Veste kdaj je čas za menjavo ležišča? Poznate dejavnike, ki vplivajo na življenjsko dobo ležišča? Pri večini izdelkov je potreba po menjavi precej očitna, saj so na njih vidni očitni znaki obrabe (npr. čevlji, kavč, stol ipd.), pri ležiščih pa temu ni tako. Kljub temu, da ležišče ne zagotavlja več ustrezne podpore našemu telesu, je namreč na občutek udobno, saj je obraba postopna. Ker je spanje tako zelo pomembno za našo sposobnost, delovanje in počutje, je pomembno, da znamo oceniti kdaj je kvaliteta spanca ogrožena in je čas za novo ležišče.

Preverite 7 glavnih dejavnikov, ki vplivajo na življenjsko dobo ležišča:

1.    KVALITETA LEŽIŠČA

Kvaliteta ima ključno vlogo pri določanju življenjske dobe ležišča. Kvalitetno ležišče, ki ga boste uporabljali vsako noč, vam bo nudilo potrebno podporo in udobje, in sicer lahko tudi do 10 let. V kolikor izberete ležišče slabše kakovosti, ga boste morali zamenjati v manj kot 6 letih ter s tem podvojili svoje stroške. Zato investirajte svoj težko prislužen denar za nakup kvalitetnega ležišča, ki vam zagotovilo udoben in kakovosten spanec.

2.    POGOSTA UPORABA LEŽIŠČA

Kako pogosto se ležišče uporablja? Je namenjeno le spanju ali morda tudi branju knjig, gledanju televizije, se otroci na postelji tudi igrajo? Se ležišče uporablja v otroški sobi, spalnici ali je namenjeno gostom? Četudi je ležišče namenjeno za občasno uporabo (npr. za goste ali počitniške apartmaje…), namenite pozornost kvaliteti, saj vam ležišča tako ne bo potrebno menjati tako pogosto. Pri izbiri otroškega ležišča je potrebna še posebna skrb, saj otroci na spijo dlje časa in je njihova hrbtenica v fazi razvoja, ko potrebuje kvalitetno podporo. Ker na postelji preživijo več časa, saj se na njej tudi igrajo, berejo ali pišejo naloge, pa je priporočljivo njihovo ležišče menjati pogosteje, približno 3-5 let.

3.    SPREMEMBE V VAŠEM TELESU

Ležišče, ki nudi udobje in podporo ljudem pri 25. letu starosti, ne bo imelo enakega občutka pri ljudeh starosti 35 ali 45 let. Očiten razlog so seveda spremembe v našem telesu pa tudi spremembe v življenjskem slogu posameznika, ki se skozi leta spreminja. Sprememba višine, teže, zdravstvenega stanja in starosti zahtevajo dodatno podporo hrbtenice. Le kvalitetno ležišče poskrbi, da je hrbtenica med ležanjem v pravem položaju ter vam tako zagotovi miren in udoben spanec skozi celo noč in hkrati pripomore k boljšemu počutju in zdravju.

4.    STANJE VAŠEGA LEŽIŠČA

Za spanje ste si vzeli dovolj časa, poskrbeli ste za mir in tišino ter zatemnili spalnico, pa vendar ne morete zaspati. Čas je, da preverite stanje vašega ležišča. Je kje opaziti luknje ali vdolbine? Ali pod pritiskom telesa spušča škripajoč zvok? Je na ležišču opaziti madeže? Če ste odgovorili z »DA« na vsaj eno vprašanje, pote je čas za novo ležišče. Poleg tega, da vam kvari spanec, je lahko luknjasto ležišče tudi povzročitelj hudih bolečin v hrbtu.

 

5.    BOLJE SE NASPITE NA KAVČU, KOT NA POSTELJI

Ste prespali pri prijatelju in se po dolgem času naspali? Če se vam zdi spanje na kavču ali drugi postelji bolj udobno od spanja na vaši postelji, potem je to jasen znak, da morate zamenjati svoje ležišče. Velikokrat se ne zavedamo, da imamo težave s spanjem dokler ne spimo na drugi postelji, ki nas preseneti z udobjem in podporo.

6.    STAROST VAŠEGA LEŽIŠČA

Kako dolgo je že odkar ste kupili ležišče? Se ne spomnite? Je minilo že več kot 10 let? Potem je sigurno čas, da takoj zamenjate ležišče. Morda se vam zdi, da z ležiščem ni nič narobe, a stanje ležišča ter počutje med spanjem, se ne spremeni skozi noč. Postopne spremembe so pogosto vzrok, da krivdo zaradi slabega spanca, ne pripišemo ležišču, temveč drugim dejavnikom, ki sicer so moteči, vendar ne v tolikšni meri. To potrjuje tudi raziskava, kjer je kar 75% kupcev, ki so zamenjali 5 let staro ležišče z novim, potrdilo, da na novem ležišču spijo veliko boljše, kot na starem.

7.    VEDNO SE ZBUDITE UTRUJENI

Ali se pogosto zbudite z občutkom, da se niste naspali, kljub temu, da ste spanju namenili dovolj časa? Je vaše telo napeto ali v bolečinah? Imate bolečine v vratu? Vse to so znaki, da vam ležišče ne zagotavlja zadostne podpore. Bolečine v vratu lahko odpravite že z zamenjavo vzglavnika. Za dober in kvaliteten spanec, pa boste morali zamenjati staro ležišče za novo. Ležišče, ki bo vašemu telesu nudila popolno podporo in udobje ter poskrbelo, da se boste zbudili spočiti in pripravljeni na nove izzive.

 

V SalonPohištva.si smo skrbno naredili izbor kvalitetnih ležišč in vzmetnic,  ki vam bodo zagotavljala miren in udoben spanec. Preverite našo ponudbo vzmetnic tukaj.