Beseda pisarna ima izredno širok pomen. Delovni prostori v pisarni se ponavadi uporabljajo za običajne pisarniške dejavnosti, kot so branje, pisanje in delo z računalnikom, ki so nujno potrebne za uresničitev ciljev nekega podjetja.

Med seboj se pisarne zelo razlikujejo. Nekatere pisarne so razširjene v sejne sobe, salone in prostore za podporne dejavnosti, kot sta fotokopiranje in arhiviranje, medtem ko imajo druge tudi kuhinjsko površino, kjer si delavci lahko pripravijo kavo, malice in kosila. Najbolj privlačne pa so zagotovo domače pisarne, ki so opremljene po našem okusu in merilih.

Razvoj pisarn se je začel s pisanjem pisem in zakonov

V klasični antiki so bile pisarne pogosto del palačnega kompleksa ali velikega templja. V obdobju srednjega veka, nekje med letoma 1000 in 1300, je prišlo do porasta srednjeveškega kanclerja, kot običajnega kraja pisanja večine vladnih pisem in zakonov, ki so bili prepisani v kraljestvu. Z rastjo velikih, zapletenih organizacij v 18. stoletju so bili zgrajeni prvi namenski pisarniški prostori.

 


Ob stopnjevanju industrijske revolucije v 18. in 19. stoletju je močno narasla potreba po pisarniških prostorih, še posebno v bankah, železnici, zavarovalništvu in trgovini. Močno sta narasli potreba po nafti in telegrafiji, s tem pa tudi potrebe po velikem številu uradnikov. Leta 1915 je bila v proizvodnjo vpeljana učinkovita sodobna miza z ravnim vrhom in predali spodaj. Do sredine 20. stoletja je postalo očitno, da je za učinkovito delo v pisarni potrebna zasebnost, zato se je postopoma razvil tudi sistem kabin.

Imajo domače pisarne enake zahteve kot poslovne?

Od 20. stoletja dalje so se z naglim razvojem pohištvene industrije in telekomunikacijskih naprav pričeli pojavljati številni uradi in pisarne. Obstajalo je veliko različnih načinov ureditve prostora v pisarni, čeprav so se ti razlikovali glede na funkcijo, način upravljanja in kulturo določenih podjetij.

Medtem ko je danes pisarne mogoče graditi na skoraj katerem koli mestu in v skoraj kateri koli stavbi, nekatere sodobne zahteve za pisarne to otežujejo, saj ne zadovoljujejo zahtev po svetlobi, omrežju in varnosti.

V izrednih razmerah je običajno potrebno delo opraviti doma. Toda, ali so vse domače pisarne opremljene tako kot poslovne, v skladu z uradnimi priporočili? Zagotovo ne, še posebno v posebnih razmerah, ko je potrebno domače pisarne urediti čez noč in se je potrebno prilagoditi tistim razmeram, ki jih v danem trenutku tudi imamo.

Čeprav je potrebno vedeti, da dolgotrajno delo na domu lahko privede do resnih težav, zato navajamo nekaj osnovnih zakonitosti domače pisarne:

- Dnevna svetloba in umirjen zvok

Vsi zagovorniki zdravega načina življenja spodbujajo naravno svetlobo, saj je ta najmanj obremenilna za naše oči. Ko opremljamo stanovanje, nas arhitekti opozarjajo na lego prostora, okna in gibanje sonca. Kljub temu je pisarno smiselno postaviti tudi tako, da dnevna svetloba z bleščanjem in slepljenjem ne bo ovirala dela. V zimskih in večernih dnevih, je delovne prostore zaradi pomanjkanja dnevne svetlobe potrebno opremiti z razsvetljavo, ki je približek dnevni svetlobi.


Ker imate nekateri pri delu rajši tišino, drugi pa potrebujete stalne zvočne dražljaje, poskrbite, da bo domača pisarna zvočno karseda izolirana od ostalih prostorov. V kolikor to ni mogoče, so najhitrejša rešitev tudi naglavne slušalke.

- Ustrezna ergonomija

Obstajajo natančni pravilniki o primernih razdaljah med očmi in zaslonom, stolom in tipkovnico, višino sedenja itd. Toda utopično je pričakovati, da bi domačo pisarno opremljali v skladu s pravili. Največ bomo za svoje zdravje naredili sami, če si bomo zagotovili kakovosten nastavljiv pisarniški stol, računalniški zaslon namestili tako, da je zgornji rob v višini oči, prenosni računalnik pa nekoliko odmaknili od roba mize.

Če večino časa presedite v svoji domači pisarni, prisluhnite svojemu telesu in domač prostor opremite tako, da se vaš hrbet, vrat, roke in oči po dolgotrajnejšem delu z računalnikom ne bodo pritoževali.

- Prava temperatura in dotok svežega zraka

Za dobro počutje in produktivno delo imata izjemnega pomena dotok svežega zraka in delovna temperatura. Idealna temperatura za pisarniško delo je 20–21°C; kaj resnično ustreza vam, pa morate ugotoviti sami. Pri delu vas ne sme zebsti ali ne smete biti zaspani. Za učinkovito miselno delo je potrebno prostore redno zračiti, na vsaki dve uri na stežaj odpreti okna ali vrata za 5–10 min. Ta čas lahko izkoristite tudi za kratko pavzo in počitek med delom.

- Internet in komunikacijska oprema

Včasih se zgodi, da je v izjemnih primerih potrebno delati tudi doma. Veliko uporabnikov delo opravlja na prenosnikih. V kolikor imate možnost dokupiti zunanji zaslon, tipkovnico in miško, boste za svoje zdravje in počutje naredili največ. Z zaslonom nameščenim v višino oči, kakovostno mehansko tipkovnico in miško bo vaše delo produktivnejše.

Potrebe današnje domače pisarne za e-poslovanje priporočajo nakup multifunkcijske naprave, kjer so tiskalnik, skener in kopirni stroj v enem. Seveda pa brez internetne povezave danes žal ne gre. Najučinkovitejši je zagotovo dostop prek optičnega omrežja, v kolikor to ni možno, potem izbirate med različnimi telekomunikacijskimi operaterji z različnimi ponudbami in hitrosti prenosa. Pri namestitvi interneta boste avtomatsko dobili modem, vseeno pa vam priporočamo nakup ločenega kakovostnejšega usmerjevalnika, s katerim boste imeli več možnosti nastavitev.

- Delo zahteva disciplino in veselje do dela

Delo na domu zahteva izredno disciplino in spoštovanje urnika, sploh če do sedaj tega nikoli niste počeli. Kaj hitro se zgodi, da manj prijetna opravila odložimo in prelagamo na druge dneve. Pri delu hitro naletimo na motnje, ki nas zmotijo in preusmerijo pozornost. Pomembno je, da delo ne odlagamo ali razdrobimo na krajše enote, saj se začne izginjati meja med delom in zasebnim življenjem. Poučite svoje domače o vašem delavniku in jih prosite, da vas v tem času ne motijo, razen v izjemnih primerih.

V primeru, da želite pomoč pri izbiri najbolj ustrezne opreme za vašo domačo pisarno, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.