Montessori pedagogika ni priljubljena muha enodnevnica, temveč skrbno razvit pedagoški pristop, ki ga je utemeljila italijanska zdravnica Maria Montessori.

Bila je ena prvih, ki je poudarila, kako je pomembno spoštovanje do otrok, ter razvila in v prakso spravila še mnogo drugega. A montessori pristop je poseben tudi zaradi nečesa drugega – zanj je značilno, da so tudi pohištvo ter ostali pripomočki otroku prilagojeni v čim večji meri – in ne obratno, kot smo običajno navajeni.

img alt=

Kaj je značilno za montessori pohištvo?

Montessori pohištvo je izvirno pohištvo, ki je narejeno iz kakovostnih materialov ter je največkrat večfunkcijsko, tako da se otroku lahko kar najbolj prilagaja ne glede na aktivnost, ki jo izvaja. Pri tem nikakor ne gre za dolgočasne šolske pohištvene elemente, ki so zgolj manjši, tako da otrok lahko čim lažje izvaja določeno dejavnost, temveč gre za celostno pohištvo, ki raste z otrokom! To izvirno otrokom prilagojeno pohištvo se lahko res dolgo časa uporablja doma, pa tudi v različnih vzgojnih ter izobraževalnih ustanovah, na primer v vrtcih, šolah ter na raznih prostočasnih dejavnostih.

img alt=

Otrok vse zmore sam!

Montessori pristop je znan po tem, da otroka kar v največji meri spodbuja, da vse, kolikor zmore, postori sam – in to že od prvih let! To v praksi pomeni, da se otroka redno vključuje v vse notranje in zunanje vsakdanje aktivnosti – od kuhanja, čiščenja, pospravlja, nakupovanja itd. Čeprav si marsikdo težko predstavlja, kako bi dvoletnika vključil v pomoč pri kuhanju, to montessori pristop brez težav izvaja v praksi! Seveda je pri tem ključnega pomena ustrezno montessori pohištvo ter otroku prilagojeni pripomočki za delo. Odličen primer izjemnega pohištva na primer predstavlja 2v1 montessori stolček pomagalček, ki otroku omogoča kar največjo samostojnost pri različnih opravilih. Otrok ga lahko uporablja kot set mizice in stolčka ali pa kot priročno pručko z varovali, s katero lažje in varnejše dosega površine, ki so mu težje dostopne. Stolček je izdelan tako, da ga otrok lahko varno uporablja povsem sam – brez pomoči odraslih. Na tak način lahko sam raziskuje in ustvarja to in ono ter tako hitreje odkriva svoje sposobnosti, zanimanja in značilnosti sveta okoli sebe. Stolček pomagalček je na voljo v številnih motivih, na primer kot avtomobil ali kot voziček, njegove barvne kombinacije pa bodo s svojo barvito nežnostjo navdušile vsakega malčka ter se hkrati čudovito podale v vsako otroško sobo!

img alt=

Tudi otroška soba in drugi prostori naj bodo prilagojeni otroku

Pa vendar montessori pohištvo ni namenjeno zgolj različnim domačim ustvarjalnim ali izobraževalnim aktivnostim, temveč se prilagaja otrokom tudi tam, kjer se pogosto rado kar malo pozabi. Za stolčke in mizice ustrezne velikosti se v otroških sobah običajno poskrbi, medtem ko je montessori otroško stojalo za oblačila pogosto pozabljen pripomoček, prav tako tudi otrokovim potrebam in velikosti prilagojene odlagalne ter shranjevalne površine (ustrezno nameščene police, manjše omare itd.)

img alt=

Gibanje naj bo na sporedu vsak dan

Ker je gibanje izrednega pomena za otrokov razvoj, naj bo na otrokovem urniku res vsak dan – tudi kadar je slabo vreme. Prav deževnim in mrzlim dnem ter popoldanskim igralnim uricam je prilagojen poseben igralni pripomoček, in sicer montessori 3-delni Piklerjev pripomoček s švedsko steno in desko, ki otroku omogoča, da se prosto giblje, razvija ravnotežje, reflekse ter se nauči, kako spretno uporabljati svoje telo. Po lesenem trikotniku lahko pleza, se spušča in se obeša ter s tem vsakodnevno razvija svoje motorične sposobnosti. In to povsem v svojem ritmu ter brez pomoči ali učenja s strani odraslih oseb, kar otrokom še posebej veliko pomeni! S tem ko otroku omogočimo, da raziskuje sam, postane bolj ustvarjalen ter krepi zaupanje vase, kar je v za uspešno življenje izrednega pomena. Saj veste, da sta v prvih letih – pogosto pa tudi kasneje – redno gibanje ter prosta igra najboljša učitelja?

img alt=

Nakup montessori pohištva je preko spleta najugodnejši, najvarnejši in najhitrejši!

Vrhunsko montessori pohištvo najboljše kakovosti ter sodobnega in funkcionalnega dizajna, je mogoče najhitreje in po garantirano najnižji ceni kupiti preko spleta v Salonu pohištva Furnitura, ki je prvi spletni trgovec pohištva v Sloveniji! Izreden posluh za stranke, dolgoletne izkušnje, raznolika ponudba, ki se redno posodablja, možnost nakupa na obroke ter mnogo drugih ugodnosti vam omogočajo, da montessori ter drugo otroško pohištvo kupite hitro, varno ter zadovoljno! Furnitura pa se od drugih spletnih trgovcev pohištva razlikuje tudi po tem, da edina pred končnim nakupom ponuja možnost ogleda nekaterih izdelkov, katalogov ter materialov v živo v Showroomu v BTC-ju v Ljubljani, kjer vam je na voljo tudi brezplačno svetovanje.

img alt=

Za nasvet, idejo ali vprašanje glede otroškega ali drugega pohištva za dom, pisarno ali vrt nas vedno lahko pokličete na telefonsko številko: 070 458 517 ali nam pišete na e-naslov: prodaja@salonpohistva.si. Naše strokovno usposobljeno osebje vam bo rado priskočilo na pomoč. Dobrodošli v svetu najlepšega in najkakovostnejšega modernega pohištva, ki se v največji meri prilagaja človekovim potrebam, okusu ter željam!