Sedežna garnitura zagotovo ni le modni oziroma dekorativni dodatek našega doma; je tudi pomembna cona udobja in sprostitve, ker se na njej sproščamo po napornem dnevu ali pa ob dobrem kozarcu vina družimo s prijatelji. Na njej pa se lahko ob nepravilnem in nerednem čiščenju pojavijo pršice, umazanija in nezaželeni madeži, ki se lahko zasušijo in potem težko odstranijo. Prav tako pa pršice in umazanija slabo vplivajo na naše počutje in zdravje. Ravno zato je dobrodošel prav vsak nasvet, kako na najhitrejši in najenostavnejši način poskrbeti za sedežno garnituro.


Pri nege sedežne bodite pozorni na vrsto materiala

Vsaka vrsta sedežne garniture zahteva svojo vrsto vzdrževanja in nego. Sedežne so namreč lahko narejene iz različnih materialov. Pomembno je, veste, iz kakšnega materiala je vaša sedežna narejena in kaj je primerno za vzdrževanje takšnega materiala. Sedežna garniture so lahko iz usnja, naravnih, umetnih ali pa mešanih materialov.

 

Usnjeno sedežno očistite le z vlažno bombažno krpo; za zahtevnejše madeže uporabite namenska čistila

Sedežne garniture iz usnja so zelo popularne. Usnje ostane lepo in ne razpoka le, če je sedežna ustrezno negovana. Usnje je samo po sebi odličen material, ker diha, je dolgotrajen in vzdržljiv. Manjše madeže na njem zato lahko odstranite le z vlažno bombažno krpo; za zahtevnejše madeže ali za preventivno čiščenje se priporoča uporaba čistila, ki je namenjeno posebej za usnje. Priporočljivo je še, da se usnje na sedežni pred zimskim obdobjem premaže, saj ogrevanje iz njega potegne vlago.


Za sedežne iz tkanine uporabite sredstva za zaščito na vodni osnovi

Za najučinkovitejšo zaščito sedežne iz tkanin uporabite sredstvo na vodni osnovi. Ta na sedežni ustvari zaščitno plast, ki preprečuje, da bi se na primer polita tekočina ter ostala umazanija vpila v vlakna. Na trgu lahko izbirate tudi med kakovostnimi čistili za tkanine. Pri negi in čiščenju uporabite primerno krpo za čiščenje madežev.


Z madeži na sedežni se je treba spopasti nemudoma

Če želite usnje ali tkanino na sedežni povrniti v prvotno stanje, se morate z madeži spopasti takoj. Madeže zato odstranite čim prej. Pri tem pazite, da ga ne vtrete v tkanino. Za odstranjevanje madežev zlasti priporočamo ekološko čistilo za tkanine. Takšna čistila so sicer izjemno nežna, a obenem izjemno učinkovito delujejo na vse vrste madežev. Čistilo preprosto pošpricate po madežu ter obrišete z vlažno krpo.


Uporabite nevtralizator neprijetnih vonjav

Če se z madežem na sedežni ne boste uspeli spopasti takoj oziroma je bila količina polite tekočine prevelika, da bi jo lahko popivnali v celoti, uporabite nevtralizator neprijetnih vonjav. Ta je namenjen odstranjevanju nezaželenih vonjav z vseh vrst tkanin in usnja. Izdelan je iz okolju prijaznih sestavin, ki so varne za živali in ljudi. Nevtralizator je prav tako dobrodošel kot osvežilec zraka, ker odstranjuje vonj po cigaretah, potu ter ostalih nezaželenih vonjav.


Sedežno garnituro lahko očistite tudi s sesalnikom z nastavkom za mehko ščetko. Vsa kupljena čistila namenjena za čiščenje sedežnih garnitur je potrebno najprej preizkusiti na manjši površini garniture. Bodite pozorni, da čistilo ne vsebuje alkohola, acetona ali pa da ni osnovan na nitro osnovi.


Doma pripravite čistilo za sedežno

Čistilo za sedežno garnituro lahko enostavno in hitro izdelate sami doma. Potrebovali boste samo kis, vodo in malo mehčalca za perilo ali pa eterično olje po želji. V posodico zmešajte kis in vodo v razmerju 1:1, nato pa za osvežilen vojn dodajte malo mehčalca za perilo ali pa izbrano eterično olje. Tako bo vaša sedežna garnitura imela vedno prijeten vonj. Če ne želite uporabljati umetnih čistil za madeže, je odlična rešitev tudi soda bikarbona.

Za preventivo in ohranjanje vaše sedežne garniture jo lahko očistite enkrat tedensko. S tem bo ohranila čudovit vonj in svoj prvotni izgled. Uporabite tudi prevleke namenjene za garniture, saj bodo preprečile, da bi umazanija ali madeži prodrli v sedežno garnituro.

--

Za več informacij se lahko obrnete na nas, kjer vam bomo z veseljem svetovali. Pišite nam preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali nas pokličite na 070 458 517.

Skupaj ustvarimo dom!