po stopnicah. Linolej uspešno preprečuje nevarne zdrse.

8. Po stanovanju namestite nedrseče podloge

Odeje in preproge za igro na tleh so lahko nevarne, še posebej takrat, ko otrok shodi. Ko stopa nanje, mu lahko zdrsne in pade. Temu se lahko izognete z uporabo gumijaste nedrseče podlage, ki jo enostavno pritrdite na tla. Obenem taka preproga ne bo prav nič ovirala igre. Na trgu obstajajo celo prav posebne gumijaste podloge proti drsenju, ki jih lahko položite pod navadno preprogo ali odejo. Tudi vi boste varneje stopali po stanovanju.

9. Čistila postavite na višje police

Kot sami veste, otroška radovednost in domišljija ne poznata meja. Vsekakor ju morate pri otrocih vedno spodbujati. Ko pa njihova radovednost preseže vse meje normalnega, jo ustavite. Če otrok na primer pride do nevarnih čistil, praškov in drugih podobnih sredstev, poskrbite, da jih ne bo mogel v nobenem primeru doseči. Postavite jih na dovolj visoko mesto, do katerega se nikakor ne bo mogel povzpeti.

10. Kable povežite z vezicami

Daljši kabli so za vaše malčke lahko zelo mamljiva zadeva, zato jih primerno zvijte kar v osmico ter jih pričvrstite z vezico. Na tak način zaščitite kable na mizi, pultu ali omari ter še kje. Tako boste preprečili tudi, da bi otroci kar koli potegnili nase, na primer računalnik, svetilo, kuhinjske strojčke in podobno.

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri ustreznega pohištva za vaš dom, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom