Barve imajo veliko večji vpliv na vaše razpoloženje in počutje, kot si morda sploh mislite. Verjetno vam ni vseeno, ali v trgovini z oblačili izberete rumen, vijoličen ali rdeč pulover. V katerem bi se najbolje počutili? Hm? Ravno tako in morda še bolj pa je pomembna izbira barv in njihovih odtenkov v prostorih vašega doma.

Če so za dnevne prostore veliko primernejše barve živahnih odtenkov, so za stene spalnice ustreznejše pastelne barve, ker vas bodo pred spanjem umirile. V nadaljevanju vam bomo podrobneje zaupali, v kakšne odtenke je najbolje odeti stene v spalnicah.
Zagotovo vas bomo z izborom navdušili, še posebej tiste, ki se lahko že pohvalite z ustrezno izbiro barv; pa tudi tiste, ki bodo že jutri premišljevali o tem, kdaj je čas, da popolnoma na novo prebarvajo svojo spalnico.

 


Bela barva – pomirja, ustvarja občutek hladu in zračnosti

Bela barva se marsikomu zdi povsem dolgočasna in morda brezvezna. V resnici pa na vas v prostoru deluje zelo pomirjujoče, obenem ustvarja prijeten občutek hladu in zračnosti, kar je za spalnico izjemno pomembno. 

Za učinkovit spanec torej bela barva zadostuje, saj se ponaša ravno z lastnostmi, ki jih takšen spanec zahteva od vas. Poleg tega je bela barva najbolj nevtralna in z njo prav v nobenem prostoru ne boste brcnili v temo.


Vijolična barva – uravnoveša in v prostoru ustvarja razkošje

Vijolično pobarvane stene spalnic ne ustvarjajo samo uravnoteženosti in harmonije telesa, temveč v sam prostor vnesejo tudi kanček razkošja. To pomeni, da se boste v spalnici počutili kot kralj ali kraljica. 

Telo se bo ob pogledu na vijolične odtenke popolnoma umirilo in veliko lažje boste padli v spanec.


Svetlo modra barva – daje občutek svežine in zračnosti

Svetlo modra barva je hladna in je kot nalašč ustvarjena za sproščanje in pomirjanje. Ima zelo podobne vplive kot bela barva. Prostoru daje tudi občutek svežine in zračnosti, kar spalni prostor nujno potrebuje.

 


Če boste stene spalnice prebarvali v svetlo modro, boste imeli občutek, kot da spite pod milim nebom. In ne samo to; v njej se boste lahko popolnoma sprostili, preplavil vas bo izjemen občutek svobode.


Svetlo oranžna barva – drzna, a ravno prav umirjena

Svetel odtenek oranžne je kombinacija strastne rdeče ter živahno rumene barve. Taka vrsta barve povzroči, da je prostor spalnice drzen, a hkrati še vedno dovolj umirjen za spanje. Na vas bo vplivala sproščujoče ter blagodejno, kar je še posebej odlična rešitev za odganjanje stresa.


Svetlo rumena – navdaja z optimizmom

Ste vedeli, da rumena barva med vsemi barvami velja za najživahnejšo? Človeka navdaja z optimizmom. Če se boste odločili za njeno pastelno različico, bo na vas delovala izjemno pomirjajoče. 

Če se boste odločili za rumeno barvo spalnice, vam toplo priporočamo odtenek najbolj nežne rumene, ker je sicer takšna barva veliko primernejša za dnevne prostore.


Svetlo zelena barva – v prostor vnaša mir in veselje

Zelena barva je mešanica rumene in modre barve, zanjo pa je v največji meri značilno, da pomirja, tako kot nas pomirja zelena narava. V prostor prinaša veselje, mir, sprostitev, občutek svobode ter uravnoteženosti. 

Če boste stene spalnice odeli v svetlo zeleno barvo, boste s tem ustvarili nezgrešljivo harmonijo. Vse to vas bo močno spominjalo na sproščanje v naravi.


Za še bolj živahno spalnico

Morda pa se vam pastelni odtenki barv za spalni prostor zdijo nekoliko preveč dolgočasni. Vsekakor lahko spalnico poživite na številne možne načine. Najlaže boste to dosegli kar z izbiro glavnega elementa v njej – ležišča. S prostorom ga barvno uskladite. Odlična popestritev so lahko rjuha, posteljnina, vzglavniki različnih barv ter odtenkov in velikosti. Priporočamo, na primer, rjuho in posteljnino živahnejšega odtenka iste barve, kot je stena. 

Na stene spalnic lahko pritrdite tudi izjemno priljubljene stenske nalepke. Na trgu lahko dobite takšne, ki niso samo mamljivega videza, temveč so tudi zelo praktične. Hitro in preprosto jih lahko namestite, prav tako tudi odstranite.


In kaj poreče na naš izbor barv v spalnicah Feng Shui filozofija? Se strinja z njimi?

Spalnice po Feng Shui nikoli ne smete pobarvati v črno ali rdečo. Pri vnašanju barv v takšen prostor morate biti zmerni ter paziti na ravnotežje. 

Uporabljati morate pastelne, nežne barve; od krem, bež, rožnate, marelične, sivke do koralne, barve zemlje, čokoladne ter barve melancana. Kot dodatek pa lahko uporabite rdečo ali rožnato, ker boste s tem močno spodbudili strast ter občutek ljubezni.

Pri svetovanju in izbiri barv za spalnice smo bili kar skladni s Feng Shuijem, kajne? :)

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri pravih barv za vašo sanjsko spalnico, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.