Usnje označujemo kožo vseh višje razvitih živali, kot so na primer goveda, ovce, koze ali konji, pa tudi kožo krokodilov ali kač. S posebnim postopkom strojenja se koža obdela na način, da postane odporna na razkroj. Dlaka na usnju se pri tem lahko odstrani, lahko pa ostane na koži.

Usnje je tako najstarejši material za izdelavo oblačil in obutve, danes pa se ga zaradi svojih pozitivnih lastnosti, praktično uporablja povsod. Doma ga najpogosteje srečamo kot material za sedežne garniture, oblazinjenja stolov ali pa so iz usnja izdelane celo klubske mizice.

 Vrste usnja glede na izvor materiala

Glede na izvor materiala boste na tržišču našli izdelke iz naravnega usnja in krzna ter umetnega usnja. Naravno usnje in krzno sta najbolj cenjenja, medtem ko je tehnika umetnega usnja šla že tako naprej, da je na pogled že zelo težko ločiti naravno in dobro umetno usnje.

Krzno je med potrošniki izjemno cenjeno in hkrati tudi drago, če izbiramo izdelke iz kožuhov redkih vrst živali. Na njegove lastnosti, značilnost ter zunanji videz vpliva predvsem vrsta živali. Nam najbolj poznano in tudi dostopno je na primer ovčje krzno, medtem ko na primer krzno lisice že uvrščamo med plemenita krzna.

Krzno se najbolj pogosto uporablja za izdelavo zimskih oblačil, v naših domovih pa pogosto lahko zasledimo krznena pregrinjala in okrasne stenske in talne obloge.

Naravno usnje ima veliko pozitivnih in uporabnih lastnosti, zato je med uporabniki tudi tako priljubljeno. Danes je naravno usnje eden od najbolj vsestranskih materialov, ki odlično diha, ne gori, je mehak in elastičen. Če bomo usnju pri vzdrževanju namenili veliko pozornosti in ga bomo pravilno negovali, nam bodo usnjeni izdelki zelo dolgo služili.

Naravno usnje se uporablja za oblačila, obutev in drobne predmete kot so na primer torbice, denarnice ali pasove, ter tapetništvo. Sedežne garniture oziroma kavči, oblazinjeni stoli ali klubske mizice so danes že obvezen element v naših dnevnih sobah in jedilnicah.

Umetno usnje je v večini primerov izdelano iz ostankov pravega usnja in je prekrit s poliuretanom. Je manj vzdržljivo kot naravno usnje, zato se tudi hitreje uniči. Izdelki iz umetnega usnja so običajno cenejši, prepoznate pa jih tudi po enakomerni brazgotini na površini, ki je narejena strojno.


Usnje različnih živali ima različne lastnosti

Na različne lastnosti usnja vpliva predvsem vrsta živali. Razlike se pojavijo predvsem v debelini kože, površinskih značilnosti kože ter trpežnosti. Glede na to, se na primer usnje uporablja v različne namene:

  • Telečje in goveje usnje je primerno za izdelavo oblačil, denarnic, torbic, obutve in za tapetniške namene.

  • Svinjsko usnje je zelo široko uporabno, saj se iz njega izdelujejo oblačil, usnjena galanterija, tapetniški izdelki, avtomobilski sedeži in obutev.

  • Jelenje usnje je redko in drago, zato se iz njega izdelujejo fina oblačila.Način izdelave ter dodelave vpliva na zunanji izgled usnja

Način izdelave usnja je izjemno pomemben, saj sta z njim pogojena zunanji videz ter njegova uporabnost. Usnje ima tako lahko gladko površino ali pa kosmato (brušeno) površino. Usnju z gladko površino pravimo tudi napa usnje, medtem ko so kosmate vrste nam bolj poznane pod imeni velur, nabuk usnje ali cepljenec.

Pazite pri kupovanju usnjenih izdelkov

Poimenovanje usnjenih materialov je bilo do nedavnega zelo neurejeno, danes pa je situacija nekoliko drugačna. Na etiketah usnjenih izdelkov mora biti natančno navedeno:

  • izvor materiala,

  • izgled in način izdelave,

  • izvor živali.

Tako boste na vsakem izdelku našli napis na primer: naravno usnje, telečje, cepljenec.

Usnje ima enkratne lastnosti za vaš dom

Kot smo že omenili, je usnje material, s katerim se srečujemo v našem vsakdanjem življenju. Poleg oblačil, obutve in usnjene galanterije, se v naših domovih srečujemo z njim na sedežnih garniturah, oblazinjenih stolih, klubskih mizicah ter drugih dekorativnih dodatkov v našem bivalnem prostoru.

In zakaj je usnje postalo tako priljubljeno v naših domovih? Odgovor so njegove odlične lastnosti, ki marsikoga vedno znova navdušijo. Ne le, da je usnje izjemno zračno, mehko in elastično, ampak je tudi izjemno odporno na zunanje vplive. Zato ni nič nenavadnega, da so danes usnjene sedežen garniture tako zelo priljubljene.

Prav tako je usnje popolnoma naraven material, ki ima prijeten zunanji videz, celotnemu prostoru pa daje posebno noto.

Njegovo vzdrževanje je precej bolj enostavno kot pa si to nekateri predstavljajo. Dovolj sta le vlažna krpa z dodatkom blagega antibakterijskega mila in suha brisača.

Najboljše pri usnju pa je, da ima ob pravilnem vzdrževanju izjemno dolgo življenjsko dobo. To pa je še en razlog več, da mora postati obvezen element v vaših domovih.

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri usnjenega pohištva, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom