Kako velika naj bo? Kakšne materiale izbrati? Kakšno ležišče izbrati? Koliko denarja zapraviti? To in še kaj so najpogostejša vprašanja, ki si jih starši postavljajo pred nakupom dekliške postelje. Nakup dekliške postelje je vse prej kot enostaven, zato vam ponujamo nekaj nasvetov, na kaj morate biti pozorni, ko kupujete otroško posteljo za deklico, seveda če si želite, da je spanje udobno in varno.

Z zunanjim videzom postelje boste poskrbeli, da bo spanje za otroka zabavno

Ker vemo, da so otroci lahko zelo zahtevni, je zunanji videz postelje zelo pomemben. Zato je pomembno, da postelja, ki jo izbirate za deklico predvsem ni dolgočasna, ampak barvita, po možnosti z zanimivi motivi ali oblike.

Danes ne dobite več samo klasičnih postelj, ampak so za otroke na voljo postelje različnih motivov in oblik. Nič ni nenavadnega, če boste v kakšni ponudbi zasledili posteljo v obliki avtomobila ali pa celo hiše. Če boste za vašo deklico izbrali dekliški motiv, kot je na primer pravljična hiša ali pa avtomobil v roza barvi, zagotovo ne boste udarili mimo, spanje pa bo zagotovo bolj zabavno.

Varnost je pri nakupu otroške postelje na prvem mestu

Je že res, da boste danes našli postelje različnih dimenzij in oblik, ki vas lahko zelo premamijo, vendar vam svetujemo, da kljub temu pomislite najprej na varnost. Ta mora biti na prvem mestu, tudi ko iščete najbolj primerno otroško posteljo za deklico, saj ne želite, da bi se pri spanju poškodovala.

 


Zato je pomembno, da dobro razmislite o tem, kakšen je dostop do postelje. Če boste kupovali dvignjeno posteljo ali pograd, ne pozabite na ograjo, saj ne želite, da deklica med spanjem pade s postelje in se poškoduje.

Pri obliki postelje, bodite pozorni, da nima ostrih robov ali, da vijaki ne štrlijo ven. Ker so otroci razigrana bitja, v igri lahko hitro pride do padcev in ostri robovi so izjemno pripravni, da se vaš otrok poškoduje. Vsekakor vam svetujemo, da ima postelja za vašo deklico zaobljene robove in vogale.

Ne pozabite kupiti otroške postelje, ki je tudi dovolj stabilna in vzdržljiva, saj bo zaradi otrokove razigranosti večkrat preobremenjena. Pozanimajte se, ali otroška postelja ustreza varnostnim predpisom, kar potrjujejo morebitni certifikati kakovosti in varnosti.

Z izbiro trpežnih materialov boste poskrbeli, da vam bo otroška postelja dolgo služila

Pri izbiri postelje je potrebno biti pozoren tudi na uporabljene materiale. Ne pozabite, da je od njih v največji meri odvisno to, koliko časa boste posteljo uporabljali; ali bo to morda le za leto ali dva, ali pa bo vaša deklica v njej spala celo svoje otroštvo. Pomembno je, da so otroške postelje torej še vedno dovolj robustne, da jih ne boste kupovali vsako drugo leto.


Pri materialih lahko izbirate med raznimi ivernimi materiali ali pa se odločite za masivni les. Ker pa je logično, da dekliške postelje ne smejo biti dolgočasne, jih boste verjetno našli pobarvane v različne žive barve. Prepričajte se, da so te barve na vodni osnovi in okolju prijazne.

Dekliška postelja je lahko tudi odličen prostor za shranjevanje

Ker pa so postelje danes postale vse prej kot le prostor za spanje, je pomemben tudi njen praktičen vidik. Zaradi čim večje izkoriščenosti prostora, so otroške postelje pogosto del garderobnih omar, ali pa se pod njimi nahajajo pisalne mize ali pa le igralni kotički. Predno se boste odločili za nakup, je potrebno torej razmisliti tudi na to, kam boste posteljo v prostoru umestili.

Ne glede na to, pa je danes vsak dodaten prostor dobrodošel za shranjevanje na primer posteljnine ali pa zgolj igrač, zato pomislite nanj tudi, ko kupujete otroško posteljo za deklico. Mnoge otroške postelje imajo danes številne predale ali pa celo skrite kotičke, ki so lahko zelo priročni za shranjevanje različnih stvari.

Kakovostna vzmetnica je pika na i vsaki otroški postelji

Ker pa je spanec danes izjemno pomemben, je izbira kakovostne vzmetnice morda celo najpomembnejša stvar, ko se odločate za nakup otroške postelje. Zavedati se morate, da bo deklica prespala tretjino svojega življenja, zato je pomembno, da ji vzmetnica nudi ustrezno podporo za celotno hrbtenico.

Poleg ergonomskega vidika pa ne pozabite tudi na vzdrževanje vzmetnice. Pred nakupom preverite, ali ima vzmetnica snemljivo prevleko, ki jo lahko operete. Tekom let se namreč, kljub dodatni posteljnini, v vzmetnici nabere ogromno prahu in drugih mikro delcev, ki jih s prostim očesom sicer ne opazimo, so pa lahko dražeč dejavnik za otrokova dihala.
V primeru, da želite pomoč pri izbiri najbolj ustrezne postelje za vašo deklico, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.