Dnevna soba je bivalni prostor, v katerem običajno preživimo največ svojega prostega časa. V njej se družimo s prijatelji, gledamo televizijo ali pa zgolj počivamo. Zato je izjemno pomemben element vsake dnevne sobe tudi udobna in dovolj velika sedežna garnitura.

Danes nam je na voljo izjemno pestra ponudba različnih sedežnih garnitur. Med seboj se ne razlikujejo le po zunanjem izgledu, ampak tudi v materialih, oblazinjenju, vzmetenju in še marsičem. Kadar imamo v stanovanju premalo prostora za dodatno spalnico z ležiščem za morebitne goste, pa so sedežne garniture z ležiščem idealni način za rešitev naših težav, saj imajo številne prednosti.

 Prednosti sedežne garniture z ležiščem

Verjetno se sprašujete, zakaj bi sploh potrebovali sedežno garnituro z ležiščem, ko pa je spanje na njej vse prej kot udobno. Je že res, da je to mnenje prevladovalo pred mnogimi leti, danes pa je situacija popolnoma drugačna. Tovrstne sedežne garniture se ponašajo s kakovostnimi ležišči, ki imajo poleg tega še številne druge prednosti:

Večfunkcionalnost: sedežne garniture z ležiščem so primerne tako za sedenje, sproščanje, počitek, druženje, ko pa je potrebno, se hitro in enostavno spremenijo v dodatno ležišče.

Prihranek na prostoru: sedežne garniture z ležiščem so še posebej dobrodošle v majhnih stanovanjih, garsonjerah, kjer lahko z njimi bistveno prihranimo na prostoru; primerne pa so tudi v večjih stanovanjih, kjer se pogosto pojavi potreba po dodatnem ležišču.

Udobje: zagotovo so sedežne garniture z ležiščem veliko bolj udobne od raznih počivalnikov; ker le ležišče v svoji sestavi podobno vzmetnicam, je strah pred neudobnim spancem zagotovo odveč.

Dodaten prostor za shranjevanje: le ta omogoča, da je posteljnina primerno pospravljena in vedno pri roki.

Moderen izgled: sedežne garniture niso le velik grd kos pohištva, ki opravlja več funkcij, ampak predstavljajo eleganten kos pohištva, ki bo vaši dnevni sobi dodal vašo osebno noto.

Kakšno sedežno garnituro z ležiščem je najbolje izbrati?

Kadar se odločate za sedežne garniture z ležiščem, je pomembno vedeti, kako pogosto boste to ležišče uporabljali. Glede na to se je potrebno odločiti, ali boste pri nakupu sedežne garniture z ležiščem dali prednost udobju sedalnega dela, ali pa vam je bolj pomembna kvaliteta ležišča.

Sedežne garniture s pomožnim ležiščem

Če boste ležišče uporabljali zgolj občasno, potem so zadovoljive tudi sedežne garniture s sistemom pomožnega ležišča. V tem primeru se z izvlečnim mehanizmom širina sedeža zgolj poveča in se ga lahko uporablja kot podaljšek za noge. Zavedati se morate, da so takšne sedežne garniture primerne resnično le za nepričakovane in občasne obiske, saj je bistveno večji poudarek na kakovosti in udobju sedalnega dela, ne pa ležišča.

Sedežne garniture, ki nadomeščajo posteljo

Kadar pa imate stisko s prostorom in bo imela sedežna garnitura ponoči tudi funkcijo postelje, je najbolj pomembno to, da izberete kakovostno ležišče in čim bolj enostaven mehanizem, s katerim boste iz sedežne garniture hitro naredili posteljo. V tem primeru je ogrodje običajno izdelano iz letev, ki omogočajo zračnost ležišča, sestava ležišča pa je podobna kot pri vzmetnicah. Na ta način je udobje za kakovosten spanec zagotovljen.Na kaj moramo biti pozorni pri sedežnih garniturah z ležiščem?

Ko boste kupovali sedežno garnituro z ležiščem, se morate zavedati, da jo kupujete na dolgi rok. Sedežne garniture so veliki kosi pohištva, ki jih ne menjamo ravno vsako leto, ampak od njih pričakujemo, da nam bodo dolgo služile. Zato je potrebno pred nakupom temeljito razmisliti o nekaterih dejavnikih, ki bistveno pripomorejo k njihovi kakovosti in funkcionalnosti:

Ker so sedežne garniture z ležiščem najpogosteje umeščene v majhne prostore, je pomembno, da ležišče ne zaseda preveč prostora. Zato je dobro izbrati takšne sedežne garniture, ki omogočajo izkoristek celotne površine sedežne garniture z odmikom hrbtnih naslonjal.

Glede na to, da boste tovrstno sedežno garnituro pogosteje uporabljali, bodite pozorni na to, da ima sedežna garnitura, poleg ležišča, tudi predal za shranjevanje posteljnine. Tako vam bo le ta vedno pri roki, pospravljanje pa bo zato toliko bolj enostavno.

Sestava ležišča je naslednji pomembni dejavnik, na katerega je potrebno biti še posebej pozoren. Njegovo ogrodje mora biti takšno, da bo zagotavljalo zračnost in prožnost ležišča, sestava ležalnega dela pa mora biti čim bolj podobna vzmetnicam. Kakovostno ležišče vsebuje žično jedro, temu sledi plast kokosa, poliuretanska pena in vata. Za še boljše prilagajanje ležišča pa lahko izberete ležišče iz latexa, pri katerem se teža telesa enakomerno porazdeli po celotni površini ležišča.

Na funkcionalnost sedežne garniture ima pomemben vpliv tudi mehanizem ležišča. Le ta namreč zahteva svoj prostor in je najbolj pogosto zložen pod sedalni del sedežne garniture. Z enostavnim izvlečnim mehanizmom in brez večjega truda se sedežna garnitura spremeni v posteljo, ki vam nudi maksimalno udobje. Za garsonjere ali počitniške hišice je še posebej dobrodošel in praktičen raztegljiv trosed oziroma kavč, ki ga boste zelo enostavno in samo z enim potegom spremenili v posteljo.

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri ustrezne sedežne garniture, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom