Menite, da na vašo delovno storilnost vplivajo pogoji, v katerih delate, še posebej pa prostor oz. pisarna, v kateri se med delom najpogosteje zadržujete? Marsikdo se verjetno ne strinja z dejstvom, da so za uspešno delo in uspeh potrebni dobri delovni pogoji. Med njimi ni pomemben samo dizajn prostora, dekorativni predmeti, temperatura prostora, osvetlitev prostora, ampak tudi barva delovnega prostora.


Ustrezne barve v prostoru povečujejo delovno produktivnost

V svetu so opravili že številne študije, ki so potrdile, da barve v prostoru ne vplivajo le na razpoloženje, ampak imajo tudi pomembno funkcijo na delovno produktivnost in kreativnost. Zato je zelo pomembno, da se pri oblikovanju delovnih prostorov upošteva tudi ta vidik, saj lahko z vsako barvo posebej dosežete nekaj drugega, ki pa je zagotovo odvisno od tega, kakšen človek ste.

 


Če boste želeli povečati delovne učinke, morate pri načrtovanju upoštevati tudi naravo dela. V kolikor imate v enem prostoru več ali manj delo s podatki, potem vedite, da se aktivira leva možganska polovica; medtem ko se pri ustvarjalnem delu aktivira desna možganska polovica. Zato je zelo dobro vedeti, kaj z barvami želimo spodbuditi. Na splošno pa se veliko bolje obnese kombinacija barv, kot le ena barva v prostoru.


Modra in zelena imata blagodejen učinek

Ti dve barvi sta v naravi najbolj pogosti, zato je njun učinek na človeka blagodejen in pomirjujoč. Ker obe barvi pozitivno vplivata na splošno počutje posameznika, predvsem takrat, ko ste jima izpostavljeni dolgo časa. In ravno zaradi tega se jih veliko odloči, da s tema dvema obarva večje prostore ali tiste, v katerih se dolgo časa opravlja neko delo. S svojim vplivom barvi povečujeta učinkovitost pri delu in osredotočenost na bistvene naloge.

Zelena barva je tesno povezana z naravo in rastjo, zato s svojim učinkom zmanjšuje stres in vzpostavlja ravnovesje, zelo dobro pa vpliva tudi na razvoj inovativnosti. Torej boste zeleno barvo vključili v vse prostore, kjer se bo o določenem problemu poglobljeno razmišljalo.

Tudi modra barva deluje na človeka izredno pozitivno, saj njen učinek znižuje srčni pulz. Priporočamo vam, da prostore, v katerih potekajo sestanki, obarvate modro, saj je ta barva tesno povezana z zaupanjem, kar pomeni, da tudi spodbuja komunikacijo med ljudmi.


Rdeča je primerna za aktivno delo

Zelo vpadljiva in močna barva, s polno strasti in ognja, je rdeča barva, ki jo uporabite povsod tam, kjer želite z njo nekaj vzpostaviti. Ker zvišuje srčni utrip in možgansko aktivnost, je primerna povsod tam, kjer je delo izredno aktivno. Dokazano je tudi, da povečuje apetit, zato je kot nalašč primerna za prostore za druženje, jedilnice ali restavracije.

Ta izzivalna in agresivna barva ni primerna za velike prostore in prostore, kjer se zadržujete dlje časa. Veliko oblikovalcev rdečo barvo vključi v prostore ali le detajle, saj z njimi želijo izpostaviti obvestilo, napis, lepe zavese, dekoracijo in še marsikaj drugega.


Rumena in oranžna spodbujata domišljijo

Ste vedeli, da se v prostorih z rumeno in oranžno barvo najbolje počutijo umetniki, pisci, designerji in inovatorji. Ta barva namreč močno spodbuja domišljijo, zato je priporočljiva za uporabo v vseh prostorih, kjer se ustvarja oziroma tam, kjer za opravljanje svojega dela potrebujete inspiracijo. To je barva optimizma, energije in svežine. Priporočamo umirjene tone rumene. Oranžna barva dviguje razpoloženje, zato jo to tista barva, ki vas bo spodbudila in zbudila k nadaljevanju aktivnosti.


Roza zmanjšuje agresivno vedenje

Takšen odtenek je zelo pogost v zaporih, saj učinek te barve deluje pomirjujoče na ljudi in zmanjšuje agresivno vedenje. Ker prvotno izvira iz rdeče barve, je tudi ta barva sreče, ljubezni in energije. Ker nima svojih negativnih učinkov, jo pogost dajejo v pisarne, ker zaposleni pri delu lahko ohranjajo osredotočenost na delovne naloge.


Bela je nevtralna barva

Bela barva je nevtralna, hladna in sterilna. Na delovno produktivnost ne deluje najbolje, kajti večji izpostavljenosti večjim belim površinam poveča možnost, da bo pri delu prišlo do napak. Bela barva daje občutek čistosti in modernosti, zato se vseeno odlično obnese s katerimi koli intenzivnimi barvami. Učinek barve je temeljni, svež in prostore odpira in povečuje, zato je primerna tudi za manjše prostore


Sivi se izogibajte

To barvo lahko uporabljate podobno kot rjavo, da jo kombinirate z drugimi bolj izraznimi barvami, ki zaradi prisotnosti sive niso več tako vpadljive. Ker siva izvira iz črne, jo dostikrat povezujemo z depresivnim počutjem in nizko samozavestjo, zato priporočamo, da v pisarnah ta barva ne prevladuje.

Zagotovo ste med vsemi nasveti našli barvo ali več barvnih kombinacij za svoje delo. Želimo vam, da z barvami dosežete to, kar si pri delu najbolj želite, torej veliko uspeha in ne nazadnje tudi zelo dober zaslužek ali kar finančno svobodo.

 

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri najbolj ustreznih barv in pohištva za vašo pisarno, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo pisarno.