To, da je smeh pol zdravja, zagotovo drži. Kaj pa druga polovica našega zdravja? Kje se skriva? Mirno lahko rečemo, da v kakovostnem spancu. Dejstvo je, da med spanjem v našem telesu potekajo številni procesi. Spanje omogoča obnavljanje našega organizma in vrača vitalnost, pomaga pri spominu ter koncentraciji, predvsem pa nas polni z novo, svežo energijo za vse izzive, ki nas čakajo čez dan.

Kakovost našega spanca pa še zdaleč ni odvisna samo od postelje. Veliko pomembnejše je namreč jedro ležišča. Najpomembneje je, da ležišče ustreza vsakemu posameznemu uporabniku. Pri izbiri vzmetnice moramo biti še posebej pozorni na telesno višino, ne nazadnje tudi na trdoto.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj koristnih nasvetov, ki se jih je treba pri izbiri nove vzmetnice nujno držati, če si želite kakovostnega in mirnega spanca.


Velikost vzmetnice določite glede na dimenzijo posteljnega okvirja

Praviloma se velikost vzmetnice določa glede na dimenzijo okvirja postelje. Če menjate celotni posteljni komplet, dimenzijo izberite na podlagi prostora, ki ga imate na razpolago in seveda glede na vaše navade: ali spite sami, s partnerjem; koliko prostora potrebujete za spanec.

Za samsko posteljo je najbolj standardna dimenzija vzmetnice 200x90 centimetrov;
za zakonsko posteljo pa 160x200 centimetrov ali 180x200 centimetrov.
Če pa ste višje rasti, si lahko izberete tudi podaljšano verzijo z dolžino 210 ali 220 centimetrov.


Ustrezna trdota vzmetnice vam mora pomeniti več kot cena

Priljubljene velikosti vzmetnic:

Trdota vzmetnice se običajno določa s pomočjo h oznak.
Višja zaporedna številka ob oznaki H pomeni večjo trdoto kot nižja.
To pomeni, da je jogi z oznako h4 bolj trda od vzmetnice z oznako h3.
Sodobno zasnovane vzmetnice pogosto omogočajo izbiro ustrezne trdote na obeh straneh ležišča: ena stran ima na primer lahko trdoto z oznako h3, druga pa h4.

Pri izbiri trdote vzmetnice morate upoštevati telesno maso.
Mehkejša ležišča so namenjena osebam, ki imajo manj kot 75 kilogramov. Srednje trda ležišča so namenjena osebam s telesno maso med 75 in 95 kilogramov. Trša ležišča so praviloma narejena za najtežje uporabnike – od 95 kilogramov naprej.


Upoštevajte, da vzmetnica lahko omogoča različne trdote znotraj ene same površine

Pomembno je upoštevati še dejstvo, da različne vzmetnice uporabnikom ne zagotavljajo samo različne trdote na eni ali drugi strani, temveč da vzmetnice z več jedri trdoto določajo tudi znotraj ene same površine vzmetnice.

Za dolgotrajni obstoj kompaktnosti vzmetnice in njene trdote je ključno tudi to, da se znate z njo pravilno rokovati in se držati navodil za vzdrževanje in čiščenje. Dotrajano ležišče trdoto vsekakor izgublja bistveno hitreje v primerjavi z novim.


Med menjavo rjuh vzmetnico nekaj časa pustite odkrito

Posteljnino praviloma menjamo enkrat na teden. Med menjavo pustite vzmetnico nekaj časa odkrito. Odprite vsa okna v spalnici, odgrnite zavese, svež zrak in sončna svetloba naj poskrbita, da se vzmetnica posuši in razkuži.


Ker pršice in bakterije ter glive nadvse obožujejo vlago in toploto, je nižanje temperature v spalnici pozimi ter dovolj učinkovito prezračevanje poleti odločilnega pomena za nadzor tovrstnih nadlog. Tudi prenosne naprave so gojišče bakterij, zato jih nikakor ne odlagajte na ležišču. Večina proizvajalcev ležišč vam ponuja specifična navodila za vzdrževanje celotnega ležišča. Takšna navodila se vam splača dosledno upoštevati.

V kolikor raziskujete o, ali kupujete novo vzmetnico, obvezno preberite tudi: Izbira najboljše vzmetnice zase.

--


Je čas, da tudi vi zamenjate vzmetnico?

Če želite, da vam pri izbiri ustrezne vzmetnice pomagamo mi, smo vam vedno na voljo preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali nas pokličite na 070 458 517.

Skupaj z vami ustvarjamo dom!